Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9217236 www.bgdnes.bg

РЗИ влиза във волейбола

5000 лева глоба за играчи, 15 000 лв. за клубове при нарушение на мерките

Районните здравни инспекции по места могат да санкционират българските волейболни клубове при нарушения. Това стана ясно след последните два фрапантни случая на неспазване на разпоредби.

На 21 октомври волейболистът на "Пирин" (Разлог) Стивън Димитров премина на два пъти през задължителния медицински контрол с измерване на температура преди гостуването на "Берое". Той облича фланелката на своя видимо болен съотборник Петър Христов. За скандалното провинение Дисциплинарната комисия на волейболната федерация наложи скромни глоби от по 200 лв. на играчите. "Пирин" отнесе 2000 лв. санкция и два мача без домакинство.

Реклама

На 5 ноември "Нефтохимик 2010" дори не организираха измерване на температура преди дербито от първенството срещу "Хебър" (Пазарджик). Няколко дни по-късно целият отбор на бургазлии даде положителни тестове за коронавирус.

Гостите подадоха сигнал до министерството на спорта за разследване на случая. В момента той се проверява от дирекция Регионална координация и контрол.

"Със заповед на министър Красен Кралев от 28 октомври са утвърдени указания за прилагане на противоепидемични мерки на спортни обекти и съоръжения - обясниха ситуацията от министерството на спорта. - В тях фигурира задължително провеждане на филтър на входа. Измерва се телесната температура на всички лица. В компетенциите на министерството не е налагането на сакции при извършени нарушения. При установяване на такива следва да бъдат уведомени Регионалните здравни инспекции по места."

От ведомството уточниха, че делегатът на съответната среща, ръководещите съдии и отговорно лице от отбора домакин са длъжни да следят за изпълнението на противоепидемичните изисквания. Това включва измерване с безконтактен термометър на всички състезатели, членове на треньорски щабове и длъжностни лица. Показанията се записват в специална бланка. При висока температура болният не се допуска до залата.

Според закона за здравето при неизпълнение на наложени от министър противоепидемични мерки следва съставяне на акт в размер на 5000 лв. за индивидуални лица. При юридически лица, каквито са волейболните клубове, санкцията е в троен размер - 15 000 лв.

Реклама

Босът на лигата Атанас Гаров: Дано не спрат първенството

Председателят на Националната волейболна лига Атанас Гаров беше избран през лятото. Той започна много амбициозно своята работа, но се сблъска със сериозни проблеми заради скандалите между клубовете покрай пандемията.

- Г-н Гаров, ще има ли наказани след мача между "Нефтохимик" и "Хебър" заради пренебрегване на задължителните мерки срещу коронавируса?

- По заповед на министъра на спорта е задължително измерването на температурата на състезатели и официални лица преди мачовете. Тя е изпратена до всички клубове и съдийската комисия още преди започване на първенствата. Подсещали сме многократно, че трябва да се спазват изискванията с оглед на ситуацията.

- От "Хебър" твърдят, че делегатът на мача Пенчо Ангелов е казал как не е задължително измерването на температура преди мача. Това нарушение ли е на протокола за провеждане на мачовете?

- Ако е така, е нарушение. На този етап не мога да коментирам, защото целият случай е предаден на Дисциплинарната комисия. Те ще съберат всички факти. Изискали сме от клуба организатор и от останалите участници да изпратят документи. Ще видим какво се е случило. На тази база Дисциплинарната комисия ще вземе решение дали ще има наказания и какви ще бъдат.

- В нормативните документи описано ли е какво наказание следва при подобна ситуация?

- За съжаление няма наказание в нормативните документи. Дисциплинарният правилник е все още старият от 2014-а. Не е гласуван новият. Надявам се скоро да бъде приет от Управителния съвет. Преди това трябва да работим по стария.

- Обмисляте ли налагане на задължителни тестове преди самите мачове?

- По заповед от министъра всеки месец до 3 число клубовете са длъжни да правят PCR тестове. Преди всеки мач е малко прекалено. Ако някой играч проявява симптоми, трябва да му бъде направен тест. Но без симптоми не е много продуктивно.

- Волейболистите на "Пирин" (Разлог) се опитаха да прикрият техен болен съотборник с размяна на екипи и бяха глобени само с 200 лв. Това адекватна санкция ли е за подобно провинение, което застрашава здравето на всички?

- В дисциплинарния правилник не е предвидена подобна санкция. По-тежкото е изфабрикуваната лъжа, за да допуснат играч в мача, който не е регистриран през проверката. При това с много видна манипулация.

- Има ли опасност първенството да бъде спряно след толкова много случаи на коронавирус?

- Това не зависи от нас. Ако прецени министерството, може да го спре. Дано не се случи, защото доста от клубовете изкараха болестта. Мисля, че ще преминем и през това, както повечето хора, и ще продължим напред.

Реклама
Реклама
Реклама