Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9404438 www.bgdnes.bg

Гръмнаха глиган призрак

Обучени кучета го подлъгват 

Легенди разказват, че дивото прасе е било неуловимо 

Призрачен глиган, за който има безчет легенди, беше гръмнат в Лудогорието!

Няколко поколения ловци се опитвали да отстрелят дивото прасе, но легенди разказват, че то е неуловимо, куршумите не го застигали и можело да се слива с гората, за да стане незабележимо. Около животното се създал такъв ореол, че дори някои хора смятали, че е само призрак и реално не съществува.

И така до първите дни на новата година, когато мистерията рухва. Ловци от русенското градче Глоджево тръгват на дебютния си излет за 2021 г. и страшилището попада пред очите им. За подкрепа вземат авджия от разградското село Севар, който е известен, че притежава изключително добре обучени кучета в лова на глигани.

Реклама

Именно четириногите попадат на следите на дивото прасе и започват да го гонят. Горското животно губи спокойствието си и започва панически да бяга. Гонката е не само зрелищна, но и се увенчава с успех. Глиганът попада точно пред пушките на ловците и е повален.

Плячката е толкова значима, че тялото на животното е изложено на маса пред Ловен дом - Глоджево. Авджиите показали огромно уважение към животното - слагат му златен медал и го удостояват с купа за огромните му размери. Глиганът е повален в последните дни на ловния сезон за едър дивеч, който беше закрит в неделя.

Редица ловни стопанства в страната отчетоха успешни отстрели за края на активния период. На едно място ударът беше не само за гордост, но и изключително полезен. Ловците от ЛРД - Гостилица, която е част от състава на СЛРД "Стринава" – Дряново, удариха чакали. В района има доста от тези хищници, споделят мъжете с пушки. Дружинката дори е поставяла въпроса неведнъж пред ръководството на ЛРС – Дряново, да бъде организиран поне един групов ловен излет за хищници, тъй като местните хора вече виждат чакали посред бял ден близо до къщите, а вечер ги плашат, като вървят и вият на глутници из запустели места и дерета, съобщават от сайта на Съюза на ловците и риболовците в България.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама