Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9251692 www.bgdnes.bg

Шествие и църковни песни гонят коронавируса

 Във Видин

Духовници и миряни с общ поход срещу заразата

Искрена вяра, общи молитви, прогонване на страха и позитивно мислене гонят коронавируса! Това е духовната рецепта, която сподели пред "България Днес" архимандрит Самуил - председател на Катедралния храм "Св. Димитър" във Видин.
Преди броени дни духовниците в крайдунавския град организираха литийно шествие за избавяне от тежкия вирус, обхванал целия свят. Пред катедралния храм митрополит Даниил отслужи водосвет.
"Решихме да се обърнем към Бога, да го призовем да помогне на всички нас, на страдащите, на тези, които се грижат за заболелите, на всички нас, да укрепи сърцата и вярата ни. Сега, когато имаме нужда от помощ, ние сме се събрали, нека Господ се смили над нас... Нека Господ цялото това страдание да го обърне в душевна помощ и спасение...", каза пред духовници и миряни Видинският митрополит.


По време на литийното шествие, което съпроводи водосвета, се включиха десетки вярващи. "Пяхме църковни песни, а общите молитви на всички събрали се образуват един своеобразен стълб към Бога. Трябва да Му благодарим за всички препятствия, през които преминаваме, колкото и да ни е трудно. По-късно ще се почувстваме укрепнали и ще осъзнаем, че те са били за наше добро, колкото и да сме си мислели обратното", сподели пред вестника архимандрит Самуил и допълни, че голяма част от бедите идват заради загърбването както на Бог, така и на ближните хора.
Божият служител вдъхва сили на вярващите с по-голяма ведрост, позитивни мисли и радост в душите да посрещат житейските перипетии. "Едно подобно духовно лечение винаги помага. Онези, които постоянно се страхуват и мислят лошото, няма как да не спомогнат за увеличения брой заболявания. Страхът е по-голям и смъртоносен от самата зараза", каза още свещенослужителят.
Литийни шествия срещу коронавируса имаше също в Монтана и Берковица в петък. Такива се очаква да има и в Кулска, Белоградчишка и Ломска духовни околия.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама