Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9248205 www.bgdnes.bg

Хореографът, разнасял храна и лекарства на болни от COVID-19: На Коледа и трохи няма да ям!

Фолклорните школи затварят врати, областната управа вдига рамене

Надя Панкова

Ядем трохи в момента. Трохите, които са ни останали след оцеляването без работа през март, април и май. Но на Коледа ще останем без храна! Това обяви пред "България Днес" Николай Корчев, директор на фолклорен колектив "Плетеница" във Велико Търново.
Младият хореограф и благодетел се прочу с инициативата си да купува храна и лекарства на карантинираните в старопрестолния град. С колеги от други школи пък събират пари, за да платят тока, наема и храната на други свои братя по танци, останали на ръба заради кризата. Сега заради заповедта за затваряне отново на школите и студиата по танцови изкуства Николай признава, че оцеляването му като човек, а не като хореограф става почти невъзможно.

Опитите му да се свърже с областната управа пък удрят на камък, след като чиновници дори трият коментарите му в страницата на губернията в социалните мрежи.
"Ние оставаме без работа, ядем трохи. Питах областната управителка дали е вечеряла, защото ние вече не можем... ще останем по Коледа без храна, събирахме пари за колеги да си платят тока, но вече и хората със спестявания нямат пари. Затварят ни напълно, трябва да сме от желязо, за да оцелеем. Ако продължава така, аз трябва да освободя всичко, да се върна в изходно положение. В нищото. Много ми е мъчно, не само на мен, на колегите. Ние сме просяци! Държавата по никакъв начин не е помислила за мерки, които да са за нас. 2019 година съм създал фирмата, не мога нито една мярка да използвам. 1800 лева получих по стипендия за млади творци през първата вълна - това с наем, дори наполовина, храна, осигуровки за 400 лева - тоест 1300 лева на три месеца, на мен ми остават 500 лева да живея", разказа за вестника Николай. Който въпреки болката си обяви, че докато има лев в джоба, ще продължи да помага на карантинирани да имат какво да сложат на масата си. "Разбира се, че нося храна и лекарства, тези хора да умрат ли да ги оставим?! Аз го правя това с най-голямо удоволствие, за тези хора са нужни грижи. Разхождаме се в магазина, на улицата с онлайн месинджър, все едно те си пазаруват, те си избират, те да се разходят в парка, да видят други хора, макар и през екрана", сподели Николай.
Младият мъж признава, че не иска да протестира срещу решението, но иска областната управа поне да е отворена за диалог, да предложи решение за неговата и десетките други танцови школи. "От РЗИ ми казаха - млад си, смени си работата, нищо няма да ти стане и месец без да работиш! Хора, които получават заплата! И не са били никога на терен в болница, ако и да са с докторска степен. Аз съм обявил на открито репетиции, колкото да им покажем, че искаме да работим, но идва зима, почти е невъзможно вече да го направим. Затова искаме диалог, аз легнах пред вратата на РЗИ през пролетта, за да получа разговор с някого. Това ми е работата, съдбата. Защото, когато им трябва концерт, ще ми продънят телефоните, но когато те на нас ни трябват, ние не ги виждаме... това е положението", тъжен е майсторът на народните танци.


Пред "България Днес" областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова бе категорична, че няма какво да направи на този етап. "Има ли издадена заповед за затварянето на танцовите школи, тя може да бъде обжалвана, но друго няма законово какво да се направи. Става въпрос за защита на човешкото здраве", призна пред вестника проф. Попова. По думите й, докато не е имало официална заповед за затварянето на танцовите студиа, не е било противозаконно те да упражняват дейност. След излизането на заповедта обаче Николай и колегите му от другите формации са категорични, че ще се борят срещу заповедта.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама