Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9281313 www.bgdnes.bg

Актьорът Вальо Танев на 63 г.: Днешното COVID време ми е най-трудно

Загубих и баща си, преди това майка ми и брат ми

"Днешното COVID време е най-трудното за мен. В последните години загубих майка си, брат си и сега баща си. След като си отиде и той, останах последен, така да се каже. Така че колкото и да обичам работата си, знам, че семейството е най-важно".
Това сподели малко след рождения си ден, когато навърши 63 години, актьорът Валентин Танев. Времето за него наистина е разделно, макар да е имал и други подобни трудни преживявания в живота.
"Имал съм моменти, когато работех по 48 часа, оцелявахме, не виждах децата си, нямах софийско жителство, искаха да ни изхвърлят. Почти не съм играл с децата си. Нямах време да ги видя как израстват, да ги опозная. Това е голямата ми загуба, но сега наваксвам чрез внуците", споделя още Танев.
Съвсем близо до пенсия, актьорът започнал да се интересува как преживяват възрастните хора по света, за да не страдат от самота, лишения, изолация, от деменцията, която получават доста от тях.
"Оказа се, че играят тенис на маса, защото в тази възраст този спорт раздвижва мозъчните клетки. Такива неща у нас липсват. Никой не иска да стимулира възрастните. Баща ми и майка ми бяха в Дом за стари хора, защото бяха с деменция и не можех да се грижа за тях вкъщи. Подарих на дома една уредба да им пускат народна музика и по този начин да раздвижват мозъка си, но за съжаление нито веднъж не им я пуснаха. Просто никой не се интересува как се чувстват възрастните хора днес", тъжно казва Танев.


Докато бе зам.-шеф на Съюза на артистите, той и Христо Мутафчиев инициираха проект - "Сребро в косите".
"Събрахме актьори и режисьори в пенсионна възраст и направихме две постановки. Тези хора бяха толкова щастливи. Ето от това имат нужда пенсионерите - да бъдат активни, да правят нещо", споделя още Вальо Танев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама