Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9431615 www.bgdnes.bg

Отец Красимир от с. Стряма: Католиците са засегнати от датата на изборите

Премиерът обединява, а президентът разединява народа

КОЙ Е ТОЙ

Отец Красимир е енорийският свещеник в храм "Св. Вмчн София, Вяра, Надежда и Любов" в пловдивското село Стряма. В неделя Божият служител посрещна премиера Бойко Борисов в храма, изграден след повече от 80 години чакане от местните хора за тяхна света обител. Как духовенството в региона и местните хора възприемат датата 4 април за парламентарния вот, съвпадащ с католическия Великден, и какви са обществените и политическите нагласи - разговаряме с отец Красимир.

- Отче, как приемате решението парламентарните избори да се проведат на 4 април, когато е католическият Великден?

Реклама

- Нарочно ли се прави това разминаване между президента и премиера, не знам. Беше добре вотът да е на 28 март, а защо го изместиха седмица по-късно, нямам представа. Католиците се чувстват засегнати. Не съм политикант, но по принцип не е хубаво така. Колкото е разделен народът, още повече го разделят. И това е много лошо. Бойко Борисов обединява, но президентът разединява, то е очевадно. Постоянно казват, че премиерът и президентът са в конфликт. Това е и моето впечатление. Иначе съм за благото на народа, да е единен и да му се помага. Далеч съм от политиката.

- Премиерът призова католическата общност да гласува на 4 април. Как ще се отрази това на вота?

- Който си гласува, ще отиде и ще си гласува. И който трябва, пак ще си спечели. За мен водещата сила е ГЕРБ. Сега се нароиха пак партии, които нямат никакъв шанс. Това си е мое виждане. Защото през годините, откакто ГЕРБ е на власт, в района се направиха много неща. То не бяха детски градини, църкви, училища, пътища. Аз съм на 42 години и преди това нищо не се правеше. Ето - на пътя Асеновград-Пловдив колко хора се изтрепаха и никой не го ремонтира. Откакто дойде Бойко Борисов, веднага всичко се оправи. Как да кажа на бялото черно? То си е факт. Постоянно нещо се прави навсякъде. Служа също в Калековец и Крисово, там също има нови детски градини и на двете места. Значи вървим в правилна посока.

- Има и негативни мнения обаче.

- Не може една каса, като е изпразнена, и да я напълним веднага. Това става постепенно и хората у нас нямат търпение вероятно. Това си е българска черта да се оплюваме. Всеки да вика "оня е виновен", а пък да не гледаме себе си. Така и сегашната власт някои я плюят, но нещата вървят.

- Доволни ли са хората от построяването на храма?

- Абсолютно! Точно това казах и на премиера. За 15 години преди построяването на църквата е имало 4 кръщенета, а сега за 4 години, откакто е построен новият храм, има над 120. Има и повече от 10 венчавки. Знаете, че в селата хората предпочитат по-официално да бъде бракосъчетанието в храм в града. А сега, като има хубав храм в селото, младите хора се радват и идват тук да се венчаят. Изобщо - нещата тръгват! На фона на атеистичния режим, налаган години наред в това населено място, това е много добър знак. Започват да търсят свещеника, да се допитват за съвети, да отслужа водосвет или да отида на погребение. Преди това не са викали свещеник за това. Не е имало тази традиция. Старият режим така бе наплашил хората, че това им беше чуждо.

- Ще се помогне ли и за изографисването на обителта?

- Да, това намекнах на премиера, че храмът е голям и прекрасен, но вътре стои празно и пусто. А като се изографиса, ще бъде много по-въздействащо. По-евтино и по-разумно е да се сложат едни тапети, които хем са по-икономични, хем става много хубаво и бързо. Защото, ако тръгне да се изографисва този голям храм, ще минат години и ще излезе много скъпо. Ще проверя в един голям църковен магазин в Пловдив и ще се свържа с премиера, за да се даде офертата и да представим банковата сметка.

Реклама
Реклама
Реклама