Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9426263 www.bgdnes.bg

Президентът на ФК "Люлин" Никос Аманатидис: В БФС е боза, аматьорите ли сме виновни?

"Какво толкова прави БФС за аматьорския футбол и защо да ни се отнеме правото на глас на конгреса? В този съюз стана пълна боза, та ние ли сме виновни?", ядосан е президентът на столичния ФК "Люлин" Никос Аманатидис.

Повод за коментара му е изказването на вицепрезидента на БФС Атанас Фурнаджиев, че е редно да се обмисли вариант само професионалните клубове да избират ръководството на централата.

Реклама

Аматьорският футбол зае остра позиция по повод думите му.

"От нас взимат само такси Ц съдийски, за картотеки и какво ли не, включително депозит преди началото на първенството. И на година ни подхвърлят по две-три топки. Толкова им е помощта за аматьорските клубове. Затова и доста аматьорски клубове се отказват, тъй като не могат да намерят пари за участие", коментира Аманатидис.

Шефът на ФК "Люлин" от години води битка да разшири и осъвремени базата на клуба, но среща куп бюрократични проблеми с местната и столичната община.

"Не мога да очаквам и не разчитам на подкрепа от БФС - признава Аманатидис. - Борислав Михайлов преди и сега Михаил Касабов изпратиха по едно писмо до общината, че подкрепят намеренията ми, и толкова. Но аз и на това съм благодарен и продължавам да се боря. Все пак ние сме единственият клуб в жк "Люлин", който е по-голям по население от повечето градове в България. Хората и децата им няма къде да спортуват, само блокове се строят. Преди имаше заводски спортни и футболни клубове, училищни и други форми за масов спорт, но днес всичко това е унищожено. Аматьорското начало остана единствената възможност хората да спортуват, но няма голяма подкрепа, в частност и от БФС."

Делегатите на конгрес на БФС са наистина много, но форумът не може да бъде лишен от мнението на аматьорите, смята Илия Ангелов от АФЛ и член на управата на ФК "Ферион".

"Преди години при гласуване вотът на професионалните клубове тежеше за десет гласа, а на аматьорите за един. После бяха изравнени, сега искат да ни отлъчат окончателно. За да се приеме идеята на конгрес да участват само професионалните клубове, трябва да се промени уставът, а това става именно на такъв форум. Значи ние сами трябва да си гласуваме да се махнем. Как ще стане това?", коментира Ангелов.

Според него проблемът идва заради фиктивните субекти.

"По наредба, ако даден клуб участва поне на един турнир от календара на БФС за годината, той се води за съществуващ и получава право на глас на конгрес. Има такива, които на практика не развиват никаква дейност, но участват в един турнир. Да, те трябва да бъдат отсети, но като цяло не може целият аматьорски футбол да бъде неглижиран", казва Ангелов.

Реклама
Реклама
Реклама