Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9391730 www.bgdnes.bg

Съжаляват, че не дали пенсия на Филип Трифонов

Вежди Рашидов: Отиде си обиден, скърбя за него

Не зависеше от мен, функциите ми са административни, казва шефът на комисията Иван Попйорданов

Съжаление, че Филип Трифонов не е получил приживе пенсия за заслуги към българската култура, изразиха редица близки на актьора. Сред тези, които съжаляват, са и част от членовете на комисията, която отпуска въпросната пенсия. Трифонов, който ни напусна тази седмица, си отиде обиден, че не получи сумата от 700 лв. Той кандидатства за пенсията, но така и не беше одобрен за нея.

Реклама

"Филип Трифонов не получи персонална пенсия за заслуги към българската култура, но за това не съм аз причината. Съгласно утвърдените правила и наредбата за предоставяне на държавни парични награди за лица с особени заслуги към държавата и нацията при вземане на решения на поредната сесия на комисията към Министерството на културата, която се състои от 15 членове - представители на различни творчески съюзи и гилдии, се гласува тайно за всеки кандидат. Както председателят, така и останалите членове имат право на един глас. Аз като председател имам чисто административни функции, а протоколът от заседанията се утвърждава от министъра на културата Боил Банов."

Така Иван Попйорданов отговори на тъжните вопли на културтрегери по повод неотпускането на пенсия за заслуги към държавата на покойния вече Филип Трифонов. Самият актьор, година преди да си отиде написа писмо до Попйорданов, в което научил от Уикипедия, че председателят на комисията е член на ДС. "За вероятния председател на комисията от Уикипедия научавам, че бил "театрал" по професия...Че ДС псевдонимът му напомня за поговорката "огледал се Илия пак в тия". Но за уникалния състав на "театралната трупа", оторизирана да решава "кой, кой е" в българското кино и в Уикипедия не пише!".

Веднага след това Попйорданов не остана длъжен и отговори: "Недопустимо е от страна на некласиралия се в поредната сесия Филип Трифонов да изразява лична неприязън и груби нападки към председателя на комисията - човек, който не се е запознал с правилата на комисията и процедурата по избор, но който претендира, че е част от интелектуалния елит на нацията".

Писмото на Трифонов бе адресирано и до Вежди Рашидов, председател на Комисията по култура и медии в парламента, и в ироничен стил поставя въпроса дали актьорът да се надява приживе на по-висока пенсия. Размерът на специалната пенсия е 700 лв. До името си в скоби Трифонов написа "луд за пенсия".

"Филип Трифонов бе надарен с голям талант, с неговите роли в едни от най-известните наши филми израснаха поколения българи. Скърбя за неговата загуба, той беше забележителен актьор, фин и честен човек", каза пред "България Днес" председателят на парламентарната Комисия по култура и медии Вежди Рашидов. Той изрази и съжалението си, че Филип Трифонов си отиде обиден, защото през 2018 година комисия в Министерството на културата не го е одобрила за пожизнена парична награда, каквато заради таланта си несъмнено заслужаваше. "Знаете, че аз бях вносител на този проект за отпускане на пенсии за особени заслуги към държавата и нацията. Тъжно е, че си отиде обиден, да", сподели още Рашидов.

Реклама

Пред "България Днес" приживе Филип Трифонов изрази съжалението си, че не е носител на тази пенсия с думите: "Явно, ако не си от ДС, пенсийка допълнителна няма. Това ще е. Чакат ме да умра и тогава да ми обърнат внимание. Нямам ли и аз право като други артисти да се надявам на това приживе? И ако "да", моля за съдействие. Ако не, ми остава да продължавам да спя с кожух през зимата и да си помагам с тотокомбинация и играта "тука има-тука нема". Трябва ли да изброя всички филми, в които съм участвал, а те са над 37, плюс постановки и повече от 9 награди, нямам ли принос, а?", приживе попита Трифонов.

Кончината на 73-годишния актьор разбуни духовете сред артистичното и певческото съсловие. "Не може да си отидеш от този свят обиден, огорчен и омерзен. Не е честно да чуя, че човекът се е отървал от куп несправедливости! Смъртта ли е изходът от неуважението, за това ли живяха тези десетки българи? Смъртта ли е признанието? Омерзително и ужасно тъжно", сподели певицата Мариана Попова.

"Синът му Мартин, който е скулптор, както и снаха му бяха без работа, всички чакаха на неговата пенсия. Как се живее така? Но той беше достоен", обясни и приятелят на Трифонов Павел Поппандов, който вече е носител на пенсия за особени заслуги. "Майтапеше се с мен Фипо, че след като аз съм по-голям от него, сигурно ги дават по старшинство, ще чака да е следващият. Но... не дочака", допълни още Поппандов.

450 лв. за Камелия Тодорова

Джаз иконата Камелия Тодорова също се оплака, че няма спокойни старини. Като всички пенсионери в страната тя едва преживява с парите, отпуснати й от държавата. "С 450 лева как се живее?

Добре че все пак съм преподавател в НБУ, иначе мога да загина на улицата с моята пенсия", коментира изпълнителката. Това е сумата за нейните 42 години трудов стаж. Като нея са още Стефка Берова и Йордан Марчинков, Мими Иванова, Развигор Попов, Нели Рангелова, Георги Христов, а Марги Хранова дори подаде искане да се преразгледа пенсията й, което също не бе одобрено. От естрадните изпълнители носители на 700 лева повече върху основната пенсия са Лили Иванова, Йорданка Христова, Васил Найденов и други.

Реклама
Реклама
Реклама