Д-р Габриел Димитров, основател на "Българско рационално общество": Всяка дезинформация за пандемията убива

Приятел
Автор: Ина ХАНДЖИЙСКА

Д-р Габриел Димитров, основател на "Българско рационално общество": Всяка дезинформация за пандемията убива

Снимка: Фейсбук

Изолирах се още при първите прояви на зараза, така е правилно

Кой е той

Д-р Габриел Димитров е млад лекар, завършил в Медицинския университет - София. Започва специализация в Клиниката по нервни болести на ВМА София, веднага след завършването си. Като комуникатор на науката е основател на най-популярната научна организация в интернет - "Българско рационално общество". Четенето на научни книги му е страст, а образоването на обществото - кауза с утопична цел: еволюция на мозъка до пълното изчезване на заблудите.

Акценти:

Явно не можем без да ни се заповядва

Здравната ни система е мащеха за младите медици

Мечтая за масово тестване с PCR

- Д-р Димитров, вие сте сред медиците, заразени с Ковид-19. Как протича при вас болестта?
- При мен протича така, както при 80% от населението на света би протекло - леко. Започна с обикновена хрема и отпадналост. Силно се съмнявах да е коронавирусна инфекция, но все пак се изолирах и тествах навреме. Останах, меко казано, изненадан от положителния резултат. Болестта просто няма характерно начало. Това е причината големите здравни организации по света да препоръчват незабавна изолация при всеки нов симптом на респираторна инфекция. Aко бях действал безотговорно и неглижирах хремата, за тези няколко дни щях да застраша живота на огромен брой хора от рисковите 20%. И не говоря само за онези, с които контактувам. Наясно съм, че всеки мой контакт има още неизвестно голям брой контакти. Така се стига до експоненциален ръст на заразените. Така се заразих и аз. Мигът, в който заразата стигна до мен, осъзнах колко безкрайно разпространена е инфекцията. Няколко дни след това започнахме с нови рекорди на броя заразени.
- Не са малко конспиративните теории, мнозина не вярват в силата на вируса и дори, че съществува.
- Човек се ражда с мозък, склонен да създава несъществуващи връзки, герои и цели измислени сюжети. Конспиративните теории са Дядо Коледа за възрастни. Опасността от тях идва, когато пречат и дори вредят на ситуации като сегашната. Ерата на интернет ни показа, че проблемът не е в липсата на достъп до информация, а изцяло в нашите монитори. И ето виждате, въпреки тоталния достъп до информация ние сме напълно неинформирани. Още по-лошото е, че смятаме, че сме по-информирани от експертите, не ги слушаме. Слушаме двама-трима от телевизията "експерти", но само защото отговарят на нашите убеждения. В края на май България беше в топ 5 на най-добре справили се с пандемията страни в ЕС. Сега сме сред страните с червен цвят, които трябва да действат спешно. Явно не можем, без да ни се заповядва.
- Достатъчни ли са сегашните мерки, или трябва да се въведат по-строги, за да се ограничи заразата?
- Достатъчно е да бъдем отговорни. Но не сме, защото над милион и половина българи смятат, че Ковид-19 не съществува. Още толкова не са сигурни дали съществува. Това показват социологическите проучвания. Тоест близо 50% по всяка вероятност не спазват адекватни противоепидемични мерки заради своите убеждения. Не спазват дистанция, не се изолират навреме при всеки нов респираторен симптом, не носят маска правилно - носят я под носа (равносилно на без маска), под брадата, носят я нехигиенично. По този начин заразяват нас - хората, които ги пазим, защото те не ни пазят. Така се стига до все повече заразени и нови рекорди. Справянето с пандемията е двустранен процес. Ако 50% не спазват противоепидемични мерки, то средностатистически това означава, че едната страна винаги липсва. Живея с още трима човека в един апартамент. Нито един от тях не е положителен при двукратен PCR тест през период от 5 дни. Но ние не сме пример за средностатистическия двустранен процес. Ние спазваме стриктни противоепидемични мерки, защото знаем, че мерките работят.
Ако всички заедно сме отговорни, по-строги мерки няма да се наложат. Аз съм свободолюбив човек и не съм фен на заповедите. Мечтая за държава, която може да си позволи масово тестване с PCR. Южна Корея са блестящ пример в това отношение. Уви, ние нямаме възможността да тестваме масово с единствената легитимна технология, но пък вместо това имаме възможност да режем лентички.
- Имуностимулантите, здравословното хранене и начин на живот ще ни предпазят ли в следващите месеци от вируса?
- Нагледахме се на какви ли не лечения за Ковид-19 по медиите. За съжаление, виждам как немалко колеги изпадат в нуждата за изява и предлагат всякакви абсурдни терапии. Хлорохин, Ивермектин, Азитромицин, Аспирин, антикоагуланти, цинк, витамин D, витамин C - за нито едно от изброените не съществуват доказателства, че помагат при новия коронавирус. Всички говорят за "обещаващи" лекарства, никой не говори за опасностите от тях. При повечето хора Ковид-19 е самоограничаващо се заболяване и не налага никакво лечение. Проблемът са онези 20%, които биха имали нужда от хоспитализация. Имуностимулантите са обратното на това, което правят кортикостероидите с вашата имунна система. Сами ще се сетите колко правилна е употребата им. Моля ви, не приемайте и не препоръчвайте антибиотици произволно. Антибиотичната резистентност е сред номер 1 проблемите, които могат да затрият човечеството. Няма данни за което и да е разбиране за "здравословен начин на живот", че ще ви спаси от заразяване. Дългосрочният план за здравословен живот би могъл да ви спаси от развитието на рискови заболявания и съответно от тежки усложнения на инфекция. Наблегнете на "би могъл". Освен това проблемът е, че под "здравословно хранене" масово разбиранията са ограничаване на цели групи от храни в комбинация с прием на промишлено количество хранителни добавки с неизвестен или категорично липсващ ефект. За науката здравословният начин на живот е този, който не води до наднормено тегло, не замърсява дробовете ви с токсични вещества и ви кара да се чувствате добре. Нищо повече.
- Ставате част от екипа на ВМА малко преди първите случаи на коронавирус в страната. Как се отразиха последните няколко месеца на работата ви?
- Имах късмета да започна специализацията си малко преди първия случай на коронавирусна инфекция в страната. Много колеги нямаха този късмет, конкурсите се отложиха с месеци, приемът на нови специализанти спря по всички възможни начини и повечето колеги, които познавам от университета, останаха на позиция като доброволец или ординатор. Разбира се, изискванията за работа по време на пандемия са много по-големи. Доброволно се записах в списъка за първа линия, когато има дефицит на лекари в инфекциите. Но дори и да не си на първа линия, липсата на колега от което и да е звено може да стовари непоносимо голям товар върху плещите ти.
- Защо повече млади лекари избират кариера в чужбина?
- Ясно е, че финансовите условия в Европа са далеч по-добри както за специализанти, така и за специалисти. Но аз искам да си сбъдна мечтата в България. За съжаление, тук няма млади и стари, всички работят поне на 2 места, за да взимат достойно заплащане за дългогодишната и трудоемка инвестиция в медицината, която не спира цял живот. Това е сериозен проблем. В Румъния бързо разрешиха проблема. Сходен стандарт на живот, различен манталитет и политика.Избрах неврологията, откакто имах допир с нея за пръв път и бях силно впечатлен от уменията и знанията, които дава специалността за мозъка – органът, без който няма съзнание и нищо не съществува. Вече не помня времето, в което се запалих по невронауките, но със сигурност беше отдавна с автори като Оливър Сакс, Алан Ропър, Даниъл Канеман, Майкъл Шърмър, Стивън Новела и други. Изключително благодарен съм на Клиниката по нервни болести във ВМА ,че ми предостави възможността да специализирам това, за което мечтая.

 - С няколко ваши колеги сте част от "Българско рационално общество", развенчавате псевдонаучни измами, които могат да бъдат опасни за лековерните.
- Преди близо три години заедно с лекар и програмист го основахме. Направих много жертви в личен план, но станахме най-популярната научна организация в интернет, която непрекъснато се бори с когнитивните заблуди и вярванията, дерайлиращи от реалността. Разобличавал съм редица конспиративни теории, измами и съм получавал стотици благодарности за изваждането на хората от заешката дупка. Мозъкът е склонен да вярва, преди да размишлява. Разполагаме с най-голямата интелектуална фейсбук група за дискусии "Обратно в реалността". Гордея се, че научих толкова много хора да разчитат само на научни данни и да отсяват зърното от плявата. България е на дъното на статистиките по дигитална грамотност.
- Към кои измамни практики хората подхождат с най-голям интерес и кои са най-опасни?
- Всеки ден получаваме сигнали. Най-голям интерес винаги е имало към разобличаването на т.нар. инфлуенсъри в YouTube, които копират чуждестранно съдържание, неотговарящо на истината. Разпространяват конспиративни теории, псевдонаука, правят нечестни спрямо зрителите си ревюта на продукти, а понякога и откровени измами. Дезинформацията винаги е опасна, но има някои чувствителни теми, които изискват особено внимание. Точно такава е пандемията, защото тя изисква общи усилия.Няма как да ги получим, ако има „авторитети“, които убеждават наивните хора в бабини деветини и обща немарливост. Моят призив към всички е да помислете наистина добре кое ви е по-ценно. Вашите убеждения, които не отговарят на нито една обективна статистика, или вашите близки, приятели, познати, застрашени от пандемията? Всяко неглижиране на противоепидемични мерки убива хора. Всяко разпространение на дезинформация и съмнение в опасността от пандемията също убива хора.
- Виждате ли бъдещето си като проспериращ медик в България?
- Ако нашата здравна система продължава да бъде мащеха за всички млади и проспериращи медици, аз няма да се съглася и ще изляза от нея. Като бях 1 курс си казвах, че има 6 години, в които нещата ще се променят към по-добро. Сега съм първа година специализант и си казвам, че след 4 години нещата ще се променят към по-добро. Докога?

Деси Слава казала на мъжа си, че е в “Маскираният певец”, защото бил ревнив

Деси Слава казала на мъжа си, че е в “Маскираният певец”, защото бил ревнив

Детективите в “Маскираният певец” познаха, че под маската на Макарона се крие Деси Слава. Певицата не успя да се класира за големия финал следващата седмица и остана четвърта. Въпреки че всички участници трябва да крият дори от близките си, че са в шоуто, на Деси Слава ѝ се наложило да признае пред половинката си

Най-якият подарък - годишен абонамент за любим вестник или списание

Най-якият подарък - годишен абонамент за любим вестник или списание

Най-оригиналният подарък за тази Коледа е абонамент за любим вестник или списание. Зарадвайте вашите близки, като ги абонирате и така гарантирате, че ще получават вестника си без никакъв риск за здравето им. Всеки ден те ще се сещат за вас, че сте им доставили малко радост в тези трудни времена. Възползвайте се от абонаментния уикенд тази седмица

Джендър пристана на Мегз

Джендър пристана на Мегз

Нов проект на хоризонта Дизайнерката ще работи по проект с бившия Филип, сега Анджелина Модната дизанерка Мегз ще работи по общ проект с най-младият трансджендър на Балканите - Филип, понастоящем Анджелина. Това сподели самата Анджи в социалните мрежи, запитана от почитателите си дали ще работи с Миглена Каканашева-Мегз

Вдовицата на Шарлопов празнува по пижама

Вдовицата на Шарлопов празнува по пижама

Със скромно пижамено парти посрещна своя 44-ти рожден ден вдовицата на милионера Стефан Шарлопов - Бояна. Красивата блондинка сподели в социалните мрежи изненадата, която неочаквано е получила от децата си за празника. Тя включва изкушаваща домашно приготвена торта и видеовръзка с всичките й близки приятели, които са я поздравили за празника

Най-четени

Експертиза обръща разследването за разстрела на Красимира

Експертиза обръща разследването за разстрела на Красимира

Експертиза обръща разследването за смъртта на 21-годишната Красимира Куковска от пловдивското село Бегово! След проведени медицински и балистични изследвания става ясно, че мъжът й Любомир Петров е излъгал как случайно я гръмнал с въздушна пушка! Криминалистите откриват, че това е станало умишлено, и променят обвинението срещу душманина на младата

Бившата на Веско Маринов гори с нов цвят

Бившата на Веско Маринов гори с нов цвят

С нова прическа е бившата жена на Веселин Маринов - Цветанка. Дамата, която доскоро блестеше като блондинка, днес е избрала оранжевия цвят за буйните си

ЦЪНЦАРОВА Е ЖЕНА МЕЧТА

ЦЪНЦАРОВА Е ЖЕНА МЕЧТА

Многофункционална е Мария Цънцарова. Журналистката от Би Ти Ви сама си кара колата, която е комби и побира повече багаж. Почти не спира да говори по телефона, организирайки по конец както работните, така и домашните ангажименти. Пазарува, носи багаж, изглежда прекрасно с актуалния оранжев нюанс в косите и е верен приятел за най-близките си

Уловиха 40-килограмов звяр

Уловиха 40-килограмов звяр

Валентин Вълев е майстор на едрите риби  Амурът е рекорден улов за 2020 г.  Чудовищен 40-килограмов амур хвана майстор рибар от Нова Загора. Валентин Вълев, който е известен сред приятели и въдичари като повелител на едрите риби, прави зрелищния улов във водите на язовир "Жребчево". Водоемът е близо до града му

Рут Колева призна: Получавах смъртни заплахи заради аборта

Рут Колева призна: Получавах смъртни заплахи заради аборта

Певицата с нова песен, посветена на тормоза над жени Емоционална изповед направи Рут Колева след успеха на последната си песен. All the guys (Всички онези момчета) е най-новият хит на певицата, която споделя, че текстът е вдъхновен от случващото се в живота й. "Не е музикален спомен за "всички онези момчета"

Софка пазарува като за последно

Софка пазарува като за последно

На шопинг тур се юрна Софи Маринова в столичен мол часове преди той да хлопне врати заради новата карантина срещу втората вълна от коронавирус. Затварянето на големите търговски центрове от снощи до 21 декември хвърли стотици хора в шопинг истерия заради страха да не оставят семействата си без коледни подаръци

ЦЪНЦАРОВА Е ЖЕНА МЕЧТА

ЦЪНЦАРОВА Е ЖЕНА МЕЧТА

Многофункционална е Мария Цънцарова. Журналистката от Би Ти Ви сама си кара колата, която е комби и побира повече багаж. Почти не спира да говори по телефона, организирайки по конец както работните, така и домашните ангажименти. Пазарува, носи багаж, изглежда прекрасно с актуалния оранжев нюанс в косите и е верен приятел за най-близките си

Валя Войкова пафка като комин

Валя Войкова пафка като комин

Май наистина всяка красива жена си има по един порок. В случая с Валя Войкова то това определено са цигарите. Чаровната журналистка, която години наред бе новинарското лице на БНТ, Би Ти Ви и TV7, е страстен пушач и явно й е трудно да се откаже от този навик. "Въоръжена" с огромни очила, покриващи почти половината й лице

С бира в ръка и без маска в градския транспорт

С бира в ръка и без маска в градския транспорт

Въпреки наложените нови още по-строги ограничения, които влизат в сила от петък вечерта за много от младежите правилата продължават да бъдат само пожелателни. Снимка: България

Авер на Върбан Боксьора напира за свобода

Авер на Върбан Боксьора напира за свобода

Да бъде пуснат предсрочно от панделата поиска член на обирджийската банда "Опасните", предвождана от Върбан Борисов-Боксьора. За свобода напира Христо Мирчев - Ицко Малкия, научи "България Днес". Представителят от бандата спецкрадци получава 11 години затвор. След присъдата той обединява наказанията от дългото си досие

Най-коментирани

Деси Слава казала на мъжа си, че е в “Маскираният певец”, защото бил ревнив

Деси Слава казала на мъжа си, че е в “Маскираният певец”, защото бил ревнив

Детективите в “Маскираният певец” познаха, че под маската на Макарона се крие Деси Слава. Певицата не успя да се класира за големия финал следващата седмица и остана четвърта. Въпреки че всички участници трябва да крият дори от близките си, че са в шоуто, на Деси Слава ѝ се наложило да признае пред половинката си

