Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9259865 www.bgdnes.bg

40 лева за онлайн шаран

Търговци предлагат доставки до вкъщи за Никулден 

Килограм жива риба е 6 лв., не се очаква поскъпване за празника 

Шаранът за Никулден тази година може да бъде поръчан по интернет, показа проверка на "България Днес".
Във времена на пандемия от COVID-19 търговци предлагат онлайн заявка за традиционната риба, която ще бъде доставена напълно готова и с пълнеж от ориз, стафиди и орехи. И ще я получите на вратата на дома си, вместо да се бутате по пазари и магазини. Цената е 39,90 лева, като в нея влизат рибата и плънката, които общо тежат около два килограма и половина. Тоест количеството е достатъчно, за да се нахрани четиричленно семейство.
Хората, които държат на традицията сами да си изберат рибата, ще платят по-малко, но трябва да са внимателни със социалната дистанция по тържищата. Килограм жив ширан в дните преди Никулден се продава по 6 лева, като на места може да бъде открит и с 50 стотинки по-евтино. Продавачи са категорични, че тази година не се очаква поскъпване и цената ще се запази до 6 декември.
За 3-килограмов шаран ще трябва да броите около 18 лева, като отделно ще дадете пари и за плънката, в която можете да включите продукти по свой избор. Съветът е да си купите празничната риба два дни преди Никулден, за да избегнете струпването на хора в последния момент.


През последните години амурът все повече измества шарана като риба на трапезата за деня на свети Николай Чудотворец. Цената му също е 6 лева/кг, но хората посочват, че им е по-вкусен и има по-малко кости. По-малко са тези, които готвят паламуд, тъй като на места цената му е почти двойна. Напоследък стана модерно за Никулден да се яде и сьомга, която иронично е наричана "националната риба на българина". Тя се приготвя печена, но не е толкова масово консумирана заради високата си цена. На другия полюс е толстолобът, чийто килограм се търгува за около 4 лева и мнозина го купуват, за да пестят средства.

Запазете люспичка

За Никулден има редица вярвания. Ако в семейството има бебе, кръстчето от шарана (костта на главата, точно между очите на рибата) се завързва на шапката на детенцето, за да расте здраво. "Друго вярване - всеки взема по една люспичка от никулденския шаран и я поставя в портфейла си, за да е винаги пълен с пари", разказва професорът по фолклорни изкуства Георг Краев.
Денят е професионален празник на рибарите и банкерите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама