Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9265987 www.bgdnes.bg

Денис Игнатов, баща на Хасан и Ибрахим и фелдшер в Спешна помощ - Шумен: Екипиран като космонавт се боря с COVID-19

Опасно е, но никога не съм си помислял да се откажа

"Опасно е, има риск от заразяване, но никога не съм си мислел да се откажа и да си тръгна. Така възпитавам и децата си - започнеш ли нещо, трябва да се бориш докрай."
Така започва разказа си пред "България Днес" Денис Игнатов. Той е не само баща на виртуозните пианисти Хасан и Ибрахим, но и работи като фелдшер от повече от 20 години в Спешна помощ - Шумен. От началото на пандемията неизменно е на първа линия и дава 12-часови дежурства в битката с коварния вирус.


"През цялото време съм със защитен костюм и се чувствам като космонавт. Работя към филиала в Каолиново и с една линейка обикаляме 31 села. От 20 сигнала на ден, поне 15 са свързани с COVID-19. Влизаме в къщи, където дори и съседите не смеят да отидат. Наскоро имахме такъв сигнал - жена не си вдига телефона и комшиите й решават, че е станало нещо страшно и звънят на нас", споделя Игнатов.

Реклама


По негови думи след всеки превозен пациент започва старателна дезинфекция и се сменя екипировката на медицинския екип. "Виждам с очите си какво се случва и се ядосвам на хората, които продължават да говорят, че няма коронавирус. Защо така? Защо трябва да се убеждаваме в някои неща едва когато ни застигнат нас? Няма да се преборим, ако пием чайове. Първо и най-важно правило - мийте си ръцете по-често", каза още бащата на Хасан и Ибрахим, които от началото на пандемията са в България, въпреки че учат в Германия. Когато Денис приключи 12-часовото дежурство се прибира вкъщи, но не за да почива, а да помага в упражненията на синовете си. "Допреди малко бях в линейката, а сега настройвам пианото. Работата за мен никога не свърша", добави с усмивка фелдшерът.


"За съжаление, има колеги, които починаха. Съболезнования за техните близки. Има и колеги, които се отказаха заради страха. Аз също рискувам много, защото след работа се прибирам при семейството си и може да ги заразя. Животът продължава и ние трябва да го живеем стойностно. Но нека в здравното министерство да помислят за увеличение на заплащането на здравните работници - поне с 200-300 лева. За да сме полезни не само на работа, но и вкъщи", завърши Игнатов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама