Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9273852 www.bgdnes.bg

Най-старият художник в света е българин

На 96 г. продължава да рисува легендарният Любен Зидаров, ще прави изложба

"И на 96 г. продължавам да рисувам! Това е моят живот и съм щастлив като го правя." Това сподели невероятният художник илюстратор Любен Зидаров, който се готви за поредната си изложба в навечерието на своя 97-и рожден ден - 23 декември.

Ден преди това той ще покаже в столичната галерия "Ракурси" експозиция от своите нови и неизлагани творби - маслена живопис и акварел, създадени през 2019 и 2020 г.

Реклама

"Съвсем скоро ще излезе от печат и илюстрираното от мен шесто издание на избраните Андерсенови приказки с нови мои илюстрации. Мисля, че това ще се хареса на децата", сподели още художникът. Патриаршеската възраст на маестрото като че ли ни най-малко не е отнела от енергията на неговата артистична продуктивност.

Художникът е автор на богато и разнообразно творчество в областта на илюстрацията и изкуството на книгата. Любен Зидаров е носител на престижни национални и международни отличия в областта на художественото оформление на книгата. Той е и най-възрастният действащ илюстратор на планетата. За съжаление обаче никой още не се е сетил да го предложи за Книгата на Гинес.

"Признание аз имам. Усмивката на децата ме радва най-много, както и на тези, за които творя. Винаги съм се съобразявал с възрастта на четящия, което определя и характера на илюстрациите. Но не и с личния му вкус. В последно време използвам не само темпера, но и акварел, пастел, маркер, дори молив. Освен книгите градът е моя любима тема както в илюстрацията, така и в живописта и акварела. Обичам трясъка на динамиката на големите градове и те са сюжет на много от изложбите ми. Усещането за града е важна чест от илюстрациите ми и към Том Сойер, Принцът и просякът и Андерсеновите приказки", обяснява още художникът.

Любен Зидаров не иска да коментира COVID вируса, но най-много му липсват пътуванията по света. Обожава градовете Амстердам, Рим, Флоренция, Франкфурт, Стокхолм, Цариград, Йерусалим. И си пожелава в най-скоро време отново да има възможност да ги посети.

Желаем му да е жив и здрав и нови творчески успехи!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама