Проф. д-р Лилия Райчева: Живеем във време на инфодемия

Приятел
Автор: България Днес

Проф. д-р Лилия Райчева: Живеем във време на инфодемия

"Минута е много" е сред трите най-харесвани предавания в историята на БНТ

КОЯ Е ТЯ

Професор доктор Лилия Райчева е родена в Чирпан. Завършила е журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет. Защитила е докторска дисертация в Московския държавен университет "Ломоносов". Специализирала е в Ню Йорк и Оклахома. От 1978 г. е преподавател във ФЖМК. Тя е автор на емблематичното телевизионно предаване "Минута е много". Член е на Съюза на българските журналисти. Между 2001 и 2008 г. е член на Съвета за електронни медии. Преди дни проф. д-р Райчева бе удостоена с Почетния знак на президента за значимия си принос в българската журналистика.

Виктория СТОЯНОВА

- Проф. Райчева, навършиха се 40 г. от първото излъчване на емблематичното предаване "Минута е много", чийто автор сте вие. Има ли място днес за подобно предаване в телевизиите?

- Годишнината бе отбелязана със седмата поред книга с въпроси и отговори от състезанието "Магията "Минута е много". Дължах този сборник на неговите многобройни почитатели, с които предаването не можа да се сбогува, защото бе внезапно спряно в края на 2011 г. с мъгляви обяснения от тогавашното ръководство на БНТ. Освен че бе носител на множество награди, то бе отличено и в представителното проучване за най-харесвано предаване в 50-годишната история на Българската национална телевизия - "Минута е много" бе класирано на трето място след "Всяка неделя" и "Панорама". И нещо любопитно - в едно национално изследване то бе определено като едно от най-добрите в българския телевизионен ефир. Забележителен рейтинг за предаване, което единствено от всички изброени вече не се излъчваше!

- Какво липсва на днешните телевизионни предавания?

- Зрителите сега са информационно пренаситени и много бързо биха изгубили интерес, ако няма интересен замисъл и силна реализация. Развлечението твърде често е притиснато в матрицата на чуждестранни формати, донякъде несвойствени за душевността на нашата аудитория. Но ако човек има нагласата да търси нещо стойностно, има какво да намери.

- "Минута е много" е единствено по рода си предаване, тип игра, просъществувало най-дълго в родния ефир. На какво според вас се дължат тази магия и успех?

- "Минута е много" е най-дълголетното българско телевизионно състезание, правено по оригинална авторска концепция, възпитаващо у поколения българи дух на честна надпревара сред знаещите. Навремето то бързо стана популярно, защото предложи нов стандарт в съществуващите дотогава игри. Отдадеността на екипа спомогна хубавата идея да не се комерсиализира въпреки изкушенията. Състезателите си останаха главните действащи лица - тяхната подготовка и ентусиазъм спомогнаха много за уникалния формат на играта. Не комерсиалността, нито подаръците стимулираха наплива от желаещи да попълнят предварителните тестове за допускане до участие, а желанието да премерят силите си в човешкото познание. Благодарна съм, че зрителите ни подкрепиха в тази наша мисия. Бяхме постигнали интерактивност далеч преди интернет да се всели във всекидневието ни. Няколко поколения израснаха с нашите въпроси.

- Днес стои ли въпросът с възраждането на предаването?

- Малко преди 22 февруари тази година - рождения ден на "Минута е много", когато бе отбелязана 40-годишнината на състезанието, получих официално писмо, че БНТ не разполага с технически и финансови възможности за неговото възстановяване. Трябвала им само марката, но не и оригиналният формат. В програмата на обществената телевизия има ниша за познавателно състезание. Така се появи "Последният печели". Макар да е компилация от съществуващи формати, то съумява да предложи интелигентно водена надпревара между начетени хора, направлявана от талантлив водещ.

- Петър Вучков е сред най-емблематичните водещи. Как се спряхте на него?

- Трудът на екипа се представяше от постоянните лица на състезанието - неизменния му водещ Петър Вучков и младия талантлив актьор Стефан Спасов, препоръчан от самия него. Макар и със своя артистична кариера, Петър Вучков показа през годините какво означава не само да си прецизен и отговорен в работата си, но и до каква популярност можеш да доведеш предаването, когато го обичаш. Още като студентка забелязах Петьо. Направиха ми впечатление неговият характерен тембър, динамичност, любознателност, но най-вече - неговата дисциплина и отговорност. Тези негови качества допринесоха много за "Минута е много". Зрителите така и не усетиха зад доброжелателната му усмивка, че той претърпя два инфаркта и че премина през много превратности на съдбата.

- Безспорно човечето от предаването се помни от поколения. Но каква реплика би казало то за днешната ситуация, пред която е изправено човечеството? "Минута е много" или?

- Още от началото на състезанието ми хрумна да включа помощник на водещия - анимираното човече, напомнящо с гласчето си за Бърборино от радиопредаванията в детските ми години. Посланието "Минута е много" е още по-актуално днес, в условията на компресия на времето и неговата динамика. Надявам се да се сведат до минимум ситуациите, в които то трябва да реагира с "Ами сега?" или с "Грешка!". Може би най-подходящата реплика сега би била "Няма време". А защо не и "Браво!" - има толкова много примери за добре свършена работа!

- През последните години България не се нарежда на престижно място по свобода на медиите. Какви са вижданията ви за медийната среда у нас и откъде произтича проблемът?

- През 2006 г., годината преди присъединяването ни към Европейския съюз, страната ни е на 36-о място (от 168 държави), а след нея са Франция (37), Италия (40), Испания (42) и дори САЩ (56). През 2007 г. България е вече 51-ва в класацията и тенденцията на падането се увеличава - през 2009 г. - 68-о място, а през 2014 г. - година на протести и на избори за Европейски парламент - вече сме на 100-но място. Тази динамика все още не е сериозно анализирана. Да, медийната среда у нас е проблематична и за това причините са комплексни - законови, регулаторни, технологични, икономически и професионални.

- Успяват ли днес журналистите у нас да се противопоставят на цензурата, или напротив?

- Никак не е лесно за тези, които искат да се придържат към професионалните стандарти. Но не е невъзможно. На редица форуми се е отбелязвало, че автоцензурата, инертността, пускането по течението са много по-опасни от ограниченията, привнесени отвън. Неслучайно сега се обръща внимание на инфодемията, която може да има по-тежки психологически последици от пандемията с коронавируса. Сега медиите като че ли се надпреварват да плашат хората с негативни послания или, образно казано, да се хранят от техните страхове. Много важно е в процеса на осъвременяване на Закона за радиото и телевизията да се включат ясни текстове за независимото финансиране и устройство на обществените медии, както и за гарантиране независимостта на журналистите, работещи във всички електронни медии.

- Президентът Румен Радев ви удостои с Почетния знак на държавния глава заради постиженията ви, свързани с българските медии и журналистика. Очаквахте ли това признание?

- В днешно време работата в областта на медиите не е самотно занимание. А работата за екрана е комплексна - резултат от труда на много хора. Така е и с образователната система. Затова възприемам отличието като признание за съвместната ни екипна работа и за телевизията, и за университета.

Жени Калканджиева готова за Путин

Жени Калканджиева готова за Путин

"Руско момиче съм!", хвали се Жени Калканджиева с дебела шапка ушанка, на която в златен цвят е извезан руският герб и пише Русия. Калканджиева я е ударила носталгията по шапките, защото се похвали и с още една снимка - този път с военна фуражка, но от родната армия. "Е, бива ли така сега - да козируваш със запалка в ръка?

Теди Кацарова размразява месо в джакузи

Теди Кацарова размразява месо в джакузи

Теди Кацарова сътвори интересен експеримент, след като била гладна, а месото в хладилника силно замразено. "Реших да го размразя в джакузи", сподели тя. Певицата уточни, че не само гладът я накарал да направи това. "Месото беше много и нямаше как да го вместя в мивката. Та го сложих в джакузито и го залях с вряла вода

Анонимни решават пенсиите на артисти и певци

Анонимни решават пенсиите на артисти и певци

И през 2021 г. пари за заслуги ще има, може и два пъти, казват от Министерството на културата Никой не знае кой влиза в комисията, която раздава доживотните заслуги "Вие как се оправяте с финансите?" "Ами как? Играя на хонорар и сега си чакам голямата пенсийка от 250 лева. Всички сме на ръба на оцеляването

Предано куче чака дни наред стопанина си пред болницата (Видео)

Предано куче чака дни наред стопанина си пред болницата (Видео)

Предано куче е чакало дни наред пред болница в Северна Турция, в която стопанинът му бил приет за лечение, предаде Асошиейтед прес. Кучето Бонджук, чието име означава мънисто, е тръгнало след линейката, с която стопанинът му Джемал Шентюрк бил транспортиран в болница в град Трабзон на 14 януари, и след това ежедневно отивало до болницата

Най-четени

Участници във "Фермата" газят мерките

Участници във "Фермата" газят мерките

Даяна Ханджиева се върна при бившия си Правят си купонче, където се събират повече от позволеното След Милко Калайджиев, манекенките, заведенията в Пловдив и София и участниците в предаването "Фермата" погазиха мерките. Те се събраха на парти, като от качените кадри в мрежата се вижда, че присъстващите са доста повече от максималния брой от

Жени си "събира багажа", Джаферович за миг се зарадвал

Жени си "събира багажа", Джаферович за миг се зарадвал

Звучи като виц, но не е! Евгения Джаферович от няколко дни отделя дрехи, за да ги препродаде през модна платформа. Идеята е да не се изхвърлят старите неща, които не се носят, а да се пуснат за продажба, като накрая идва процент от сделката. Но да се върнем на Жени - рови в гардеробите, събира, отделя, прибира по куфари

Джулиана Гани съди Сами Хоснни

Джулиана Гани съди Сами Хоснни

Този човек е манипулатор, иска да стане популярен с хейт към нас, казва половинката на плеймейтката - Илиян Съдебен иск срещу Сами Хоснни готви Джулиана Гани. Младата майка е бясна на участника във "Фермата". Преди дни Сами, който се прочу като инструктора на Криско, си позволи да обиди Гани. Хоснни обвини Джулиана в измама с чайове за

Актьорът Веселин Ранков: Разделих се с жена си

Актьорът Веселин Ранков: Разделих се с жена си

На 29 г. ми поставиха грешна диагноза рак, объркаха документи "Сам съм, посрещнах новата година без муза, така да се каже. Разделих се с партньорката си. Но така се случва в живота". Това сподели пред "България Днес" актьорът Веселин Ранков, който през последните години се прочу като екранен шофьор на Марта Вачкова в лекарската сага "Откраднат

Цитиридис търси работа

Цитиридис търси работа

Шеговитото настроение на Николаос Цитиридис се засилва преди края на отпуската му. Водещият е сгащен насред "Витошка" от Поли Генова. Певицата щраква Цитиридис, който виси на пешеходната улица в центъра на София с табелка "Търся си

Фолккралицата Ивана в перфектна форма преди ЧРД: Разделих се с фалшивите приятели

Фолккралицата Ивана в перфектна форма преди ЧРД: Разделих се с фалшивите приятели

Поне 10 човека махнах от телефона си, изчистих всичко излишно - и в гардероба, и в мислите си "Най-хубавото, което ми се случи по време на пандемията, бе, че изчистих излишното от живота си - от телефона си махнах поне 10 човека, които не смятам, че трябва да фигурират там. Трябва да има ред в живота ни, преди неведнъж съм го казвала

Ирина Тенчева няма да ражда повече

Ирина Тенчева няма да ражда повече

"Не искам да раждам повече." Това разкритие направи Ирина Тенчева. Половинката на продуцента на "Фермата" Иван Христов е майка на три деца. Едно от тях е плод на любовта й с телевизионера. А другите два са от предна връзка. "Трудно е с толкова много деца. Но казвам стоп на ражданията", призна в ефира на "Черешката на тортата" Тенчева

Синоптичка като зимна птичка

Синоптичка като зимна птичка

Студът не се нрави особено на Станислава Цалова, видя "България Днес". Синоптичката на Би Ти Ви паркира колата си пред сградата на телевизията и излизайки от нея, побърза да сложи както маската, така и качулката. Цалова предвидливо шофира комби, в чийто багажник може да побере много багаж, а на задното стъкло личи стикер "Бебе в колата"

Вики от "Мастило" броди сред колите

Вики от "Мастило" броди сред колите

Опашките от коли по столичните улици могат и да изнервят шофьорите, но за пешеходците са добре дошли. Особено когато можеш напряко да пресечеш между тях и да скъсиш дистанцията. Така набързо между автомобилите се провря и Вики от "Мастило", след като побъбри на тротоара със своя близка. Снимки: България

Мария Бакалова: Трябваше да мириша лошо за "Борат 2"

Мария Бакалова: Трябваше да мириша лошо за "Борат 2"

Актрисата забърква странна отвара, за да се усмърди Нетипични техники е принудена да предприеме Мария Бакалова, за да стане част от екипа на "Борат 2". Екстремните ситуации около филма започват още с кастингите. Освен че до последно Мария мисли, че участва в трафик на хора, на нея й се налага да забърка интересна отвара за третата част от кастинга

Най-коментирани

Жени Калканджиева готова за Путин

Жени Калканджиева готова за Путин

"Руско момиче съм!", хвали се Жени Калканджиева с дебела шапка ушанка, на която в златен цвят е извезан руският герб и пише Русия. Калканджиева я е ударила носталгията по шапките, защото се похвали и с още една снимка - този път с военна фуражка, но от родната армия. "Е, бива ли така сега - да козируваш със запалка в ръка?

Теди Кацарова размразява месо в джакузи

Теди Кацарова размразява месо в джакузи

Теди Кацарова сътвори интересен експеримент, след като била гладна, а месото в хладилника силно замразено. "Реших да го размразя в джакузи", сподели тя. Певицата уточни, че не само гладът я накарал да направи това. "Месото беше много и нямаше как да го вместя в мивката. Та го сложих в джакузито и го залях с вряла вода

Анонимни решават пенсиите на артисти и певци

Анонимни решават пенсиите на артисти и певци

И през 2021 г. пари за заслуги ще има, може и два пъти, казват от Министерството на културата Никой не знае кой влиза в комисията, която раздава доживотните заслуги "Вие как се оправяте с финансите?" "Ами как? Играя на хонорар и сега си чакам голямата пенсийка от 250 лева. Всички сме на ръба на оцеляването

Предано куче чака дни наред стопанина си пред болницата (Видео)

Предано куче чака дни наред стопанина си пред болницата (Видео)

Предано куче е чакало дни наред пред болница в Северна Турция, в която стопанинът му бил приет за лечение, предаде Асошиейтед прес. Кучето Бонджук, чието име означава мънисто, е тръгнало след линейката, с която стопанинът му Джемал Шентюрк бил транспортиран в болница в град Трабзон на 14 януари, и след това ежедневно отивало до болницата

Щерката на Христо Сираков - Анна Мария: Татко, щеше да се гордееш с мен!

Щерката на Христо Сираков - Анна Мария: Татко, щеше да се гордееш с мен!

След като взе и моден сертификат, красавицата вече има първа поръчка "Татко, щеше да се гордееш с мен! Ти искаше образованието ми да е най-важното нещо в живота ми. Послушах те." Това сподели в нета на стори 22-годишната Анна-Мария, дъщеря на починалия бизнесмен Христо Сираков. Момичето споделя също, че още не може да прежали баща си

Лари Кинг почина от ковид на 87 години

Лари Кинг почина от ковид на 87 години

На 87 години почина легендарният американски журналист Лари Кинг. От него поколения са се учили на майсторство и смелост в професията. Но той не е от най-големите щастливци в личния си живот. Преди година и нещо започна развод за осми път. Но със седма съпруга. Защото за една от предишните се е женил два пъти и два пъти са се развеждали

Деси Добрева: Мразя лигльовци!

Деси Добрева: Мразя лигльовци!

Не бих могла да живея с човек като себе си! - отсича певицата - подз "Не обичам хора около себе си, които са със слаби характери. Може би това си е моя слабост, но... не търпя глезльовци! Не се плаша от слабостта, но не я понасям! Когато някой седне да ми се оплаква за дребни неща, ми идва да му лепна един шамар

Холистичният лечител Дончо Кръстев: Смърт няма, само преход към вечен живот

Холистичният лечител Дончо Кръстев: Смърт няма, само преход към вечен живот

Измисленият от мен "Танц на спиралата" удължава живота Кой е той Дончо Кръстев е бакалавър по хуманна медицина, терапевт, холистичен учител, инструктор по кунг-фу, стил Шон Донг Во Дао. Роден е на 6 ноември 1974 г. Член е на Научноизследователския център по медицинска биофизика. Методиката му "Танцът на спиралата" е доказала своята ефективност и

Загуба за Аоияма

Загуба за Аоияма

Българският сумист Даниел Иванов-Аиояма допусна нова загуба на зимния турнир в Токио. Исполинът от Елхово отстъпи с "цикиотоши" на маегашира-15 Котоновака. Това е осма загуба за Аоияма от 13 излизания на дохиото и четвърта поредна. Днес българският борец има трудна задача, като трябва да се справи с маегашира-1 Хокутофуджи

Вандали оскверниха гроба на Стоянка Мутафова

Вандали оскверниха гроба на Стоянка Мутафова

Откраднаха кръста, плаче дъщерята Мария Грубешлиева "Оскверниха гроба на мама! Толкова ми е мъчно, че чак буца ми е застанала на гърлото. Взеха кръста! Страх от Бога нямат ли тия хора! Нищо свято не остана вече". Това сподели през сълзи дъщерята на легендарната актриса Стоянка Мутафова – Мария Грубешлиева

Лари Кинг почина от ковид на 87 години

Лари Кинг почина от ковид на 87 години

На 87 години почина легендарният американски журналист Лари Кинг. От него поколения са се учили на майсторство и смелост в професията. Но той не е от най-големите щастливци в личния си живот. Преди година и нещо започна развод за осми път. Но със седма съпруга. Защото за една от предишните се е женил два пъти и два пъти са се развеждали

Вандали оскверниха гроба на Стоянка Мутафова

Вандали оскверниха гроба на Стоянка Мутафова

Откраднаха кръста, плаче дъщерята Мария Грубешлиева "Оскверниха гроба на мама! Толкова ми е мъчно, че чак буца ми е застанала на гърлото. Взеха кръста! Страх от Бога нямат ли тия хора! Нищо свято не остана вече". Това сподели през сълзи дъщерята на легендарната актриса Стоянка Мутафова – Мария Грубешлиева

566 новозаразени с коронавирус, 5,8% от тестваните, 1248 излекувани

566 новозаразени с коронавирус, 5,8% от тестваните, 1248 излекувани

566, със 111 повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа при направени общо 9786 теста, от които 4586 са PCR, а 5200 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система. Това означава, че 5,8% от пробите са положителни

Ирина Тенчева няма да ражда повече

Ирина Тенчева няма да ражда повече

"Не искам да раждам повече." Това разкритие направи Ирина Тенчева. Половинката на продуцента на "Фермата" Иван Христов е майка на три деца. Едно от тях е плод на любовта й с телевизионера. А другите два са от предна връзка. "Трудно е с толкова много деца. Но казвам стоп на ражданията", призна в ефира на "Черешката на тортата" Тенчева

Руши Видинлиев подлуди майка и дъщеря

Руши Видинлиев подлуди майка и дъщеря

Със старо фото от гимназията Руши Видинлиев пали женските страсти във виртуалното пространство посред ледения януари. "Обичам те", пише му Катето Евро, а Мила Роберт, щерката на Ваня Щерева, му праща дигитални сърчица и намеква, че не би му простила, ако върне времето назад и го срещне. Майка й, самата Ваня Щерева, също праща виртуално сърце

Глория глези бременната щерка

Глория глези бременната щерка

Пържени филийки, здравословна напитка и вкусно сирене. Така фолкзвездата Глория глези бременната си щерка Симона, видя "България Днес". "Мама е най-страхотната!" - похвали се дъщерята на певицата, която е в напреднала бременност и очаква първото си отроче. Съвсем скоро Глория ще стане баба и с трепет очаква детето да се появи на бял свят

Гол германец плаши Станкулова

Гол германец плаши Станкулова

Комична история от миналото разказа синоптичката Никол Станкулова в "На кафе", където красавицата този сезон е коментатор. Никол била на почивка в Германия, където решила да посети сауна. Оказало се, че там хората са голи независимо от пола им. Нашенката, която не била наясно къде е попаднала, както и с порядките в обекта, изпаднала в истерия

Мишето катери планини с гаджето

Мишето катери планини с гаджето

Певицата Михаела Маринова реши да се наслади на зимната обстановка и се качи в планината заедно с гаджето си, футболиста Александър Дюлгеров. Двамата се снимаха на прекрасна снежна поляна, целувайки се. След фотосесията Мишето решава да попее, а любимият й я заснема.

Бащата на погубената Андреа от Галиче: Една година чакам тежките наказания за убийците

Бащата на погубената Андреа от Галиче: Една година чакам тежките наказания за убийците

Не приемат поправката в закона, защото не носи финансов интерес на никого, казва почерненият татко "Мина една година, откакто на 20 януари 2020 г. бяха внесени поправките за тежки наказания на непълнолетните убийци, но за това време депутатите не намериха време да ги гласуват. Аз няма да се откажа от борбата си текстът да стане факт и ще

Мария Бакалова: Трябваше да мириша лошо за "Борат 2"

Мария Бакалова: Трябваше да мириша лошо за "Борат 2"

Актрисата забърква странна отвара, за да се усмърди Нетипични техники е принудена да предприеме Мария Бакалова, за да стане част от екипа на "Борат 2". Екстремните ситуации около филма започват още с кастингите. Освен че до последно Мария мисли, че участва в трафик на хора, на нея й се налага да забърка интересна отвара за третата част от кастинга