Анонимни решават пенсиите на артисти и певци

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Анонимни решават пенсиите на артисти и певци

Боил Банов

И през 2021 г. пари за заслуги ще има, може и два пъти, казват от Министерството на културата

Никой не знае кой влиза в комисията, която раздава доживотните заслуги

"Вие как се оправяте с финансите?" "Ами как? Играя на хонорар и сега си чакам голямата пенсийка от 250 лева. Всички сме на ръба на оцеляването."

Това сподели преди няколко години актьорът Павел Поппандов, който бе сред "късметлиите", получили доживотно по 700 лева добавка към пенсията си като награда. Добавката за особени заслуги се дава от 2013 г. и тези дни след смъртта на големия актьор Филип Трифонов стана повод обществеността да възбуди отново питанията си дали и тази година ще има пенсии за заслуги. Приживе актьорът от "Момчето си отива" написа гневно писмо, обиден, че не е сред отличените.

Шеф на комисията, която решава кой да получи пенсия по заслуги и кой не, в момента е Иван Попйорданов. В закона е разписано как хора, прославили родината, могат да получат парични награди доживотно. (Актьорът Велко Кънев вземаше такава пенсия 6 месеца, Джоко Росич – 9.)

"Аз си отивам омерзен от този свят. За 45 години трудов стаж, повече от 30 от които в Народния театър и четири като главен художествен ръководител на телевизията, с винаги плащани осигуровки, получих пенсия 113 лева през 2002 г. Оттогава пенсията ми катастрофално нарасна и днес е 300 лева. И понеже съм раково болен и съм инвалид първа категория, получавам голяма инвалидна добавка от 20 лева, благодарение на която връзвам двата края. Карам от заем до заем, с който да платя предния заем." Това сподели Николай Николаев - Бате Николай приживе, който получи наградата за заслуги, но не успя да й се порадва. Бог да го прости.

Илка Зафирова също бе сред наградените. Тя сподели с огорчения каква е била съдбата на нейните колеги:

"Абсолютно отвратително, несправедливо, крайно... Нямам думи, с които да нарека това нещо - пенсионирането на Славка Славова, Таня Масалитинова, Гец и другите. В "Сълза и смях" пенсионираха Ани Бакалова - една прекрасна актриса. Силата на актьорите често идва след 50. Когато станал на 60 години, Лорънс Оливие казал: "Сега вече мога да изиграя Ромео". А у нас какво - уморените коне ги убиват", тъжно сподели Илка.

В естрадната гилдия положението също не е розово. Дебатът за пенсиите за особени заслуги тръгна, след като вокалистът на "Сигнал" Йордан Караджов заяви през 2010 г., че 20 български звезди не могат да се пенсионират. От липсата на стаж се оплакаха куп естрадни певци и обвиниха държавата, че им е затрила документите за изработените години и че ги е ограничавала в осигуряването.

"Когато пяхме, ви радвахме, сега помагайте да си докажем стажа", призоваха Йордан Караджов от "Сигнал", Кирил Маричков от "Щурците", Стефка Берова, Богдана Карадочева и още техни колеги. Социалното министерство направи нов закон за доказване на стаж по съдебен път. Културният министър Вежди Рашидов прие, че всеки трябва да получава пенсия според осигурителния си принос, пък най-заслужилите да бъдат подкрепени от държавата по друг начин. И организира работна група, която измисли законопроект за даване на орден за заслуги, придружен с доживотна месечна премия за получателите си. Въведени бяха и еднократни награди - пожизнени и периодични (за срок от 1 до 3 години). Те са за хора, проявили "лична доблест при изпълнение на своя обществен и граждански дълг". (Такава получи посмъртно за гражданска доблест операторът Григор Кумитски, който загина през 2015 г., спасявайки млада жена от удавяне в курорта Албена.)

Законът за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нация е разработен от няколко министерства и се отнася до награди за заслужили хора от всички области на обществения живот. Процедурата не беше сложна - намира се организация, която предлага на някой министър да внесе в Министерския съвет името на кандидата за персонална пенсия. Правителството взема решение за отпускане и прехвърля отговорността на парламента, който обикновено приема предложението. От 1992 до май 2005 г. Народното събрание бе решило да бъдат отпуснати 18 пенсии за особени заслуги. Първият удостоен с тази чест е проф. д-р Иван Киров, на когото е кръстена Инфекциозната болница в София. След това валят предложения основно за хора на изкуството, което се обяснява с активните творчески съюзи. Лекари, учени, откриватели, архитекти, спортисти рядко попадат в списъка на "заслужилите". Пожизнените награди се присъждат с решение на Народното събрание, а еднократните - с решение на Министерския съвет.

В Министерството на културата има специална комисия от творци извън ведомството, които разглеждат постъпилите предложения за награди и вземат решение с гласуване. Съгласно утвърдени от министъра на културата правила за работата на комисията (от 15 членове) тя провежда заседания на три месеца или извънредно при необходимост. Комисията приема своите решения с тайно гласуване с обикновено мнозинство 50+1 по вишегласие. Членовете попълват бюлетина, в която са вписани предложенията, които ще се разглеждат на текущото заседание на комисията, като посочват своите предложения в бюлетината и я поставят сгъната в урна за гласуване. Членовете на комисията могат да гласуват за повече от едно предложение. Изключителни постижения в дадена област са: международна оценка, признание или награди, получени за конкретни постижения със съществено значение за развитието на съответната област, както и "цялостен принос", дългогодишна дейност и постигнати резултати, които съществено са допринесли за развитието на съответната област, уточнява се в закона.

"Към настоящия момент в Министерството на културата няма постъпили официални възражения по удостояването с награда за изключителни заслуги", коментират оттам.

Интересна подробност е, че никой не знае кои точно са членовете на комисията, която раздава пенсията. Съставът й може да бъде обявен само със съгласие на членовете й, отговориха от Министерството на културата на въпроса на "България Днес" кой влиза във въпросния орган. През 2020 г,. поради обявените извънредни здравни мерки първото заседание бе проведено през месец октомври. На цитираното заседание бяха обсъдени всички постъпили през 2020 г. предложения и бяха предложени за награждаване 8 творци.

На базата на направено от комисията предложение и на основание чл. 3, ал. 3 от наредбата министърът на културата внася предложение до Министерския съвет за съответните парични награди. "Към 31.12.2020 г. са наградени общо 52 творци, като на 42 ще продължи изплащането на държавна парична награда и през 2021 г." (в бройката са включени и последните 8 творци).

Експертите на Министерството на културата следят внимателно заповедите, с които се променят противоепидемичните мерки в страната и според правилата и условията, заложени в тях, ще бъдат предприети необходимите стъпки за нарочване на заседания на комисията през настоящата година. Средствата за изплащане на пожизнените държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията са осигурени с бюджета на Министерството на културата и през 2021 г. Последно през октомври Народното събрание гласува пожизнени награди от по 700 лева месечно да получава Лили Иванова и седем творци, между които музикантът проф. Анатоли Кръстев, режисьорите Анжел Вагенщайн, Георги Дюлгеров и Христо Ганев, композиторът Андрей Дреников, музикантът и поет Иван Иванов за изключителен принос в областта на културата. През септември Маргарита Хранова се оплака, че на нея й е отказана пожизнената пенсия награда. Тя остава с редовната си пенсия от 352 лв. На въпроса на "България Днес" защо Лили Иванова заслужава такава пенсия, а Маргарита Хранова - не, от пресцентъра на министерството отговориха:

"Министерството на културата не коментира решения, взети от независима комисия, сформирана по Закона за награждаване на лица с особени заслуги към българската държава и нацията", като добави: "Министерството на културата само администрира взетите решенията."

"И през 2021 г. пенсии за заслуги ще има, може и два пъти, зависи от много неща. Аз никога не съм се месил в избора на комисията, която предлага наградите", сподели и министърът на културата Боил Банов.

Членовете на комисията, която заседава 3-4 пъти годишно, според броя на кандидатите се пазят в анонимност, за да не се упражнява натиск върху тях.

Те гласуват тайно, като това ги освобождава и от аргументиране на решенията си. В нея има само трима представители от Министерството на културата, които изпълняват основно административни функции, а останалите са от различни съсловни сдружения като съюзите на българските композитори, музикални и танцови дейци, филмови дейци, артисти, писатели, художници, Асоциацията на археолозите и Сдружението на музеите.

Фики чака второ?

Фики чака второ?

Слуховете носят, че Фики Стораро чака второ дете. Според близки до жена му красивата Гюлджан отново е бременна. Снимки от третия рожден ден на първородния син на Фикрет - малкия Тони, показват, че хубавицата е избрала широка рокля, което още повече подклажда мълвите. Клюките разделяха Фики и Гюлджан няколко пъти през годините

Мамят от името на Гани

Мамят от името на Гани

Мошениците се опитват да мамят от името на Джулиана Гани. Нагли измамници се представят за силиконовата бомба в социалните мрежи и предлагат награди, само срещу лични данни. "Това не е моят профил. Измамници са", казва Джулиана. Гани разбира за фалшивите си профили, докато е на почивка в Пунта Кана. В Доминиканската република блондинката

Криско става вафлен бос

Криско става вафлен бос

Във вафлен бос ще се превърне Криско. Рапърът разкри, че планира да пусне нов продукт на пазара съвсем скоро. Преди години дуетната половинка на Слави Трифонов проби с пускането на сладко изделие, носещо неговото име. "Скоро ще имам нови вафли - разкри пред почитателите си Криско и добави: "Правя музика, каквото се харесва от аудиторията

Ивета като Мадона

Ивета като Мадона

Само с едно име като Мадона. Такава промяна направи звездата на "Пайнер" Ивета Костова, която се отказа да използва фамилията си. Русото изкушение вече ще е познато на феновете само като Ивета, като певицата смени името си и във всички профили в социалните

Най-четени

3 г. условно за ММА боеца Деян Топалски

3 г. условно за ММА боеца Деян Топалски

Почина варненският адвокат, сочен за бос на сутеньорската схема Известният брадър и маманките му признати за виновни за сводничество С 3 години условно отървава затвора известният ММА боец и участник в "Биг брадър" Деян Топалски! Едричкият плевенчанин е признат за виновен от Специализирания наказателен съд като участник в сводническа банда

Сашо Кадиев се забърка в гей скандал

Сашо Кадиев се забърка в гей скандал

Не съм хомофоб и расист, извинете! - категоричен е водещият В гей скандал се забърка водещият Сашо Кадиев. Синът на Катето Евро каза в ефир, че: "Тези трансджендър хора непрекъснато мислят как да си правят операции, как да се обличат и как да се гримират и да ни го набиват това в лицето и да ни казват ние сме различни и ние сме такова

Галена размаза Преслава

Галена размаза Преслава

Пореден удар нанесе Галена на Преслава. Родената в Смядово изпълнителка бе избрана за "Фолкидол" в категория жени. На второ място остана вечната конкурентка на Галена - Преслава. Разликата в гласовете между двете е огромна. Галена води с повече от 5000 вота. На почетната стълбичка се качи и ДесиСлава

Саня Борисова е сама

Саня Борисова е сама

"Сама съм. В момента няма мъж в живота ми." Това разкри актрисата Саня Борисова. За последно красавицата бе с Ники Илиев. Двамата се разделиха след дългогодишна връзка. Саня не страда от това, че е е без мъж. "Не трябва да се изживяваме като половинки на някого или нещо, а да сме себе си", категорична е бившата на Ники Илиев

Мария Янева, председател на Софийския арбитражен съд и фондация "Искам бебе": 11 години се борих за свое детенце

Мария Янева, председател на Софийския арбитражен съд и фондация "Искам бебе": 11 години се борих за свое детенце

Ин витро не прави бебета, ин витро създава семейства КОЯ Е ТЯ Мария Янева е международен съдия, арбитър към Московски арбитражен съд на Руската федерация, председател на Софийския арбитражен съд към Сдружение МАПА, председател на Международната асоциация за правосъдие и арбитраж и председател на фондация "Искам бебе"

Кака Лара става тъща

Кака Лара става тъща

Горчиво ще скандират съвсем скоро кака Лара и Владо Береану. Дъщеря им Бернарда се сгоди за приятеля си Сотир Мелев. По случай третата година от старта на тяхната връзка Сотир коленичи пред Бенджи и иска ръката й. За щастливото събитие се похвалиха и двамата актьори, като публикуваха снимка на пръстена в социалните мрежи. "3 години. Обичам

Бари, върни се!

Бари, върни се!

Три месеца не могат да хванат псето, изминало стотици километри  Кучето се появява като фантом край блокове, детски площадки и селски мегдани  Куче фантом от 3 месеца кръстосва Софийското поле. Неуловимият Бари един ден е в село край столицата, а на следващия ден се появява сигнал, че е забелязан в жилищен комплекс в града

Гаджето на Джино се дипломира, получи кола

Гаджето на Джино се дипломира, получи кола

Двоен повод за радост има половинката на Джино Бианкалана - Кристиана Канева. Сексапилната брюнетка преди дни официално се дипломира в Медицинския университет. За награда Джино подари на любимата си чисто нова кола. Бившият брадър бе украсил целия автомобил в панделки, а Кристиана веднага яхна мощния звяр, за да го изпробва

Мис България забърса нов милионер

Мис България забърса нов милионер

Радинела забрави възрастното си гадже, празнува рожден ден с новия в Дубай Адреналинка и миска! Какво повече да иска един мъж от гаджето си?! Новият на Радинела Чушева получава и двете накуп, отблагодарява й се с почивка в Дубай. Ради успя да завърти главата на роден богаташ и за отрицателно време забрави далеч по-възрастното от нея гадже

Слави се помири със Зуека

Слави се помири със Зуека

Слави Трифонов изгражда отново един по един мостовете към бившите си колеги, които изгори преди години. След като преди няколко месеца се помири с Тончо Токмакчиев, сега протегна ръка и към Васил Василев-Зуека. Това стана директно от телевизионния екран. Актьорът изненадващо бе гост на Слави в шоуто му преди няколко дни

Най-коментирани

Фики чака второ?

Фики чака второ?

Слуховете носят, че Фики Стораро чака второ дете. Според близки до жена му красивата Гюлджан отново е бременна. Снимки от третия рожден ден на първородния син на Фикрет - малкия Тони, показват, че хубавицата е избрала широка рокля, което още повече подклажда мълвите. Клюките разделяха Фики и Гюлджан няколко пъти през годините

"Индипендънт" предрече "Златен глобус" за Бакалова!

"Индипендънт" предрече "Златен глобус" за Бакалова!

Мария Бакалова ще спечели "Златен глобус" за най-добра женска роля в категория комедиен филм или мюзикъл! Това прогнозира британският "Индипендънт". Според изданието българката впечатлява с личната си история - тя става супер популярна в САЩ в годината на пандемията, като преди това е снимала само в родината си

Мамят от името на Гани

Мамят от името на Гани

Мошениците се опитват да мамят от името на Джулиана Гани. Нагли измамници се представят за силиконовата бомба в социалните мрежи и предлагат награди, само срещу лични данни. "Това не е моят профил. Измамници са", казва Джулиана. Гани разбира за фалшивите си профили, докато е на почивка в Пунта Кана. В Доминиканската република блондинката

Криско става вафлен бос

Криско става вафлен бос

Във вафлен бос ще се превърне Криско. Рапърът разкри, че планира да пусне нов продукт на пазара съвсем скоро. Преди години дуетната половинка на Слави Трифонов проби с пускането на сладко изделие, носещо неговото име. "Скоро ще имам нови вафли - разкри пред почитателите си Криско и добави: "Правя музика, каквото се харесва от аудиторията

Ивета като Мадона

Ивета като Мадона

Само с едно име като Мадона. Такава промяна направи звездата на "Пайнер" Ивета Костова, която се отказа да използва фамилията си. Русото изкушение вече ще е познато на феновете само като Ивета, като певицата смени името си и във всички профили в социалните

От първо лице със Сунай Ремзи: Северин ми призна, че е убил Виктория

От първо лице със Сунай Ремзи: Северин ми призна, че е убил Виктория

Една година бях в килия с него, аз написах молбата му за съкратен процес Името ми е Сунай Ремзи и съм на 42 години. През 2003 г. спечелих първа награда на Балканска фондация "Делта" за най-перспективна млада личност. През 2005 г. спечелих първа награда отново на Балканска фондация "Делта" за най-добър млад политик. На 26 март 2007 г

Младежи се ръгат заради момичета, вещи и отбори

Младежи се ръгат заради момичета, вещи и отбори

Кървавите саморазправи между тийнове зачестяват Ученик се спасява на половин сантиметър от смъртта За вещи, за футболни отбори, за храна и дори за постове в интернет избухват спорове между младежи и деца, които прерастват в кървави свади и саморазправи с ножки. Най-пресният случай е от тази седмица, при който 16-годишен наръгва с нож свой приятел

Светът в действие с Давид Vol. 16

Светът в действие с Давид Vol. 16

Какви са проблемите на най-секси шофьорката на автобус, как метреса ликвидира втората любовница на женения си любовник и в какъв музикален инструмент се превръща скелетът на гръцки чичо, вижте във

Васко Василев стана професор

Васко Василев стана професор

Професор стана Васко Василев. Популярният цигулар ще преподаде знанията си в класическата музика на мастър клас в полския град Шчечин. Българинът бе избран от местната академия за един от професорите за образователното събитие. Класическата академия в Шчечин е предназначена за възпитаници на художествени училища и соло музиканти

70 милиона дължи Киркоров

70 милиона дължи Киркоров

Почти 70 милиона рубли дължи руската звезда с български корени Филип Киркоров. Бившият на Алла Пугачова има дълг към Федералната служба на съдебните изпълнители, предава РИА "Новости". Срещу Киркоров е подаден изпълнителен лист. Според руските медии роденият във Варна певец има да плаща заеми за над 69,5 милиона рубли

1079 новозаразени с коронавирус у нас, 12,7% от тестваните, 1643 излекувани

1079 новозаразени с коронавирус у нас, 12,7% от тестваните, 1643 излекувани

1079, с 602 случая по-малко от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. Направени са 8476 теста, от които 5742 са PCR, а 2734 са с бърз антигенен тест, показват данните в Националната информационна система. Това означава, че 12,7% от пробите са положителни. Така общият брой на потвърдените случаи от

Саня Борисова е сама

Саня Борисова е сама

"Сама съм. В момента няма мъж в живота ми." Това разкри актрисата Саня Борисова. За последно красавицата бе с Ники Илиев. Двамата се разделиха след дългогодишна връзка. Саня не страда от това, че е е без мъж. "Не трябва да се изживяваме като половинки на някого или нещо, а да сме себе си", категорична е бившата на Ники Илиев

Михаела Филева започна с пътуванията

Михаела Филева започна с пътуванията

След почти едногодишна пауза Михаела Филева отново започна с пътешествията. Красивата изпълнителка е страстен почитател на обикалянето на света. И ето че след като ситуацията с CoOVID-19 тук-таме се подобрява, Филева се качи на самолета и отпраши за чужбина. С нея, разбира се, е и гаджето й Стефан. Двойката сподели фотос от аероплана

Галена размаза Преслава

Галена размаза Преслава

Пореден удар нанесе Галена на Преслава. Родената в Смядово изпълнителка бе избрана за "Фолкидол" в категория жени. На второ място остана вечната конкурентка на Галена - Преслава. Разликата в гласовете между двете е огромна. Галена води с повече от 5000 вота. На почетната стълбичка се качи и ДесиСлава

Пресъхнаха каналите във Венеция (Снимки)

Пресъхнаха каналите във Венеция (Снимки)

Прочутите венециански канали почти пресъхнаха, предаде БНТ. Любимият на туристите град представлява странна гледка заради отлива, който остави каналите му сухи. На места нивото на водата е 48 сантиметра, лодките и гондолите стоят неизползвани. Пресъхналите канали не са съвсем необичайни за Венеция. Основният враг на Серенисима обаче са

Мис България забърса нов милионер

Мис България забърса нов милионер

Радинела забрави възрастното си гадже, празнува рожден ден с новия в Дубай Адреналинка и миска! Какво повече да иска един мъж от гаджето си?! Новият на Радинела Чушева получава и двете накуп, отблагодарява й се с почивка в Дубай. Ради успя да завърти главата на роден богаташ и за отрицателно време забрави далеч по-възрастното от нея гадже

Кой отряза главата на Красен Терориста?

Кой отряза главата на Красен Терориста?

Висаджията започва с отвличане на самолет Обезглавяването му е дело на близки, смятат разследващи Четирима недоволни от социализма младежи отвличат самолет с идеята да избягат от комунистическия режим, но ги обезвреждат, след което единият от тях - Красен Гечев-Терориста, получава амнистия, трупа пари на гърба на ВИС и накрая намират главата му

Гущерова обикаля без маска

Гущерова обикаля без маска

Не иска да се ваксинира Малко по-спокойна съм, но се пазя - казва плеймейтката На този етап няма да се ваксинирам! Това призна ексклузивно пред "България днес" Светлана Гущерова. Бизнес дамата, която неведнъж разкрива, че се страхува от вируса, споделя, че ваксинацията я притеснява и няма доверие в нея

Хубчев изолиран за рождения си ден

Хубчев изолиран за рождения си ден

Треньорът навърши 57 години Живее в Германия, там не разрешават да приемаш гости, казва майка му Керанка Без големи празненства посрещна своя 57-и рожден ден вчера бившият треньор на националния отбор на България по футбол и на "Левски" Петър Хубчев. Той отбеляза личния си празник скромно, само със своето семейство в германския град Франкфурт

Зоуи няма претенции

Зоуи няма претенции

Половинката на звездата на "Милан" Тео Ернандес - Зоуи Кристофоли, няма големи претенции. Стига й едни бански, слънце и море, за да е щастлива и доволна. Моделът и инфлуенсър сподели снимка, която не остави място за съмнения - мечтае за лятото. "Какво ми трябва", написа татуираната красавица. Снимката по бански предизвика огромен интерес сред