Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9273842 www.bgdnes.bg

Д-р Веселин Милков: Мокрите крака в снега ни разболяват

Сега е лесно да се хване настинка, а след нея идват усложненията 

"Имунната ни система може да отслабне в студено време и да станем по-податливи на болести. Снегът мокри краката и дрехите ни и оттам идва настинката, от която могат да се получат усложнения."

Това заяви пред "България Днес" специалистът по вътрешни болести и нефрология д-р Веселин Милков, който има опит и като семеен лекар в чужбина. Изказването му е по повод рязката промяна на времето с падането на първия сняг и трайното настаняване на минусовите температури в страната ни.

Реклама

По думите на д-р Милков в момента върлува не само COVID-19, но и други грипни вируси, които са се развили през ноември, като през декември ще продължат да циркулират.

"Хората трябва да са наясно, че има и други болести освен коронавируса. Обикновената настинка заради снега навън може да премине в грип или дори в COVID-19, но може и да отшуми бързо. Времето е такова, че има много вируси, който най-лесно поразяват хората със слаб имунитет. И още нещо - тези, които са изкарали грипа, не са защитени срещу COVID-19, защото едното не изгражда защита срещу другото. А при кръстосването им може да се получат усложнения", обясни Милков.

Лекарят препоръча на хората да се обличат топло и да не подценяват времето навън. Най-важни са обувките, които трябва да запазят краката сухи, тъй като от долните крайници най-бързо може да тръгне болестта.

"Впечатленията ми са, че българите не обичат много да ходят на лекар. Нашенецът се държи малко неглиже и пренебрегва лекарските съвети. Отива на доктор, когато вече ножът опре до кокала. По местата в света, където съм работил, хората са много активни и сами си търсят лекаря. Периодично ходят на контролни прегледи и кръвни изследвания. Българите са малко по-неглиже. Има го и този момент, че личните лекари в България трябва да бъдат малко по-активни. Тези неща зависят много и от тях", коментира още титулуваният медик.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама