Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9247762 www.bgdnes.bg

Джудоката Ивайло Иванов: На 100% съм сигурен за олимпиадата

Ивайло Иванов (81 кг) спечели сребърен медал от европейското първенство по джудо в Прага (Чех). Това е едно от малкото отличия за български спортист в постната откъм събития 2020 г. Талантът победи четирима съперници, но загуби финала от грузинеца Тато Григалашвили. За 26-годишния джудока от Монтана медалът беше трети от шампионат на Стария континент.

Иванов сподели специално за читателите на "България Днес" какво е преживял по време на битките за медал.

Реклама

- Ивайло, поздравления за медала, как преминаха сблъсъците през вашия поглед?

- Имах прекрасен ден. Бях добре подготвен. Късметът най-после беше с мен. Фокусирах се и дадох всичко с изключение на финала. Така се случи, че тръгнах с една тактика в битката за златото. С грузинеца имахме по една победа до момента в тежки срещи. Той промени поведението. Първото хвърляне беше доста нелепо. Прескочих го, а той успя да ме подсече. Оттам нещата се объркаха. Срещата приключи бързо и не показах това, което мога, и най-малкото една хубава борба, както беше в предишни мачове.

- Оценявате ли този медал като най-сериозния във вашата кариера?

- Миналата година също завърших втори на европейските олимпийски игри, които бяха и европейско първенство. Радостен съм за успеха, но и малко ядосан. Написах във фейсбук как преди 2-3 години щях да съм много по-гневен. Бях добър на татамито, но не бях перфектен. Искам да намеря в себе си удовлетворението от това, за което съм се трудил. За да оценяваме и по-малките неща, а не само върховете. Тогава всичко ще върви и ще продължа към следващата стъпка.

- Второто място затвърждава ли ви като сигурен участник на олимпийските игри догодина?

- Това беше последното състезание за този сезон. Още не знам колко олимпийски квалификации ще има. Догодина вероятно ще е доста тежко. Международната федерация иска да прави в една година олимпиада, европейско и световно първенство. Ще е доста натоварено, но и голяма мотивация. Ще имам шанс да спечеля три медала. Мястото в олимпийската ранглистата ми е потвърдено. Все още не са затворени квотите. Ако съм здрав на 100%, съм сигурен за олимпиадата в Токио, стига тя да се проведе.

- Имахте превръзка на десния крак. Контузия ли бяхте получили?

Реклама

- Не, това беше предпазна кора. Когато правим подсечки, понякога се получават малки хематоми. Това е част от играта, нищо по-сериозно.

- Цялата година беше доста странна за всички. Участвахте само на няколко състезания. През какво преминахте, за да се реализирате на последния турнир на годината?

- Играх на 3-4 турнира. Не успях да постигна добри резултати в тях. Не бях доволен как се боря и как се чувствам. Годината беше тежка, защото не успяхме да направим повече външни лагери със състезатели на моето и на по-високо ниво, за да подобряваме играта. В България, за жалост, няма толкова много конкуренция. Благодарение на моя клуб, на федерацията и на президента Румен Стоилов успяхме да направим удовлетворяваща подготовка, с която да има резултат. Опитахме се да сторим всичко възможно с условията в България. Имахме само един лагер преди около месец и половина. Резултатът беше, че се чувствах добре. Исках да покажа на всички, че няма как да не ме броят и съм в играта.

- Янислав Герчев и Ивелина Илиева също бяха в топформа. Те достигнаха до полуфинала, но останаха на пето място в крайното класиране. Какво не им достигна в най-важните мачове?

- Борис Георгиев на 100 кг също игра за бронзов медал. Откакто съм в големия спорт от 7-8 години, това е уникално постижение за българското джудо. Никога не сме правили толкова много победи и добри резултати. Въпреки че не завоюваха медали, Янислав и Ивелина бяха много близо и в същото време много далеч от отличията. За жалост, те загубиха и на полуфинала, и в мача за третото място. Те са хора, които не се отказват. Това ще ги мотивира и ще покажат най-доброто на следващите състезания. Дай боже, на олимпиада.

- Кога планирате да подновите тренировките с националния отбор?

- Не сме правили планове, защото на 5 декември трябваше да има един турнир от сериите Гран при, но го отмениха преди европейското. Все още не сме говорили подробно с треньора Атанас Герчев. Исках да се концентрирам максимално за европейското първенство. Сега ще направим всичко, което треньорът прецени. Очаква ни почивка от десетина дни. След това ще започнем с базов период, в който ще вдигаме с повече щанги, за да подготвим мускулатурата за догодина. После влизаме в предподготвителен период. През януари ще има Мастърс турнир. Това е най-силното състезание. Само с покани е. Принципно първите 16 в ранглистата отиват, но сега се говори, че може да са Топ 32. След това през февруари е турнирът "Освобождение" в България.

Реклама
Реклама
Реклама