Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9359983 www.bgdnes.bg

Нено Димов рестартира бизнеса си

В застой е разследването за водната криза в Перник срещу бившия екоминистър Нено Димов, показа проверка на "България Днес". Почти година след зрелищния му арест в центъра на София специализираната прокуратура така и не смогва да внесе обвинителен акт по случая в съда.

Каква е причината за забавянето на обявения за "ясен" казус с източването на язовир "Студена" не е ясно. От пресцентъра на спецобвинението не успяха да дадат подробности след отправено запитване от репортер на вестника. Така Димов, който след екшъна в началото на януари се сдоби със съмнителната чест да е първият действащ министър, тикнат зад решетките, може преспокойно да си изкара празниците. Негови близки твърдят, че Димов през последните месеци е в изключително добро настроение. Повод са очакванията му водният казус да се срути в съда, ако въобще стигне до там. Бившият министър често може да бъде забелязан да се разхожда в центъра на столицата с усмивка на лицето в компания на чаровна дама.
Докато чака прокуратурата, Нено Димов ударно се е завърнал в частния бизнес. До влизането си в екоминистерството той бе съсобственик във фирма "Искабул". Притежаваният от дружеството завод в Дупница произвежда метални конструкции от стомана - печки за камини, изрязване на сложни контури, крепежни елементи, носачи, накладки за превозни средства и други. Продукцията е предназначена главно за износ - за Великобритания и Ирландия. Фирмата има приходи за стотици хиляди левове, а натрупаната печалба по сметките й надминава 1.7 млн., става ясно от финансовия отчет. Той е приет в края на август на специално общо събрание, където присъства и бившият екоминистър.
На събранието е взето и решение управлението на фирмата да бъде поето от Нено Димов. Пост, който той заема и преди да стане министър. Любопитно е, че самото събрание и изборът на Димов за управител на завода за печки става броени дни след като специализираният съд отмени наложената му мярка за неотклонение. Повод стана изтичане на 8-месечния срок, в който прокуратурата е длъжна да изготви обвинителния акт срещу него. След ареста му през януари Димов прекара три месеца в килията. Впоследствие бе пуснат под домашен арест, който в края на лятото също е отменен.

Реклама


Така Нено Димов преспокойно ще може да си движи бизнеса, докато чака произнасянето на прокуратурата. За момента той все още е обвиняем за умишлена безстопанственост във връзка с източването на язовир "Студена". Според разследващите това в станало в периода от януари 2018 до 17 ноември 2019 г., тъй като Димов не е ограничил ползването на водоема за промишлени цели и така се е стигнало до водната криза в района на Перник. Нанесената щета е за над 11 милиона лева, пресмятат следователи. Сумата е изчислена от разликата в цената на отпусканата вода - "Стомана индъстри" и "Топлофикация" - Перник, са плащали по 0,13 лева кубик, а жителите на миньорския град щели да се бръкнат по 2 лева за кубичен метър. Ако количествата за промишлени цели бяха използвани от гражданите, държавата щеше да е на печалба, категорично е държавното обвинение.
По закон като министър Нено Димов има задължение всеки месец да утвърждава график за използването на водите от значимите язовири, сред които е и "Студена". С разпределението се уточнява каква част от дебита ще се използва за питейно-битови нужди и каква - за промишлени. По думите на неговите адвокати той слага подпис като политическо лице под предложения, изготвени от експерти, без да има задължението лично да следи казуса. Те са придружени и от нарочен анализ на служителите във ведомството, чиято отговорност е да изготвят графиците за ползване на водата от язовир "Студена". Покрай драмата около ареста в началото на годината защитничката на бившия екоминистър Ина Лулчева обяви сензационно, че обяснителните записки на чиновниците са изчезнали мистериозно.

Мистерия с други обявени за виновни

След разразилия се в края на миналата година скандал с изпразнения язовир "Студена" проверка първоначално бе започната от Районна прокуратура на Перник. В средата на декември екоактивисти публикуваха и постановление на наблюдаващия прокурор Красимира Минчева. Според него освен Нено Димов вина за водната криза носят министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и други нейни подчинени.
"С бездействията си министрите на МОСВ и министърът на МРРБ не са положили достатъчно грижи за стопанисването на имуществото, в резултат на което са последвали щети, а и вреди за човешкото здраве, респективно преписката съдържа данни за евентуално осъществен състав на престъпление по чл. 219 от НК", пише прокурор Минчева.
Впоследствие нейното заключение бе изпратено в специализираната прокуратура, където обвинение бе повдигнато само на Нено Димов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама