Журналистът Любчо Нешков: С крадени телефони Скопие напада София

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Журналистът Любчо Нешков: С крадени телефони Скопие напада София

Политиците на Северна Македония имат проблем с европейските ценности

Кой е той
Любчо Нешков е роден на 29 юли 1964 г. в Скопие в семейството на Темелко Нешков от Бело поле, Прилепско. По време на Титовия режим баща му е арестуван и прекарва 12 години в затвори и лагери за отстояване на българщината и за членство в нелегална антимакедонистка организация. През 1977 година Темелко Нешков с дъщеря си Славица емигрира в Белгия и след една година там пристигат и жена му и синът му Любчо. През 1985 година семейството завинаги се установява в България. Любчо Нешков завършва история и журналистика в СУ. Работи като журналист във вестник "Стандарт", а по-късно в БНТ. Нешков става известен с репортажите си, отразяващи кризата в Косово през 1998-1999 година. През 2001 г. той и сестра му Славица създават информационна агенция БГНЕС.

- Г-н Нешков, смятате ли, че с натиск и лобизъм македонците могат да накарат България да промени позицията си по отношение присъединяването им към ЕС?
- През последните 30 години, откакто България призна независимостта на Република Македония, сега Северна, никога не е правила стратегически грешки. По отношение на натиска трябва дълбоко да подчертаем, че България призна независимостта й през 1992 г. абсолютно самостоятелно, без да се съобразява нито със съседни, нито с по-среднодалечни или велики държави. Решението бе не само самостоятелно, но и независимо и национално отговорно. Така се случи и в последните дни - България не одобри датата за започване на преговори на Македония за влизане в ЕС с абсолютно суверенно, собствено решение. По този въпрос страната не е подложена на никакъв натиск. Тези, които го твърдят, не познават политическата действителност у нас. По отношение на Македония ние имаме пълно, абсолютно единомислие. Да не забравяме, че рамката за преговори е одобрена от правителството и от всички политически партии в парламента.
- А какъв е точно спорът, свързан с македонския език? Когато признахме държавата, не признахме ли и езика им?
- По отношение на езика има много ясна формула от 1999 г. - първият договор за приятелство, който бе подписан на 22 февруари от тогавашните премиери Иван Костов и Любчо Георгиевски - съгласно официалния език, съгласно конституцията на съответната държава. Измислянето на въпроси за езика, за идентичността нямат нищо общо с проблемите, които съществуват днес между двете държави. Ние имаме един основен въпрос относно миналото и това не е спорът за историята, а е спорът за фалшифицирането на историческите факти. Ние не спорим дали Гоце Делчев е съществувал, или не, а спорим за това да не се фалшифицира неговата идентичност, неговото самоопределение и не може сега съвременниците да определят или да променят идентичността на починалите. По отношение на самоопределението - никой, нито премиер, нито външен министър, тези, които отговарят за взаимоотношенията, никога и по никакъв начин не са оспорвали самоопределението на когото и да е в съседна Македония. Т.е. това попада в тази група на лъжите, с които манипулират и тровят душите на обикновения македонец, че България оспорва нещо. България нито оспорва, нито има намерение да оспорва каквото и да било от това, което се случва, и от това, което иска обикновеният гражданин на тази държава.
- Преди дни Иван Костов заяви в интервю, че Македония има проблем с ЕС, а не с нас и че те самите не разбират колко са далеч от европейските ценности. Той подчерта и декларацията, подписана между него и Георгиевски през 1999 г., и каза, че не само "не се спазвала, но и била напълно отхвърлена между 2006 и 2016 г. от Никола Груевски с обяснението, че е лично волеизявление на подписалите я министър-председатели".
- В този контекст ще кажа следното - проблеми с европейските ценности, с европейските правила има т.нар. "политически елит" на Македония. Обикновения македонец няма желание да се конфронтира с когото и да било. Става въпрос за т.нар. "Дълбока държава", която беше описана от Любчо Георгиевски за паралелни структури, невидими за обществото в научните среди, журналистиката, в политиката, в службите, които той определи като "немакедонски". Това са тези сили, които не спазват европейските правила. Тук не става въпрос само за отношението към България, а за дълбоко антиевропейско поведение и некоректност от страна на управляващите в Скопие. Защото, когато вие подписвате един документ и след това не го спазвате, къде е европейското? Къде е партньорството и добросъседството? Президентът Стево Пендаровски дори си позволи да каже, че ако е необходимо, те могат да подпишат още какъвто и да е документ. Т.е. в тяхното съзнание, в техния манталитет или матрица, управляващите могат да подписват каквото и да е, но след това не се чувстват длъжни да изпълняват поетите ангажименти.
- Колегата ви Даниел Смилов каза, че с това решение за Македония "наливаме масло в друг огън" - един вид в настроенията на самата Европа, че част от Балканите нямат място в ЕС. Какво мислите?
- Категорично невярно. Благодарение на България Македония се освободи от един от най-авторитарните, най-недемократичните режими на Никола Груевски! Без изолацията, която бе наложена от страна на България на този режим, агонията на Македония при това управление можеше да продължи. Благодарение на България и на дипломатите ни евроинтеграцията на Западните Балкани беше възстановена. Нещо повече - България лобира и продължава да лобира за евроинтеграцията на Балканите. По отношение на опасността други чужди сили да нахлуят в региона това е, първо, малко вероятно, защото Македония вече е член на НАТО, тук става въпрос за ЕС, където трябва да се спазват други правила. Отделно от това - България не е виновна, че някой не изпълнява поетите ангажименти. Трето - ако България беше изолирана, тогава Македония щеше да започне преговори, а България да остане настрани. Доколкото аз разбирам, никой не е изолирал България, а Македония е в очакване. Затова смятам, че бъдещето за началото на преговорите е изцяло и сто процента зависещо в момента от властите в Скопие. Вратата на България е широко отворена.
- А нас какво би ни удовлетворило в кратък период, за да вдигнем ветото?
- Както вече казах - България не поставя никакви непреодолими условия или въпроси. България иска да се спазва договорът за приятелство, да изчезне тази граничеща с нацистка омраза, която се лее от сутрин до вечер от контролираните медии в Македония. Ето сега ще ви дам и един пример - един от шефовете на държавната информационна агенция, който беше отстранен заради не нецензурни, не вулгарни, аз бих казал фашистки изяви, спрямо България. Е, каква е вината на България в случая? Дори бих казал, че ние трябва да поискаме обяснение от властимащите, защото този човек не е кандидатствал за работа в сладкарница в Скопие, той е шеф на надзорния съвет на Македонската държавна информационна агенция, назначен лично с указ на премиера на тази държава Зоран Заев. Т.е. в случая не бива някой да стряска България с антибългарска пропаганда. Тя и антибългарската риторика не се ражда в София, ние нито я контролираме, нито я възпроизвеждаме. Така че този въпрос е несъстоятелен и европейските ценности са истински, когато се спазват. Аз няма да приема роботизирани профили, не знам дали знаете, това са откраднати телефонни номера на хиляди потребители на мобилните оператори в Македония, с които се злоупотребява и от тяхно име се генерират чрез алгоритъм вулгарни коментари спрямо България. Ние това ли искаме? Тук имаме освен цивилизационния проблем с нецензурните и вулгарни, расистки и други думи, има и нарушение на Закона за личните данни. Нима ние искаме да приемем някой за партньор в ЕС, който нарушава личните данни на гражданите? Кой от нас би се съгласил телефонът му да бъде използван за коментари от ваше име, без вие да знаете, в социалните мрежи? Разбира се, че никой няма да е съгласен с това. Въпросът не е към България. България нито е правила, повтарям, нито прави в момента някакви грешки спрямо Македония - нито тактически, нито стратегически.

Наши красавици покоряват света

Наши красавици покоряват света

Андроники от Горна Оряховица има най-изваяното тяло Семра Салиф от с. Жинзифово призната за най-хубавата европейка на планетата Че българките са най-красиви на света, си го знаем, а чести потвърждения за това идват периодично иззад граница. Най-вече от световния моден подиум, където няма лъжа и измама, нито нагласени конкурси

Гривни "Аз се ваксинирам" ядосаха родители

Гривни "Аз се ваксинирам" ядосаха родители

Тревога в плевенско училище по изкуствата  Второкласник ги е подарил на приятели, не ги раздаваме ние, обясни директорът Румен Тодоров  Гривни с надпис "Аз се ваксинирам" нажежиха страстите в Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" в Плевен. Родителите споделиха в социалните мрежи кадри с украшенията за ръце и възнегодуваха

Хората, обвинени в обсада на Капитолия на САЩ (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Хората, обвинени в обсада на Капитолия на САЩ (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Досега федералните власти са повдигнали наказателни дела срещу над 100 души във връзка с безредиците в Капитолия в САЩ, при които привържениците на Тръмп нахлуха в сградата, обираха офиси и нападнаха полицията. Снимки:

Белия метален вол от шунка

Белия метален вол от шунка

Китайският зодиак направен от храни Оформянето беше трудно, но успях, казва създателката Ирена Христова  Животните от китайския зодиак създадени от хранителни продукти! Детайлното и красиво дело е на българката Ирена Христова, която може да превърне всеки плод или зеленчук в произведение на изкуството

Най-четени

Поппандов СКОЧИ на Гери Дончева

Поппандов СКОЧИ на Гери Дончева

И моделките са на първа линия, смее се Георги Мамалев Актьорът възмутен как манекенката може да се ваксинира, а не някой учител или медик Павел Поппандов скочи на Гери Дончева! Актьорът недоумява как моделката се е ваксинирала срещу COVID-19 преди редица лекари, учители и хора в рисковата група. Както е известно

Ясновидецът Божидар Караджов: Слави ще се бори за втора политическа сила

Ясновидецът Божидар Караджов: Слави ще се бори за втора политическа сила

Ако се кандидатира, Румен Радев ще спечели втори мандат, казва гадателят Визитка: Божидар Караджов е единственият българин, вписан в елитната класация на най-известните пророци в света. В началото на 2015 г. предсказа трагедията с авиокатастрофата над Френските Алпи. Провидя страшния пожар във влака по линията София - Кардам. В началото на 2014 г

Забраниха на Златка да е балерина

Забраниха на Златка да е балерина

Не намира търсения отклик у феновете си Черната Златка с последната си фотосесия, която я представя като балерина по време на тренировка. "Злати, нищо лично - харесвам те, ама това не е правилно. Падьоми, колена, гръб. Има още много да потренираш, да не кажа, че на тази възраст е невъзможно. Не се обиждай

Мария Илиева пусна детето при бившия

Мария Илиева пусна детето при бившия

Малчуганът в компанията на доведената си сестра, поп звездата се готви за "Капките" Бившият любим на Мария Илиева отново успя да прекара време със сина им Александър, видя "България Днес". Чаровният малчуган посрещна изминалите празници в компанията на татко си Георги и семейството му. Младокът събра двете си отрочета - първородния му син от поп

Буковска: Приключих с голите сцени!

Буковска: Приключих с голите сцени!

"Децата ми не са гледали нито една моя роля!", казва звездата  "Дотук бях с голите сцени! По принцип някоя ситуация може да бъде еротична и с облечени актьори, но при мен не се получаваше точно така. Но каквото било - било! Казала съм си, че вече като майка с деца, които са в социума, това със събличането свърши

Жанета Осипова и Мария с тайни партита за ЧРД

Жанета Осипова и Мария с тайни партита за ЧРД

Фолкпевицата празнува със снахата на Долорес Арсенова, Гери Никол куфее на другия купон Пандемията не спира най-известните купонджийки да празнуват. С тайни партита фолкпевицата Мария и плеймейтката Жанета Осипова отбелязаха рождените си дни. Заради затворените нощни заведения и двете избраха интересни алтернативни варианти

Участници във "Фермата" газят мерките

Участници във "Фермата" газят мерките

Даяна Ханджиева се върна при бившия си Правят си купонче, където се събират повече от позволеното След Милко Калайджиев, манекенките, заведенията в Пловдив и София и участниците в предаването "Фермата" погазиха мерките. Те се събраха на парти, като от качените кадри в мрежата се вижда, че присъстващите са доста повече от максималния брой от

Розмари влюбена в Бузлуджа

Розмари влюбена в Бузлуджа

Странно любимо място има Розмари. Моделката признава, че е ходила често-често до Бузлуджа. "Безброй пъти съм посещавала този масивен космически кораб, построен по време на комунизма. Всеки път откривам нещо различно", разкрива Розмари под видео от последното си качване до

Саня Борисова отмята задачи

Саня Борисова отмята задачи

Шопинг, тренировки, шофиране - всекидневието на Саня Борисова е много натоварено, видя "България Днес". Чаровната актриса си върши всичките задачи напълно сама и се справя повече от отлично. Дори успява да си намери място за паркиране, което в София е сериозно предизвикателство. Снимки: "България

Азис прави свое шоу

Азис прави свое шоу

Ще е конкуренция на Цитиридис и Дългия Гости и оркестър ще веселят зрителите в мрежата Топизпълнителят Азис става конкуренция на Николаос Цитиридис и Слави Трифонов, научи "България Днес". Кралят на попфолка работи върху свое ново токшоу онлайн. Участие в него ще вземе и оркестърът му. Негови зрители са потребителите на социалните мрежи

Най-коментирани

Големият Любо Нейков: Влизам в най-тъжната си роля

Големият Любо Нейков: Влизам в най-тъжната си роля

Най-вероятно ще играе тежко болен в "Откраднат живот" "Влизам в най-тъжната си роля. Тя ще е в "Откраднат живот". Ще играя със Сашка Сърчаджиева, неин баща ще съм. За мен е творческо предизвикателство, защото ние не просто работим, наслаждаваме се на работата си и, да ви кажа, май по-трудно се разсмиват хората, отколкото да ги разплакваш

20 години затвор за убийството на Дарина и Никол

20 години затвор за убийството на Дарина и Никол

Прокуратурата ще продължи да настоява за най-тежкото наказание и ще внесе протест срещу присъдата в Софийския апелативен съд Софийски градски съд призна за виновен Викторио Александров за убийството на приятелката му Дарина и бебето Никол, и го осъди на 20 години лишаване от свобода. Александров ще трябва и да плати обезщетение 400 хил. лв

Треньорът на "Лудогорец" остава на сухо

Треньорът на "Лудогорец" остава на сухо

Новият треньор на "Лудогорец" Валдас Дамбраускас ще остане на сухо в Разград. Неговата съпруга Ингрида няма да го последва в България. Червенокосата красавица със светли очи ще остане във Вилнюс, където учат двете им деца. Дамата с викингски черти винаги е подкрепяла своята житейска половинка, но семейният съвет реши хлапетата да останат в своята

Наши красавици покоряват света

Наши красавици покоряват света

Андроники от Горна Оряховица има най-изваяното тяло Семра Салиф от с. Жинзифово призната за най-хубавата европейка на планетата Че българките са най-красиви на света, си го знаем, а чести потвърждения за това идват периодично иззад граница. Най-вече от световния моден подиум, където няма лъжа и измама, нито нагласени конкурси

Гривни "Аз се ваксинирам" ядосаха родители

Гривни "Аз се ваксинирам" ядосаха родители

Тревога в плевенско училище по изкуствата  Второкласник ги е подарил на приятели, не ги раздаваме ние, обясни директорът Румен Тодоров  Гривни с надпис "Аз се ваксинирам" нажежиха страстите в Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" в Плевен. Родителите споделиха в социалните мрежи кадри с украшенията за ръце и възнегодуваха

Хората, обвинени в обсада на Капитолия на САЩ (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Хората, обвинени в обсада на Капитолия на САЩ (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Досега федералните власти са повдигнали наказателни дела срещу над 100 души във връзка с безредиците в Капитолия в САЩ, при които привържениците на Тръмп нахлуха в сградата, обираха офиси и нападнаха полицията. Снимки:

Евра чака бебе от моделка

Евра чака бебе от моделка

Патрис Евра ще става баща. Бившият защитник на "Манчестър Юнайтед" и "Ювентус" сам съобщи шокиращата новина. Направи го с иронична снимка със своята половинка Марго Александра. "Готов съм да пожъна плода от нашата любов", написа той в социалните мрежи. Половинката му добави: "Баща ти е готов да те вземе"

Почернената майка и баба Ваня Министерска: Само с доживотна присъда за Викторио децата ни ще почиват в мир

Почернената майка и баба Ваня Министерска: Само с доживотна присъда за Викторио децата ни ще почиват в мир

Двойният убиец от "Надежда" признава вина и се надява да умилостиви Темида Само със справедлива присъда децата ни ще почиват в мир и спокойствие! Това заяви пред "България Днес" почернената майка и баба Ваня Министерска по повод очакваната присъда за двойния килър Викторио Александров. За убийствата на приятелката му Дарина Министерска и

Шофьор си чисти снега от колата с мотика

Шофьор си чисти снега от колата с мотика

Шофьор реши да си изчисти снега от колата с мотика. Водачът явно поради липса на четка използва земеделския уред за да премахне натрупалия сняг по возилото

Dj Мартен на раздумка с ресторантьор

Dj Мартен на раздумка с ресторантьор

На раздумна директно на улицата се спряха диджей Мартен и съпредседателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Независимо от минусовите температури, двамата мъже издържаха стоически на студа и обмениха няколко думи относно мерките срещу коронавирус, затворените заведения и липсата на работа

Треньорът на "Лудогорец" остава на сухо

Треньорът на "Лудогорец" остава на сухо

Новият треньор на "Лудогорец" Валдас Дамбраускас ще остане на сухо в Разград. Неговата съпруга Ингрида няма да го последва в България. Червенокосата красавица със светли очи ще остане във Вилнюс, където учат двете им деца. Дамата с викингски черти винаги е подкрепяла своята житейска половинка, но семейният съвет реши хлапетата да останат в своята

Евра чака бебе от моделка

Евра чака бебе от моделка

Патрис Евра ще става баща. Бившият защитник на "Манчестър Юнайтед" и "Ювентус" сам съобщи шокиращата новина. Направи го с иронична снимка със своята половинка Марго Александра. "Готов съм да пожъна плода от нашата любов", написа той в социалните мрежи. Половинката му добави: "Баща ти е готов да те вземе"

Хората, обвинени в обсада на Капитолия на САЩ (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Хората, обвинени в обсада на Капитолия на САЩ (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Досега федералните власти са повдигнали наказателни дела срещу над 100 души във връзка с безредиците в Капитолия в САЩ, при които привържениците на Тръмп нахлуха в сградата, обираха офиси и нападнаха полицията. Снимки:

Dj Мартен на раздумка с ресторантьор

Dj Мартен на раздумка с ресторантьор

На раздумна директно на улицата се спряха диджей Мартен и съпредседателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Независимо от минусовите температури, двамата мъже издържаха стоически на студа и обмениха няколко думи относно мерките срещу коронавирус, затворените заведения и липсата на работа

Ваня Червенкова на разкрасителни процедури

Ваня Червенкова на разкрасителни процедури

На дълги разкрасителни процедури се отдаде бизнесдамата Ваня Червенкова, видя "България Днес". Тя е забелязана в студио за красота, където освен че бе подложена на различни процедури, успя да поговори с приятеля си Цецо Андреев и да си направят няколко снимки за спомен. СНИМКИ: "България

Ски коментаторът Иван Каневчев: Алберт Попов е в Топ 5 по стабилност на каране

Ски коментаторът Иван Каневчев: Алберт Попов е в Топ 5 по стабилност на каране

Алберт Попов е в Топ 5 по стабилност на каране сред най-добрите в слалома, смята ски коментаторът на "Евроспорт" и дългогодишен ръководител на алпийското направление във федерацията по ски Иван Каневчев. 23-годишният софиянец записа най-добрите класирания през сезона във Флахау (Ав). Той завърши 15-и и 16-и в двата слалома през уикенда

Спортният журналист Николай Александров: Ванга предрича успехите на Джони Велинов

Спортният журналист Николай Александров: Ванга предрича успехите на Джони Велинов

Николай Александров е сред най-разпознаваемите български спортни журналисти. Работи в Дарик радио от 1997 г. Един от водещите на Спортното шоу на Дарик и ТВ предаването "Пред банята". Известен привърженик на ЦСКА. Отразявал е редица големи футболни форуми, сред които три европейски и две световни първенства

Президентът на ФК "Люлин" Никос Аманатидис: В БФС е боза, аматьорите ли сме виновни?

Президентът на ФК "Люлин" Никос Аманатидис: В БФС е боза, аматьорите ли сме виновни?

"Какво толкова прави БФС за аматьорския футбол и защо да ни се отнеме правото на глас на конгреса? В този съюз стана пълна боза, та ние ли сме виновни?", ядосан е президентът на столичния ФК "Люлин" Никос Аманатидис. Повод за коментара му е изказването на вицепрезидента на БФС Атанас Фурнаджиев, че е редно да се обмисли вариант само

544 новозаразени с коронавирус, 8,7% от тестваните, 6243 излекувани

544 новозаразени с коронавирус, 8,7% от тестваните, 6243 излекувани

544 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа при направени общо 6243 теста, от които 338 са PCR, а са 206 с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система. Това означава, че 8,7% от пробите са положителни. Така общият брой на потвърдените случаи става 212 927

Маша с пръстен за 400 бона

Маша с пръстен за 400 бона

Бившата половинка на Григор Димитров - Мария Шарапова, се радва на доста скъп годежен пръстен. Бижуто, което Александър Гилкс сложи на ръката й наскоро, струва $400 000. То е изработено по поръчка от Джесика Маккормак. Отличава се с изумруден петкаратов диамант. Гилкс предложи брак на Маша през декември