Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9411086 www.bgdnes.bg

Волейболната легенда Димитър Златанов: Алекс Грозданов беше най-добрият срещу Австрия

Единственият българин в световната волейболна зала на славата Димитър Златанов определи Алекс Грозданов за най-добрия играч в европейската квалификация срещу Австрия. България спечели с 3:1 (25:21, 20:25, 25:19, 25:22) и поведе в класирането. 

Грозданов завърши с 15 точки. Той беше много стабилен на блок и в атака и показа отлично взаимодействие с разпределителя Георги Сеганов.

Реклама

"Грозданов ми харесваше още когато играеше за младежите на "Левски" - разказа Димитър Златанов. - Миналата година отиде в италианския отбор "Равена". Беше резерва и се включваше. Сега вече е титуляр. Играе много добре на нападение и на блок. Незаменим е. Показва постоянство. Грозданов беше най-добрият."

Отлично впечатление направи и Аспарух Аспарухов. Той се включи като резерва, но игра много силно в третия и четвъртия гейм.

"Аспарухов набира скорост. Има отговорност, дисциплина и характер. Показа добри спортно-технически качества. Включва се отлично, защото психологически е наясно каква му е ролята", допълни Златанов. 

Най-резултатен при успеха над австрийците беше капитанът Цветан Соколов. Диагоналът реализира 17 точки, но допусна и доста грешки.

"В лицето на Цветан Соколов виждаме едва ли не всевишния. Ако разчитаме само на него, няма да се получат нещата и ще останем разочаровани - анализира Димитър Златанов. - Трябва да му се предоставят условия, за да завършва атаките. Да бъде на единичен или разкъсан блок. Има най-големите възможности да отиграе в атака. За широката аудитория Австрия не представлява преграда за националите. По-близко информираните са наясно, че волейболът в другите страни се развива. Нивото им не е на нашето, но с желание може да затруднят тим като българския. Точно това се получи. За малкото време, което Силвано Пранди има да работи, не може да се постигне максимумът. Ще има добър мач и слаб мач. Хубавото е, че в по-важните моменти на третия гейм не допуснахме да изпуснем мача."

Според Златанов не е фатално, че опитният разпределител Георги Братоев реши да не се присъедини към тима за квалификациите.

"В момента националният отбор може да си позволи да има само един опитен разпределител. Тимът се подновява. Съперниците са на ниво, което позволява това - допълни Димитър Златанов. - Владимир Станков има време, за да натрупа опит. Това ще стане. Разликата между него и Георги Братоев няма да е голяма. Тук не важат само спортно-технически качества. Има и други неща - дисциплинарно поведение, морал, колективни отношения."

Реклама
Реклама
Реклама