Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9248133 www.bgdnes.bg

БГ оригами бутилка - хит в иновациите

Може да издържи 5 години при всекидневно сгъване и разгъване, побира се в джоб

Уникална сгъваема оригами бутилка създаде българската стартъп компания "Дифолт".

Фирмата успя да събере над 100 000 долара стартов капитал на платформа за финансиране на малки фирми, след като завърши първата версия на бутилката и получи патент за всички възможни сгъвания. Оригами бутилката е изработена от екологичен полимер, а капачката е от неръждаема стомана. Лесна е за поддържане и почистване, а според създателите й Радина и Петър експлоатационният й живот е пет години при всекидневно сгъване и разгъване. Те са категорични, че бутилката лесно се побира в джоб, дамска чанта или куфар, а интегрираната й халка за окачане прави възможно да се закачи за раница или колан.

Реклама

Зад продуктовата иновация стоят Петър Захаринов и Радина Попова, които споделят интерес към зелените иновации и желаят да променят възприятието за опаковките. Двамата започват да работят по проекта за иновативната бутилка преди две години. За да достигне до завършена версия, идеята преминава от ниво концепция, през 3D моделиране и 3D печат, до инвестиция в реална матрица за производство.

Оригами бутилката е първият подобен продукт, който се сгъва максимално - до 80% от своя 750 мл обем, но въпреки това остава абсолютно стабилен и здрав в разгънато положение. Причината да не протича е не само в капачката, но и в използването на висококачествен, екологичен и много издръжлив полимер, който не задържа миризми, чисти се лесно с четка или в миялната машина.

Първите оригами бутилки, за чието производство ще отидат пари от набраните от кампанията, ще стигнат до своите собственици към края на 2020 г. От "зелената" фирма се надяват през 2021 г. да е възможно потреблението на оригами бутилката и от всички спортни магазини в страната и възнамеряват да вложат набраните средства за стартиране на индустриално производство и имат амбиция да произвеждат милиони оригами бутилки.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама