Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9423390 www.bgdnes.bg

222 ужилени срещу вдовицата на дупнишки фараон

3,5 млн. лв. потъват в пирамидата

За измамите ще бъде съдена само Ивона Близнакова, след като мъжът й се самоуби

В Окръжния съд в Кюстендил започва делото срещу вдовицата на самоубилия се шеф на фалиралата Дупнишка популярна каса, по-известна като Дупнишката пирамида. В хода на процеса ще бъдат разпитани над 250 души, като 222 са пострадалите от измамите, като са влагали пари срещу обещания за бърза печалба от високи лихви между 14 и 16 процента в кредитно-спестовната кооперация на Ивона и Георги Близнакови.

Реклама

На подсъдимата скамейка ще се изправи само Ивона, след като мъжът й Георги се самоуби през септември 2019 г. 61-годишният собственик на скандалната дупнишка популярна каса се хвърли от висок етаж на блок в жк "Запад" в Благоевград, а делото срещу него бе прекратено. Разпоредителното заседание на процеса срещу Ивона Близнакова е насрочено, след като Окръжна прокуратура – Пловдив, внесе в съда обвинителен акт срещу нея.

Съдия Надя Георгиева определи старта на процеса да е на датите 17, 18 и 19.03.2021 година, като посочи и резервни дати за процедурата - през април, май, юни и юли.

Срещу Ивона Близнакова са повдигнати и предявени три обвинения. Тя ще трябва да отговаря по текст от Наказателния закон за причинени другиму значителни вреди от извършвани банкови сделки, пране на пари и избягване на данъчни задължения в особено големи размери. Ефективна присъда от 5 до 15 години, конфискация на цялото имущество и глоби до 30 хил. лв. може да отнесе Близнакова, ако повдигнатите й обвинения бъдат доказани в съда.

Съдът указва на подсъдимата, че участието й по делото е задължително. При неизпълнение на това без уважителна причина взетата й мярка за неотклонение "парична гаранция" може да бъде изменена в по-тежка. Това означава, че внесената сума по гаранцията ще бъде отнета в полза на държавата или на Близнакова ще бъде наложена глоба до 1000 лв.

Според обвинителния акт пострадалите са 222-ма души. Разследването е установило, че в Дупнишката популярна каса са потънали спестявания на стотиците вложители на обща стойност над 3,5 млн. лв. Ужилените свидетели са призовани да се явят на разпоредителното заседание по делото през месец март и резервните му дати. Те са подредени в списък по азбучен ред и се разделят по равен брой, от по 74 лица за всяка от трите дати през посочените месеци. Явяването на пострадалите не е задължително в разпоредителното заседание. Предвид епидемичната обстановка в страната съдът им препоръчва при желание да направят писмено своите искания за конституиране като граждански ищец и частен обвинител. Това трябва да стане в 7-дневен срок от съобщаването им за насрочване на разпоредителното заседание. Съдът разяснява на пострадалите, че граждански иск могат да предявят и пред граждански съд.

Заради епидемичната обстановка в страната при провеждане на заседанията свидетелите ще бъдат допускани последователно, един след друг, като в залата следва да присъстват до 15 лица.

Реклама
Реклама
Реклама