Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9153983 www.bgdnes.bg

Цигуларат Веско Василев на 50 г. : Живков ми даде кофа сладолед, а не апартамент

Не ламтя за имоти и богатство, цигулката е моята любов

"На 50-ата годишнина си пожелах да съм здрав и още много да пътувам. Дори това, че съм видял целия свят, не ми стига. Аз съм космополит човек. Не мога да се застопорявам и материалното не ме интересува." Това сподели световноизвестният музикант Васко Василев, който отпразнува юбилея си у нас сред много приятели в баровски клуб.
Невероятните заложби на цигуларя станали известни още като бил малко момче.

На един концерт на Камбаните или годишнина от асамблеята "Знаме на мира" той така майсторски свирил пред Тодор Живков, че бил поканен лично от него да си поговорят само двамата на ушенце.
"Баща ми ме заведе, но той знаеше, че Тато наистина изпълнява всякакви желания, и то на момента, и почна да ми суфлира отстрани: "Кажи, че искаш апартамент, кола, айде моето момче". - "Искам стотици сладоледи, толкова много, че да не мога сам да ги изям, цял басейн", разказа Васко през смях за първата си среща с Тодор Живков. Пред смаяните погледи на всички само след малко пред момчето се появила огромна кофа сладолед - домашен, от най-вкусните. "И аз не знам откъде я взеха. Но се сещам с много смях за тази случка. Родителите ми винаги са били много свестни хора и посветиха голяма част от живота си на мен", признава с днес Василев.


50-годишният музикант, който на 14 октомври отбеляза юбилея си у нас, бил "грешката" в семейството. Появил се, докато майка му и баща му били студенти. Като станало ясно, че малчуганът има голям талант, пак с препоръка от Живков изпратили семейството в Москва, за да може Васко да учи в най-престижното училище по изкуствата в руската столица, където му преподавали легенди в музиката. Назначили баща му за дипломат на заплата с единствения ангажимент да гледа талантливото си дете. Така живели осем години в Москва заедно с трите си "планирани" сестри.
"Дали днес имам пари за много сладолед? Имам, разбира се, но не парите са ми важни на мен. В тази връзка се сещам за невероятната Невена Коканова, която ме заведе при Ванга веднъж. Жената погледна дланта ми и каза, че ще живея като цар, но няма да имам пари - все ще съм чергар. И позна. Пътувам постоянно, отсядам в най-скъпите места, но пък нямам имоти, богатство, коли. Така обаче съм щастлив. Цигулката е моята любов, няма друго. А дали ще се появи жена в живота ми, съдбата ще покаже. Засега ми е добре и с жена, и без", категоричен е успелият български музикант.

Текст снимки:

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама