Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9143060 www.bgdnes.bg

Д-р Габриел Димитров, основател на "Българско рационално общество": Всяка дезинформация за пандемията убива

Изолирах се още при първите прояви на зараза, така е правилно

Кой е той

Д-р Габриел Димитров е млад лекар, завършил в Медицинския университет - София. Започва специализация в Клиниката по нервни болести на ВМА София, веднага след завършването си. Като комуникатор на науката е основател на най-популярната научна организация в интернет - "Българско рационално общество". Четенето на научни книги му е страст, а образоването на обществото - кауза с утопична цел: еволюция на мозъка до пълното изчезване на заблудите.

Акценти:

Явно не можем без да ни се заповядва

Здравната ни система е мащеха за младите медици

Мечтая за масово тестване с PCR

- Д-р Димитров, вие сте сред медиците, заразени с Ковид-19. Как протича при вас болестта?
- При мен протича така, както при 80% от населението на света би протекло - леко. Започна с обикновена хрема и отпадналост. Силно се съмнявах да е коронавирусна инфекция, но все пак се изолирах и тествах навреме. Останах, меко казано, изненадан от положителния резултат. Болестта просто няма характерно начало. Това е причината големите здравни организации по света да препоръчват незабавна изолация при всеки нов симптом на респираторна инфекция. Aко бях действал безотговорно и неглижирах хремата, за тези няколко дни щях да застраша живота на огромен брой хора от рисковите 20%. И не говоря само за онези, с които контактувам. Наясно съм, че всеки мой контакт има още неизвестно голям брой контакти. Така се стига до експоненциален ръст на заразените. Така се заразих и аз. Мигът, в който заразата стигна до мен, осъзнах колко безкрайно разпространена е инфекцията. Няколко дни след това започнахме с нови рекорди на броя заразени.
- Не са малко конспиративните теории, мнозина не вярват в силата на вируса и дори, че съществува.
- Човек се ражда с мозък, склонен да създава несъществуващи връзки, герои и цели измислени сюжети. Конспиративните теории са Дядо Коледа за възрастни. Опасността от тях идва, когато пречат и дори вредят на ситуации като сегашната. Ерата на интернет ни показа, че проблемът не е в липсата на достъп до информация, а изцяло в нашите монитори. И ето виждате, въпреки тоталния достъп до информация ние сме напълно неинформирани. Още по-лошото е, че смятаме, че сме по-информирани от експертите, не ги слушаме. Слушаме двама-трима от телевизията "експерти", но само защото отговарят на нашите убеждения. В края на май България беше в топ 5 на най-добре справили се с пандемията страни в ЕС. Сега сме сред страните с червен цвят, които трябва да действат спешно. Явно не можем, без да ни се заповядва.
- Достатъчни ли са сегашните мерки, или трябва да се въведат по-строги, за да се ограничи заразата?
- Достатъчно е да бъдем отговорни. Но не сме, защото над милион и половина българи смятат, че Ковид-19 не съществува. Още толкова не са сигурни дали съществува. Това показват социологическите проучвания. Тоест близо 50% по всяка вероятност не спазват адекватни противоепидемични мерки заради своите убеждения. Не спазват дистанция, не се изолират навреме при всеки нов респираторен симптом, не носят маска правилно - носят я под носа (равносилно на без маска), под брадата, носят я нехигиенично. По този начин заразяват нас - хората, които ги пазим, защото те не ни пазят. Така се стига до все повече заразени и нови рекорди. Справянето с пандемията е двустранен процес. Ако 50% не спазват противоепидемични мерки, то средностатистически това означава, че едната страна винаги липсва. Живея с още трима човека в един апартамент. Нито един от тях не е положителен при двукратен PCR тест през период от 5 дни. Но ние не сме пример за средностатистическия двустранен процес. Ние спазваме стриктни противоепидемични мерки, защото знаем, че мерките работят.
Ако всички заедно сме отговорни, по-строги мерки няма да се наложат. Аз съм свободолюбив човек и не съм фен на заповедите. Мечтая за държава, която може да си позволи масово тестване с PCR. Южна Корея са блестящ пример в това отношение. Уви, ние нямаме възможността да тестваме масово с единствената легитимна технология, но пък вместо това имаме възможност да режем лентички.
- Имуностимулантите, здравословното хранене и начин на живот ще ни предпазят ли в следващите месеци от вируса?
- Нагледахме се на какви ли не лечения за Ковид-19 по медиите. За съжаление, виждам как немалко колеги изпадат в нуждата за изява и предлагат всякакви абсурдни терапии. Хлорохин, Ивермектин, Азитромицин, Аспирин, антикоагуланти, цинк, витамин D, витамин C - за нито едно от изброените не съществуват доказателства, че помагат при новия коронавирус. Всички говорят за "обещаващи" лекарства, никой не говори за опасностите от тях. При повечето хора Ковид-19 е самоограничаващо се заболяване и не налага никакво лечение. Проблемът са онези 20%, които биха имали нужда от хоспитализация. Имуностимулантите са обратното на това, което правят кортикостероидите с вашата имунна система. Сами ще се сетите колко правилна е употребата им. Моля ви, не приемайте и не препоръчвайте антибиотици произволно. Антибиотичната резистентност е сред номер 1 проблемите, които могат да затрият човечеството. Няма данни за което и да е разбиране за "здравословен начин на живот", че ще ви спаси от заразяване. Дългосрочният план за здравословен живот би могъл да ви спаси от развитието на рискови заболявания и съответно от тежки усложнения на инфекция. Наблегнете на "би могъл". Освен това проблемът е, че под "здравословно хранене" масово разбиранията са ограничаване на цели групи от храни в комбинация с прием на промишлено количество хранителни добавки с неизвестен или категорично липсващ ефект. За науката здравословният начин на живот е този, който не води до наднормено тегло, не замърсява дробовете ви с токсични вещества и ви кара да се чувствате добре. Нищо повече.
- Ставате част от екипа на ВМА малко преди първите случаи на коронавирус в страната. Как се отразиха последните няколко месеца на работата ви?
- Имах късмета да започна специализацията си малко преди първия случай на коронавирусна инфекция в страната. Много колеги нямаха този късмет, конкурсите се отложиха с месеци, приемът на нови специализанти спря по всички възможни начини и повечето колеги, които познавам от университета, останаха на позиция като доброволец или ординатор. Разбира се, изискванията за работа по време на пандемия са много по-големи. Доброволно се записах в списъка за първа линия, когато има дефицит на лекари в инфекциите. Но дори и да не си на първа линия, липсата на колега от което и да е звено може да стовари непоносимо голям товар върху плещите ти.
- Защо повече млади лекари избират кариера в чужбина?
- Ясно е, че финансовите условия в Европа са далеч по-добри както за специализанти, така и за специалисти. Но аз искам да си сбъдна мечтата в България. За съжаление, тук няма млади и стари, всички работят поне на 2 места, за да взимат достойно заплащане за дългогодишната и трудоемка инвестиция в медицината, която не спира цял живот. Това е сериозен проблем. В Румъния бързо разрешиха проблема. Сходен стандарт на живот, различен манталитет и политика.Избрах неврологията, откакто имах допир с нея за пръв път и бях силно впечатлен от уменията и знанията, които дава специалността за мозъка – органът, без който няма съзнание и нищо не съществува. Вече не помня времето, в което се запалих по невронауките, но със сигурност беше отдавна с автори като Оливър Сакс, Алан Ропър, Даниъл Канеман, Майкъл Шърмър, Стивън Новела и други. Изключително благодарен съм на Клиниката по нервни болести във ВМА ,че ми предостави възможността да специализирам това, за което мечтая.

 - С няколко ваши колеги сте част от "Българско рационално общество", развенчавате псевдонаучни измами, които могат да бъдат опасни за лековерните.
- Преди близо три години заедно с лекар и програмист го основахме. Направих много жертви в личен план, но станахме най-популярната научна организация в интернет, която непрекъснато се бори с когнитивните заблуди и вярванията, дерайлиращи от реалността. Разобличавал съм редица конспиративни теории, измами и съм получавал стотици благодарности за изваждането на хората от заешката дупка. Мозъкът е склонен да вярва, преди да размишлява. Разполагаме с най-голямата интелектуална фейсбук група за дискусии "Обратно в реалността". Гордея се, че научих толкова много хора да разчитат само на научни данни и да отсяват зърното от плявата. България е на дъното на статистиките по дигитална грамотност.
- Към кои измамни практики хората подхождат с най-голям интерес и кои са най-опасни?
- Всеки ден получаваме сигнали. Най-голям интерес винаги е имало към разобличаването на т.нар. инфлуенсъри в YouTube, които копират чуждестранно съдържание, неотговарящо на истината. Разпространяват конспиративни теории, псевдонаука, правят нечестни спрямо зрителите си ревюта на продукти, а понякога и откровени измами. Дезинформацията винаги е опасна, но има някои чувствителни теми, които изискват особено внимание. Точно такава е пандемията, защото тя изисква общи усилия.Няма как да ги получим, ако има „авторитети“, които убеждават наивните хора в бабини деветини и обща немарливост. Моят призив към всички е да помислете наистина добре кое ви е по-ценно. Вашите убеждения, които не отговарят на нито една обективна статистика, или вашите близки, приятели, познати, застрашени от пандемията? Всяко неглижиране на противоепидемични мерки убива хора. Всяко разпространение на дезинформация и съмнение в опасността от пандемията също убива хора.
- Виждате ли бъдещето си като проспериращ медик в България?
- Ако нашата здравна система продължава да бъде мащеха за всички млади и проспериращи медици, аз няма да се съглася и ще изляза от нея. Като бях 1 курс си казвах, че има 6 години, в които нещата ще се променят към по-добро. Сега съм първа година специализант и си казвам, че след 4 години нещата ще се променят към по-добро. Докога?

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама