Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9281139 www.bgdnes.bg

Елхи от боклуци

Забавление с послание

Коледна украса от ролки ог тоалетна хартия, пластмасови бутилки и електрически крушки правят деца 

Елхи от боклуци и непотребни вещи твориха деца от цялата страна.

Общо 285 нестандартни произведения на изкуството са направени от ученици като част от инициативата "Да превърнем отпадъците в коледната украса", която се организира от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИСОВ) в Хасково.

Реклама

С много труд и творчество децата предават нов живот на част от отпадъците от техните домакинства - пластмасови бутилки и чашки, стъклени шишета, метални кутийки от консерви, стари електрически крушки, капачки, ролки от тоалетна хартия, плат и други, като ги превръщат в красива коледна украса - елхи, сувенири, играчки и гирлянди. Идеята е покрай забавлението подрастващите да разберат и ползите от рециклирането на отпадъците и опазването на околната среда.

"В инициативата се включиха стотици деца и ученици на различни възрасти, не само от областите Хасково и Кърджали, но и от други градове в страната, дори от чужбина. Предвид епидемичната обстановка, инициативата се проведе дистанционно. Всички снимки на изработените от децата творби са публикувани в албуми във Фейсбук. Чрез виртуалната изложба децата споделиха своите коледни послания и идеи за оползотворяване на отпадъците, а посетителите имаха възможност да разгледат, коментират и оценяват творбите.

Инициативата няма конкурсен характер и всички участници получиха грамоти за успешно представяне", обясниха от екониспекцията.

Творбата, получила най- много харесвания (390), е на децата от група "Пакостници" към детска градина "Звездица" в Димитровград. Те правят елха от използвани дървени касетки за доставката на плодове, стъклени бутилки от детските сокчета, пластмасови чашки и кофички от кисело мляко, борови клонки и други материали. Осен грамота победителите ще получат и награда. Ненужни вещи, превърнати в шедьовър, са изпратили и децата от училище "Христо Ботев" в испанския град Торент.

В част от коледните украси малчуганите са проявили чувство за хумор и творенията им не просто създават настроение, а и предизвикват широки усмивки. Желаем им весело изкарване на празниците!

Реклама
Реклама
Реклама