Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9398874 www.bgdnes.bg

Ало мафиоти на Бобито се жалват от килиите

    След като тарторът се оплака, че много дълго е задържан

Трима телефонни мошеници от Горна Оряховица изтъкват COVID-19 като причина да са на свобода

От условията в килиите се ожалиха телефонните измамници от Горна Оряховица, погнати, че заработвали милиони за тартора Борислав Димитров-Бобито от наивни възрастни хора! Трима от групата, сочени за представители на ало мафията в региона, опитват да излязат на свобода под предлога, че пребивават в тесния и мизерен кауш, с което се нарушават човешките им права. Това става ясно от определение на апелативния спецсъд, научи "България Днес".

Реклама

Заради проявената дързост и безскрупулност към жертвите си Бобито от Горна Оряховица е наречен "Страшилището на пенсионерите". Той е изправен пред Темида заедно с 8 свои авери. Пред магистратите съпроцесниците му Анелия Първанова, Валентин Първанов и Валентина Димитрова изтъкват лошите условия в местата за лишаване от свобода, където са настанени, и липсата на адекватни медицински грижи като един от мотивите, заради които трябва да бъдат пуснати. Освен това със защитника им обръщат внимание, че в България върлува COVID-19 и е обявена извънредна обстановка. Недоволни са и от факта, че един от подсъдимите по делото вече е освободен с по-лека мярка.

Съдия Красимира Костова и колегите й посичат мераците за свобода. Те признават, че са констатирани общи проблеми в местата за лишаване от свобода, които имат отношение към други институции и други процедури, но не представляват самостоятелно основание да не се изпълнява задържане под стража.

Магистратите отговарят на ало измамниците, като отбелязват стряскащи суми, които според обвинението те са заработили от престъпната си дейност. Валентин Първанов е подпукан от прокуратурата за шест отделни случая на измама, като спечеленото от тях възлиза на 1 073 587 лв. Анелия Първанова отговаря за 5 случая и взети 1 071 709 лв. от наивни жертви. На сметката на Валентина Димитрова са записани две деяния и прибрани 150 930 лв.

На фона на обвиненията съдът смята, че има опасност аверите на Бобито да престъпят закона. Това е така заради функционирането на престъпното сдружение в продължение на 2 години, многото участници, насочени към реализиране на телефонни измами, трансграничния елемент - жертвите са набирани от Румъния. Пострадали от измамите са социално уязвими лица, някои от които са ощетени в особено големи размери.

От акцията по залавянето на телефонните мошеници са изминали 1 година и 8 месеца. За служителите на Темида срокът не е неразумен, предвид сложността и обема на делото. За изминалия период съдът приема единствено, че е намаляла опасността подсъдимите да се укрият, предвид че преди често са пътували до северната ни съседка.

Жалба срещу решението да търка нара подава и Димитър Димитров. Той лансира факти от семейния си живот, за да умилостиви съдиите, и посочва, че липсват доказателства срещу него. Оказва се, че Димитров забавил пускането на писмото с един ден и срокът за обжалване е изтекъл. Затова жалбата му изобщо не е разглеждана.

Преди да бъдат порязани аверите му, соченият за бос Бобито също опита да излезе от килията, като пропищя, че дълго време е тикнат там. Ромския му клан въртачи остана да се пържи на скамейката, след като "колегите" им от Левски вече се признаха за виновни и сключиха споразумение.

Реклама
Реклама
Реклама