Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9411351 www.bgdnes.bg

Радев насрочи парламентарните избори за 4 април

Предстоят избори от съдбовно значение, смята президентът Румен Радев. В обръщение към нацията той заяви, че е подписал указ за провеждането на избори на 4 април, една седмица след най-ранната възможна дата.

По неговите думи от институциите зависи ефективността на изборите, които ще се проведат в условията на пандемия и "масивен машинен вот" и призова тази допълнителна седмица да бъде използвана за подготовката на вота.

Реклама

Според него консултациите са показали, че съществуват повече въпроси, отколкото отговори за тези парламентарни избори.

В условията на пандемия институциите не са взели нужните законодателни и организационни мерки, каза още Румен Радев в своето обръщение и препоръча няколко мерки.

Сред тях са промени и Изборния кодекс, които не само да гарантират правото на карантинираните граждани да гласуват. В законодателството трябва да бъде предвидена възможността за гласуване по пощата за българите в чужбина, както и видеонаблюдение на броенето на бюлетините и оформянето на протоколите. Според държавния глава не трябва да бъде правено ръчно броене на машинния вот.

Президентът препоръча и осигуряването на предпазни средства за членовете на изборните комисии и за гласуващите.

Българите желаят промяна максимално бързо, да бъде преодоляна дълбоката криза и изискват час по-скоро легитимен парламент и адекватно правителство, заяви още Румен Радев. Той посочи още, че е необходимо време и пълна мобилизация за подготовката и провеждането на изборите.

Реклама
Реклама
Реклама