Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9177826 www.bgdnes.bg

Баскетболният селекционер Росен Барчовски: Доволен съм от влагането и уменията

Селекционерът на националния отбор по баскетбол Росен Барчовски събра най-добрите български играчи за мини-лагер. Апогеят беше контрола срещу „Балкан“, спечелена с 90:79. Специално за читателите на „България Днес“ специалистът сподели своите впечатления от състоянието на баскетболистите и очакванията от предстоящите в края на месеца европейски квалификации срещу Гърция и Босна и Херцаговина в Сараево.


- Г-н Барчовски, какви бяха основните цели и задачи на лагера?
- За предишния квалификационен цикъл през февруари, когато играхме с Гърция и Латвия, направихме лагер месец по-рано. Изиграхме две контроли. Имаше полза. Сега повторихме. Целите бяха две. Да видим в какво състояние са играчите, защото от февруари не сме били заедно. Планирахме лятото също да се съберем. Поради обстановката беше много трудно. Искахме да поставим част от нещата в нападение и защита, за да може на следващия лагер преди квалификациите да не сме от нулата. Желаехме да видим как ще се получат нещата с контрола. За дебютантите беше важно да почувстват атмосферата. Най-важното беше, че всички са здрави и без контузии.
- Повикахте двама дебютанти – Кръстан Кръстанов и Константин Костадинов. Какви са вашите впечатления от тях?
- Включиха се с голямо желание. Работиха много добре. Много съм доволен от влагането и уменията. Като махна съвсем малките притеснения, защото за пръв път са в националния отбор. Коцето е малък. Само на 17. Разликата с останалите е голяма, но почти не му личеше. Познавам Кръстан отдавна. През няколко години получаваше контузии. Сега тренира в нормален ритъм в Ямбол. Дойде в добро състояние.
- На какъв пост ще ползвате Костадинов, който е един от младите таланти на „Реал“ (М)?
- Основното му развитие е на позиция три. Не са много крилата с подобен ръст. Той е около 204 см. Има преимущество. Първия ден на тренировкаа имахме само трима високи играчи. Той се включи на позиция четири. В контролата игра на тройката, както е в „Реал“.
- Доста промени настъпиха в квалификациите. Какво да очакваме от мачовете срещу Босна и Гърция?
- Всичко е объркано. Имахме планове с домакинство на Гърция. Много отбори са губели в исторически план, когато са играли в България. Беше голямо преимущество, както се случи и с мача срещу Латвия. През ноемврийския прозорец няма да имаме домакинство. Много е вероятно да нямаме и февруари. Следващият турнирен балон ще е в Латвия. Неприятно е. Освен това не знаем в какво състояние ще са другите тимове. Кои играчи ще бъдат пуснати и кои не. Босна имат огромен потенциал като имена с двама баскетболисти от НБА. При нас също не се знае. Сашко Везенков има голямо желание да се включи, но има ангажимент Евролигата. Бост увери, че ще дойде, но не е ясно какво ще става във Франция. Готвим се в неизвестност.
- При тази ситуация кога отново ще съберете националите?
- Първоначалната идея беше да направим лагер от 18 до 23 ноември в България. След това още четири дни да бъдем в Сараево. Все още не е ясно какъв ще е форматът на българското първенство във връзка с епидемичната обстановка. Възможно е да се промени и да играем в така наречените балони. Тогава може да получим и някой ден повече. Важно е да изолираме националите, защото заразата води до отпадане на състезатели и карантина на останалите.
- Какви мерки вземате за защита на баскетболистите?
- Непрекъснато правим тестове. Следим за температура. Има няколко неща. В хотела всеки ще спи поотделно. При хранене ще има максимум 4 човека на една маса. В залата няма да ползваме съблекалня, а всеки ще се преоблича в хотела. В рейса ще сядаме през една седалка. Ще направим всичко възможно, но нашият спорт е контактен. Ние сме на терена. Има допир със съперника. В тениса е по-възможно да се опазиш. Там са двама души през 20 метра.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама