Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9411639 www.bgdnes.bg

Човек на Радо Ланеца незаконно върнат у нас

Случаят на Мартин Малпаси стига до Съда на ЕС

Разследващите издали европейска заповед за ареста му в Испания, без у нас да са постановили задържането му

Незаконно екстрадиран в България се оказа подсъдимият с Радо Ланеца за меганаркобанда Мартин Малпаси! Това става ясно от отговор на Съда на Европейския съюз (СЕС), научи "България Днес". Случаят на Мартин стига чак до Люксембург след запитване от спецсъда до европейските магистрати.

Реклама

Казусът се заформя в началото на август 2019 г., когато спецпрокуратурата разбива групата на Радмил Ранов - Радо Ланеца, за чиито тартори са сочени още Веселин Христов-Паяка, Владимир Иванов-Късоръчко и Кирил Киров-Руския. При акцията се търсят 41 души, на които да се сложат белезници, но 16 от тях се измъкват. Сред тях са повечето от босовете, както и Мартин Малпаси.

С постановление от 9 август 2019 г. разследващите, с одобрението на прокурора, привличат Мартин като обвиняем за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Тъй като Малпаси се укрил, това постановление има като правно действие само информирането му за повдигнатото срещу него обвинение, посочват магистратите от Люксембург.

На 16 януари м.г. прокурорът издава европейска заповед за ареста на Малпаси до Испания, където е открит липсващият обвиняем. В графата "решение, въз основа на което е издадена заповедта", е посочено единствено постановлението за привличане на обвиняем. За Европейския съд това служи просто за сведение на Малпаси, че срещу него е повдигнато обвинение, но не е "национална заповед за задържане" или равносилен съдебен акт, който да позволява задържането му. Така излиза, че европейската заповед за арест е невалидна.

Преди европейските магистрати да разтълкуват неразборията, Испания позволява екстрадицията на Мартин Малпаси и той е върнат у нас. В края на юли м.г. подсъдимият лично се явява на заседание по делото на столичната ул. "Черковна" и е изслушан. Въпреки това съдия Иво Хинов му взема мярка задържане под стража.

По искане на Малпаси спецсъдията отправя запитване до съда в Люксембург. Поставя се въпросът дали европейска заповед за арест трябва да се счита за невалидна, когато не е издадена въз основа на национална заповед за задържане или друг съдебен акт със същата юридическа сила. Пита се, когато в закона липсва разпоредба, може ли съдът да извърши контрол върху валидността на условията за издаване на посочената заповед за арест. Третото питане е дали задържаният трябва да се освободи, когато се окаже, че заповедта за ареста му е издадена в нарушение на правото.

Какви са последиците от липсата на валидна национална заповед за задържане и за продължаването на самото задържане, трябва да се произнесе българският съд, отбелязва СЕС. След като становището стига до спецсъда, на заседание в сряда съдия Иво Хинов отменя мярката на Мартин Малпаси, потвърди за вестника адвокатът му Вяра Братоевска.

Реклама

Мегапроцесът премина през рестарт, тъй като бяха открити пропуски в обвинителния акт. След новото начало делото върви с разпити на свидетели.

Запитвания

Случаят на Мартин Малпаси е поредният, заради който съдия Иво Хинов търси съвет от европейските магистрати. Преди това той е отправял преюдициални запитвания до Съда на ЕС във връзка с делото "Килърите 2", по което изчезна подсъдимия Димитър Георгиев - Митко Горнобанския. По-рано Хинов се интересува дали може да намали наказанието на българина Атанас Огнянов, осъден на 15 г. затвор в Дания за убийство и грабеж, като приспадне положения от него труд зад решетките. По повод сключено споразумение от член на банда за преправяне на документи спецсъдията пита и как трябва да бъдат третирани останалите от групата, които не се признават за виновни.

Реклама
Реклама
Реклама