739 са новозаразените с коронавирус в страната, 815 излекувани

739 са новозаразените с коронавирус в страната, 815 излекувани

739 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За оошпоследното денонощие са направени общо 1 965 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 142 486, от които 90 078 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Цвети чака Дядо Коледа

Цвети чака Дядо Коледа

Украсяването за празниците и коледните елхи вече е в ход, а в топлото семейно настроение се потопи и най-добрата ни тенисистка в последните години Цветана Пиронкова. Сензацията от тазгодишния "Ю Ес Оупън" е готова да посрещне Дядо Коледа и украси елхата, под която добрият старец да остави подаръците

Най-якият подарък - годишен абонамент за любим вестник или списание

Най-якият подарък - годишен абонамент за любим вестник или списание

Най-оригиналният подарък за тази Коледа е абонамент за любим вестник или списание. Зарадвайте вашите близки, като ги абонирате и така гарантирате, че ще получават вестника си без никакъв риск за здравето им. Всеки ден те ще се сещат за вас, че сте им доставили малко радост в тези трудни времена. Възползвайте се от абонаментния уикенд тази седмица

Лолита и Гришо вече не се крият

Лолита и Гришо вече не се крият

Нова среща колкото се може по-скоро, издава се хлътналата по Димитров рускиня Григор Димитров и Лолита Османова вече не крият връзката си. В последните дни двамата влюбени постоянно публикуват снимки в социалните мрежи от едни и същи места, с което става ясно, че са заедно. Последният такъв кадър е от Средиземноморието

Джендър пристана на Мегз

Джендър пристана на Мегз

Нов проект на хоризонта Дизайнерката ще работи по проект с бившия Филип, сега Анджелина Модната дизанерка Мегз ще работи по общ проект с най-младият трансджендър на Балканите - Филип, понастоящем Анджелина. Това сподели самата Анджи в социалните мрежи, запитана от почитателите си дали ще работи с Миглена Каканашева-Мегз

Разгромите в битката за Пловдив

Разгромите в битката за Пловдив

"Локо" се гордее със 7:3, "Ботев" има два пъти по 5:0 в дербитата Привърженици на "Ботев" (Пловдив) се събраха в събота вечер около базата на отбора в Коматево. Феновете са бесни след позорната загуба с 0:6 от "Локомотив" в дербито на Пловдив. Наложи се полиция да усмирява страстите. Това е рекорден резултат в съперничеството между двата клуба

Вдовицата на Шарлопов празнува по пижама

Вдовицата на Шарлопов празнува по пижама

Със скромно пижамено парти посрещна своя 44-ти рожден ден вдовицата на милионера Стефан Шарлопов - Бояна. Красивата блондинка сподели в социалните мрежи изненадата, която неочаквано е получила от децата си за празника. Тя включва изкушаваща домашно приготвена торта и видеовръзка с всичките й близки приятели, които са я поздравили за празника

Наши биатлонисти с COVID във Финландия

Наши биатлонисти с COVID във Финландия

Международният съюз по биатлон (UBU) извести Българска федерация по биатлон, че тестът за коронавирус на състезателката Десислава Стоянова е положителен. В петък Десислава се присъедини към българските национали в Контиолахти за състезанията от Световната купа. Преди време тя е прекарала корона вирус, симптомите са отшумели

Бивш на Слави му става конкурент

Бивш на Слави му става конкурент

Екссценаристът на Дългия Светльо Митев с ново вечерно шоу Сериозна конкуренция в лицето на свой бивш довереник вече има Слави Трифонов. Един от най-добрите му сценаристи - Светослав Митев, уволнен от екипа на Дългия преди години, започна свое вечерно шоу. От две седмици насам "На стената" се излъчва по ТВ1 в късните часове

Деси Слава казала на мъжа си, че е в “Маскираният певец”, защото бил ревнив

Деси Слава казала на мъжа си, че е в “Маскираният певец”, защото бил ревнив

Детективите в “Маскираният певец” познаха, че под маската на Макарона се крие Деси Слава. Певицата не успя да се класира за големия финал следващата седмица и остана четвърта. Въпреки че всички участници трябва да крият дори от близките си, че са в шоуто, на Деси Слава ѝ се наложило да признае пред половинката си

739 са новозаразените с коронавирус в страната, 815 излекувани

739 са новозаразените с коронавирус в страната, 815 излекувани

739 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За оошпоследното денонощие са направени общо 1 965 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 142 486, от които 90 078 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Грожан се взриви на пистата в Бахрейн (Видео, снимки)

Грожан се взриви на пистата в Бахрейн (Видео, снимки)

Болидът на "Хаас" на Ромен Грожан избухна още на старта на Гран при на Бахрейн. Той се вряза в поста на маршалите край пистата и избухна в пламъци. Пилотът обаче напусна болида си сам, но има контузия в крака и бе откаран в болница. Не е ясно дали има други пострадали при инцидента. Състезанието бе спряно мигновено

Майк Тайсън с равенство при завръщането на ринга и $ 10 млн. в джоба

Майк Тайсън с равенство при завръщането на ринга и $ 10 млн. в джоба

Майк Тайсън завърши наравно с Рой Джоунс при завръщането си на ринга на 54 години. Мачът се състоя в "Стейпълс Сентър" в Лос Анджелис. Така Тайсън заработи 10 милиона долара, а съперникът му - минимум 3. Двамата ще получат и пари от платената телевизия. Двубоят бе единствено демонстративен и заради това няма да влезе в статистиката на двамата

Почина Дейв Праус, изиграл Дарт Вейдър в "Междузвездни войни"

Почина Дейв Праус, изиграл Дарт Вейдър в "Междузвездни войни"

Британският актьор Дейвид "Дейв" Праус, известен най-вече с ролята на Дарт Вейдър в оригиналната трилогия "Междузвездни войни", почина на 85-годишна възраст, съобщи неговият агент, цитиран от британския "Гардиън".  Праус е и бивш културист с поредица от роли като чудовища и злодеи, преди да бъде поканен от Джордж Лукас на кастинг за ролите на

Трима загинаха при наводнения в Сардиния (Видео)

Трима загинаха при наводнения в Сардиния (Видео)

Най-малко трима души загинаха днес в Сардиния заради наводнения, предизвикани от поройни дъждове, съобщиха италиански медии, цитирани от Франс прес. Регистрирани са и двама безследно изчезнали в град Бити, провинция Нуоро, сочат публикациите. Според в. "Република" жертвите са възрастна двойка и селскостопански производител

Експертиза обръща разследването за разстрела на Красимира

Експертиза обръща разследването за разстрела на Красимира

Експертиза обръща разследването за смъртта на 21-годишната Красимира Куковска от пловдивското село Бегово! След проведени медицински и балистични изследвания става ясно, че мъжът й Любомир Петров е излъгал как случайно я гръмнал с въздушна пушка! Криминалистите откриват, че това е станало умишлено, и променят обвинението срещу душманина на младата

Бившата на Веско Маринов гори с нов цвят

Бившата на Веско Маринов гори с нов цвят

С нова прическа е бившата жена на Веселин Маринов - Цветанка. Дамата, която доскоро блестеше като блондинка, днес е избрала оранжевия цвят за буйните си

1792 са новозаразените с COVID-19, 1039 са оздравелите

1792 са новозаразените с COVID-19, 1039 са оздравелите

1792, с 1535 случая по-малко от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица при направени общо 4928 PCR теста през изминалите 24 часа, Това означава, че 36.4% от тестваните са дали положителен резултат. Така общият брой на потвърдените случаи става 141 747, от които активни са 90 219

Проф. Балтов: Мерките са начинът да се спасим

Проф. Балтов: Мерките са начинът да се спасим

От днес България е в триседмичен частичен локдаун в опит да овладеем броя на заразените у нас и да намалим натиска над болничната система. Именно това коментира пред NOVA директорът на най-голямата болница за спешна медицина у нас - „Пирогов“. С професор Асен Балтов разговаря Диана Найденова. „Не бих казал, че сме закъснели с мерките