Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9247773 www.bgdnes.bg

Режат парите на допингирани бегачи

Победителите от софийския маратон през тази година Юсеф Сбааи (Мар) и Виктория Хапилина (Укр) няма да получат полагащите се бонуси за успеха, ако и вторите допинг проби са положителни. Измамниците бяха уличени в използване на забранени вещества от Звеното за интегритет в леката атлетика. Бегачите трябваше да вземат по 3500 евро за първото място.

"По регламент сме длъжни да изчакаме с превеждането на парите до излизане на допинг пробите - обясни главният организатор на софийския маратон Анатоли Илиев. - До три месеца ще бъдат обявени и вторите тестове. Ако и те са положителни, тогава парите ще бъдат преведени на следващите в класирането."

Реклама

В повечето случаи резултатът от първата проба се потвърждава и от следващата. При този вариант първото място при мъжете ще бъде за друг мароканец Радуан Нуини. При жените титлата ще отиде при кенийката Джебет Наом.

Юсеф Сбааи ще се прости и със специалния джакпот от 15 000 лева. Бонусът се дава при победа на трите маратона от веригата "Бягането начин на живот" в Стара Загора, София и Варна. Мароканецът триумфира в морския град преди две седмици. Ако успехът в столицата бъде отменен заради положителната проба, африканецът пропуска шанса да отнесе джакпота.

"Всички участници на софийския маратон знаят, че подлежат на проверка - обясни Анатоли Илиев. Тази година първите двама при мъжете и жените бяха тествани, както и още двама състезатели."

В тазгодишното издание на софийския маратон имаше и още един инцидент. Агресивният младеж Боян Вачев изблъска много грубо сръбската звезда Оливера Йевтич. Бегачката се контузи и не успя да участва в старта на 10 км.

"Дадохме показания за инцидента в 1-во РПУ. Очакваме да ни уведомят за резултата. Доколкото знам, има прокурорска проверка - разказа Анатоли Илиев. - Върви преписка между полиция и прокуратура. Очакваме да разберем дали този човек има предишни провинения. Йевтич участва на 10 км във Варна и дори спечели бягането. За нея случаят е приключен и тя не желае да говори за него. Ние искаме да разберем какви са били подбудите на този човек. Той даде изявление, което се оказа, че не отговаря на казаното в полицията. Прегледахме видеата на маратоните през 2018-а и 2019-а. Оказа се, че и там участва. Реди се на първата редица при бягащите на 42 км, но не завършва. Сигурно е искал да се види сред тях. Това са болни амбиции."

Анатоли Илиев отбеляза, че във времената на пандемия е много трудно да се организира подобно мащабно състезание.

"Имахме участници от 44 държави. Трябваше доста писма да се придвижват до външно министерство за пропускателния режим. Тестовете за коронавирус са допълнителен разход, а спонсори в тези времена трудно се намират", сподели част от премеждията покрай осъществяването на маратона Анатоли Илиев.

Реклама
Реклама
Реклама