Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9242370 www.bgdnes.bg

Родители убийци

Ден на траур бе обявен днес в Сандански след жестокото убийство на две малки деца на 3 и 5 г. Със заповед на кмета са забранени всички публични празненства, а националните флагове свалени на половина. Не че някой от живеещите в общината имаше каквото и да е намерение да се весели след новината за жестоката трагедия, при която Кристина Дунчева посегна на собствените си дечица.
Според психолози, макар и изключително зловещи, подобни престъпления далеч не са нещо необичайно. По думите им в 99% от случаите, когато става дума за посегателство над деца, екзекуторите са хора, близки до семейството. Причината за посегателствата са големият стрес, свързан с трудностите при отглеждане на детето, чувството за несправяне със задачите или проблеми с половинката.
Семейни проблеми са отключили и жестокостта на Кристина Дунчева, стана ясно при последвалите разпити. Малко преди трагедията 32-годишната жена и съпругът й се карат за пореден път. Повод за скандала е ревността на Кристина. Ядосан от поредната порция натяквания за любовните си афери, Георги излиза от къщата. Предполага се, че малко след това в състояние на афект Кристина грабва кухненски нож и прерязва гърлата на двете си дечица. Когато бащата Георги се прибира, заварва страховитата гледка. Жена му е в неадекватно състояние. Повиканите ченгета задържат майката, която признава за стореното.
На въпрос "Какво си направила?", Кристина повтаряла: "Искаха да ми вземат децата? Е, нека ми ги вземат сега!"Днес сутринта с майката започнаха работа психолози, които трябва да преценят дали може да носи съдебна отговорност за действията си.
Междувременно стана ясно, че днес днес в Районния съд в Сандански е трябвало да започне дело за родителски права над закланите Васил и Ивон. Делото е заведено от бащата Георги Трайков, който смятал, че майката не е в състояние да се грижи за тях заради честите сип сихични кризи и неадекватно поведение.


Случаят в Сандански далеч не е първата подобна семейна трагедия.
Хрониката поведе 3-годишният Петър Терзийски, чиито родители съобщават, че е отвлечен. Бащата на Пепи, който работи като таксиджия, вика колегите си, които за минути обграждат парламента и искат обяснение от властта. Правителството на Иван Костов виси на косъм, когато тялото на малкото момченце е намерено в езеро в Южния парк. Малко по-късно се разкрива и съобщава, че майката на Пепи - Даниела Терзийска, е удушила чедото си и го е хвърлила в езерото. Според психолози жената страда от параноидна шизофрения и е убила детето си в момент на пристъп. Заради временна невменяемост делото срещу нея е прекратено.
Брутален бе случаят с убитата 4-годишна Ани в Гърция. Тя бе затрита по ужасяващ начин, а тялото й - разфасовано и изхвърлено на боклука. Гръцките ченгета така и не откриха трупа на детенцето. За смъртта на Ани доживотни присъди получиха собственият й баща Станислав Бакърджиев и неговият приятел Назиф Ахмедов-Николай. Майката Димитрина Борисова също бе призната за виновна, но отнесе условно наказание.

Реклама


По свиреп начин намери смъртта си и 5-годишният Никита Плотников, чието телце бе открито в куфар до язовир "Искър" край Пасарел през 2015 г. Трупът е забелязан от орнитолози, които виждат зелен куфар, а като го отварят, под хавлиена кърпа се подава детско краче. За убийството на Никита отговаря руснакът Герман Костин, който е приближен на семейството и набъркан в бизнес с бащата на момченцето и спорове за пари и имоти. Майката на момчето - Анна, също е убита. Подозренията, че Костин е имал любовна връзка с майката, така и не са изяснени напълно заради мълчанието на руснака.
Изправен пред съда Костин първоначално получи доживотна присъда, която впоследствие е отменена заради процесуални нарушения. Така процесът тръгна наново и още не е завършил.


По жесток начин си замина и 3-годишният Асен Инджев в Пловдив. През април 2013 г. той се издирваше в продължение на 5 дни, докато ченгетата не откриха тялото му в река Марица. Трупът бе увит в одеяла, опакован в чувал, а за врата на детето бе завързан камък. Виновникът се оказа пастрокът на момчето - Ерхан Камбуров, който живеел с майката на Асен и многобройната си челяд. Ченгетата разкриха, че детето е смазано от бой, защото плачело.
По сходен начин съседка уби малката Алекс от Поморие. Осемгодишното момиче изчезна по пътя от училище, като родителите й смятаха, че тя е отвлечена за откуп.
След повече от денонощие се оказа, че Алекс е удушена с найлонова торба от 39-годишната Атанаска Георгиева. Тя се вбесила, когато момиченцето казало, че децата й били грозни. Удушила го, след което омотала скоч около устата му. Атанаска направи самопризнания, но докато течеше разследването, на няколко пъти променяше версията си за случилото се. Тя твърдеше, че била изнасилена от истинския убиец на Алекс, т.нар. г-н Петров. Атанаска получи доживотен затвор за предумишлено убийство.

Да затриеш бебе

Сред жестоките килъри се нареди и Атанас, който, докато е 24-годишен, убива доведеното си едногодишно бебе Мария. Той я удря с юмруци в корема. Зверството се случва в Казанлък в дома на родителите на Атанас. Бебето има друг баща, а майката по време на убийството е в чужбина. Убиецът получи 26 г. затвор.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама