Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9270152 www.bgdnes.bg

Разгромите в битката за Пловдив

"Локо" се гордее със 7:3, "Ботев" има два пъти по 5:0 в дербитата

Привърженици на "Ботев" (Пловдив) се събраха в събота вечер около базата на отбора в Коматево. Феновете са бесни след позорната загуба с 0:6 от "Локомотив" в дербито на Пловдив. Наложи се полиция да усмирява страстите.
Това е рекорден резултат в съперничеството между двата клуба. За героите в черно и бяло имената си сред голмайсторите записаха Момчил Цветанов, Диниш Алмейда, Димитър Илиев, Георги Минчев, Кристиан Илич и Николай Николаев.
Досега най-резултатният успех бе този на "Локо" със 7:3 над "Ботев". Двубоят се играе на 8 септември 1974 година на стадион "9 септември". През същия сезон "жълто-черните" любимци Иван Кючуков-Кючука, Йордан Кичеков-Кикеча преминават във вечния съперник. Култовият вратар на ботевистите Паница Хаджийски отнася цели седем парцала.
Стига се дотам, че треньорът на локомотивци Иван Манолов - Големия Орел се провиква от скамейката: "Играйте на пас. Не вкарвайте повече голове!".
"Този ден можехме да им вкараме десет. Но в оставащите двайсет минути наистина спряхме", спомня си легендата на "смърфовете" Георги Василев-Гочо.
"Празнувахме както винаги в нашето любимо заведение на Деветия километър. Затворихме го. Имаше песни и танци до зори. Аз имах автомобил застава тогава. С него поведох шествието из пловдивските улици", разказва друг от героите Христо Бонев-Зума.
След това "Ботев" на два пъти си връща подобаващо за този срам. През 1988 г. и 1995 г. "жълто-черните" на два пъти разгромяват "Локомотив" с по 5:0.
Преди мача на 27 август 1988 година всички предричат провал на "Ботев". Петьо Зехтински-Зико отива да играе в Кипър, а Георги Георгиев-Гецата преминава в ЦСКА. За дербито с "Локо" отборът изглежда обезкръвен. В "Локомотив" пък е преминал символът на Сливен - националът Николай Арабов. Над всички е Марин Бакалов, който отбелязва две от попаденията.




Електричката е най-старият

Здравко Лазаров е най-възрастният голмайстор в дербито на Пловдив. Електричката се разписва за "черно-белите" по време на 95-ия мач между двата отбора, като по това време е на 38 години. На дербито през март 2014 година "канарчетата" бият с 2:1. Любопитното е, че в същия двубой името си сред голмайсторите записва и 34-годишният Иван Цветков.
Вечен голмайстор в историята на срещата все още е Гочо със своите 12 попадения, един повече от вече покойния Динко Дерменджиев (11 гола).
С най-много мачове за "Ботев" в дербито са Дерменджиев и Виден Апостолов с по 28, а за "Локомотив" - Георги Василев (Гочо) с 27.

Маймуната бележи първия гол

Първият двубой между "Локомотив" и "Ботев" на ниво "А" група се играе на 1 април 1951 г. Двата бъдещи врага на футболния терен излизат на стадиона в парк "Лаута". На трибуните присъстват около 8000 зрители. Пловдивските "железничари" печелят убедително с 3:0.
Историческият първи гол е дело на знаковия играч на "Локо" Петър Събев, по прякор Маймуната. Той остава за винаги в летописите с попадението си в 49-ата минута.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама