Анонимни решават пенсиите на артисти и певци

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Боил Банов

Боил Банов

И през 2021 г. пари за заслуги ще има, може и два пъти, казват от Министерството на културата

Никой не знае кой влиза в комисията, която раздава доживотните заслуги

"Вие как се оправяте с финансите?" "Ами как? Играя на хонорар и сега си чакам голямата пенсийка от 250 лева. Всички сме на ръба на оцеляването."

Това сподели преди няколко години актьорът Павел Поппандов, който бе сред "късметлиите", получили доживотно по 700 лева добавка към пенсията си като награда. Добавката за особени заслуги се дава от 2013 г. и тези дни след смъртта на големия актьор Филип Трифонов стана повод обществеността да възбуди отново питанията си дали и тази година ще има пенсии за заслуги. Приживе актьорът от "Момчето си отива" написа гневно писмо, обиден, че не е сред отличените.

Шеф на комисията, която решава кой да получи пенсия по заслуги и кой не, в момента е Иван Попйорданов. В закона е разписано как хора, прославили родината, могат да получат парични награди доживотно. (Актьорът Велко Кънев вземаше такава пенсия 6 месеца, Джоко Росич – 9.)

"Аз си отивам омерзен от този свят. За 45 години трудов стаж, повече от 30 от които в Народния театър и четири като главен художествен ръководител на телевизията, с винаги плащани осигуровки, получих пенсия 113 лева през 2002 г. Оттогава пенсията ми катастрофално нарасна и днес е 300 лева. И понеже съм раково болен и съм инвалид първа категория, получавам голяма инвалидна добавка от 20 лева, благодарение на която връзвам двата края. Карам от заем до заем, с който да платя предния заем." Това сподели Николай Николаев - Бате Николай приживе, който получи наградата за заслуги, но не успя да й се порадва. Бог да го прости.

Илка Зафирова също бе сред наградените. Тя сподели с огорчения каква е била съдбата на нейните колеги:

"Абсолютно отвратително, несправедливо, крайно... Нямам думи, с които да нарека това нещо - пенсионирането на Славка Славова, Таня Масалитинова, Гец и другите. В "Сълза и смях" пенсионираха Ани Бакалова - една прекрасна актриса. Силата на актьорите често идва след 50. Когато станал на 60 години, Лорънс Оливие казал: "Сега вече мога да изиграя Ромео". А у нас какво - уморените коне ги убиват", тъжно сподели Илка.

В естрадната гилдия положението също не е розово. Дебатът за пенсиите за особени заслуги тръгна, след като вокалистът на "Сигнал" Йордан Караджов заяви през 2010 г., че 20 български звезди не могат да се пенсионират. От липсата на стаж се оплакаха куп естрадни певци и обвиниха държавата, че им е затрила документите за изработените години и че ги е ограничавала в осигуряването.

"Когато пяхме, ви радвахме, сега помагайте да си докажем стажа", призоваха Йордан Караджов от "Сигнал", Кирил Маричков от "Щурците", Стефка Берова, Богдана Карадочева и още техни колеги. Социалното министерство направи нов закон за доказване на стаж по съдебен път. Културният министър Вежди Рашидов прие, че всеки трябва да получава пенсия според осигурителния си принос, пък най-заслужилите да бъдат подкрепени от държавата по друг начин. И организира работна група, която измисли законопроект за даване на орден за заслуги, придружен с доживотна месечна премия за получателите си. Въведени бяха и еднократни награди - пожизнени и периодични (за срок от 1 до 3 години). Те са за хора, проявили "лична доблест при изпълнение на своя обществен и граждански дълг". (Такава получи посмъртно за гражданска доблест операторът Григор Кумитски, който загина през 2015 г., спасявайки млада жена от удавяне в курорта Албена.)

Законът за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нация е разработен от няколко министерства и се отнася до награди за заслужили хора от всички области на обществения живот. Процедурата не беше сложна - намира се организация, която предлага на някой министър да внесе в Министерския съвет името на кандидата за персонална пенсия. Правителството взема решение за отпускане и прехвърля отговорността на парламента, който обикновено приема предложението. От 1992 до май 2005 г. Народното събрание бе решило да бъдат отпуснати 18 пенсии за особени заслуги. Първият удостоен с тази чест е проф. д-р Иван Киров, на когото е кръстена Инфекциозната болница в София. След това валят предложения основно за хора на изкуството, което се обяснява с активните творчески съюзи. Лекари, учени, откриватели, архитекти, спортисти рядко попадат в списъка на "заслужилите". Пожизнените награди се присъждат с решение на Народното събрание, а еднократните - с решение на Министерския съвет.

В Министерството на културата има специална комисия от творци извън ведомството, които разглеждат постъпилите предложения за награди и вземат решение с гласуване. Съгласно утвърдени от министъра на културата правила за работата на комисията (от 15 членове) тя провежда заседания на три месеца или извънредно при необходимост. Комисията приема своите решения с тайно гласуване с обикновено мнозинство 50+1 по вишегласие. Членовете попълват бюлетина, в която са вписани предложенията, които ще се разглеждат на текущото заседание на комисията, като посочват своите предложения в бюлетината и я поставят сгъната в урна за гласуване. Членовете на комисията могат да гласуват за повече от едно предложение. Изключителни постижения в дадена област са: международна оценка, признание или награди, получени за конкретни постижения със съществено значение за развитието на съответната област, както и "цялостен принос", дългогодишна дейност и постигнати резултати, които съществено са допринесли за развитието на съответната област, уточнява се в закона.

"Към настоящия момент в Министерството на културата няма постъпили официални възражения по удостояването с награда за изключителни заслуги", коментират оттам.

Интересна подробност е, че никой не знае кои точно са членовете на комисията, която раздава пенсията. Съставът й може да бъде обявен само със съгласие на членовете й, отговориха от Министерството на културата на въпроса на "България Днес" кой влиза във въпросния орган. През 2020 г,. поради обявените извънредни здравни мерки първото заседание бе проведено през месец октомври. На цитираното заседание бяха обсъдени всички постъпили през 2020 г. предложения и бяха предложени за награждаване 8 творци.

На базата на направено от комисията предложение и на основание чл. 3, ал. 3 от наредбата министърът на културата внася предложение до Министерския съвет за съответните парични награди. "Към 31.12.2020 г. са наградени общо 52 творци, като на 42 ще продължи изплащането на държавна парична награда и през 2021 г." (в бройката са включени и последните 8 творци).

Експертите на Министерството на културата следят внимателно заповедите, с които се променят противоепидемичните мерки в страната и според правилата и условията, заложени в тях, ще бъдат предприети необходимите стъпки за нарочване на заседания на комисията през настоящата година. Средствата за изплащане на пожизнените държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията са осигурени с бюджета на Министерството на културата и през 2021 г. Последно през октомври Народното събрание гласува пожизнени награди от по 700 лева месечно да получава Лили Иванова и седем творци, между които музикантът проф. Анатоли Кръстев, режисьорите Анжел Вагенщайн, Георги Дюлгеров и Христо Ганев, композиторът Андрей Дреников, музикантът и поет Иван Иванов за изключителен принос в областта на културата. През септември Маргарита Хранова се оплака, че на нея й е отказана пожизнената пенсия награда. Тя остава с редовната си пенсия от 352 лв. На въпроса на "България Днес" защо Лили Иванова заслужава такава пенсия, а Маргарита Хранова - не, от пресцентъра на министерството отговориха:

"Министерството на културата не коментира решения, взети от независима комисия, сформирана по Закона за награждаване на лица с особени заслуги към българската държава и нацията", като добави: "Министерството на културата само администрира взетите решенията."

"И през 2021 г. пенсии за заслуги ще има, може и два пъти, зависи от много неща. Аз никога не съм се месил в избора на комисията, която предлага наградите", сподели и министърът на културата Боил Банов.

Членовете на комисията, която заседава 3-4 пъти годишно, според броя на кандидатите се пазят в анонимност, за да не се упражнява натиск върху тях.

Те гласуват тайно, като това ги освобождава и от аргументиране на решенията си. В нея има само трима представители от Министерството на културата, които изпълняват основно административни функции, а останалите са от различни съсловни сдружения като съюзите на българските композитори, музикални и танцови дейци, филмови дейци, артисти, писатели, художници, Асоциацията на археолозите и Сдружението на музеите.

Поп звездата Поли Генова: Инатът стои зад успеха ми

Поп звездата Поли Генова: Инатът стои зад успеха ми

Скандали и пошлост не са ми присъщи  Коя е тя Поли Генова е сред най-известните поп изпълнителки у нас. Музикалната й кариера започва, когато е едва 4-годишна. През 1995 г. става член на току-що сформираната детска вокална група "Бон-бон". В продължение на шест години е водеща на детското шоу. От 30 години насам животът й е обвързан с музика и е

"Мадам Тюсо" отдели Хари и Меган от кралските фигури

"Мадам Тюсо" отдели Хари и Меган от кралските фигури

От прочутия музей "Мадам Тюсо" решиха, че восъчните фигури на принц Хари и съпругата му Меган Маркъл няма защо повече да стоят при другите фигури от кралското семейство. Това се случва почти една година, след като Хари и Меган обявиха, че се оттеглят от кралските си задължения. Решението им бе обяснено с това

Селото на служебния премиер го кани на събор

Селото на служебния премиер го кани на събор

Народни танци и музика на площада  Очакват Стефан Янев в Поповица за веселба през юни  Селото на служебния премиер Стефан Янев го покани на събор! Жителите на Поповица пожелаха временният министър-председател да се включи в народните веселия, които традиционно се провеждат през юни. "Горди сме с него, защото е много добър и честен човек

Габи е 100% сляпа и костите й се чупят

Габи е 100% сляпа и костите й се чупят

Два пъти е с фрактури на краката Оперирана е веднъж неуспешно, но руска клиника дава лъч надежда Габи е само на 3 годинки, но е напълно сляпа. И костите й са толкова крехки, че дори от най-малкото движение се чупят. "Когато беше на 5 месеца, ни направи впечатление, че си криви очите. Лекари ни обясниха

Най-четени

Бившата на Сашо Кадиев живее при Катето Евро

Бившата на Сашо Кадиев живее при Катето Евро

Въпреки раздялата Таня пази приятелството си с водещия и известната му майка Поредна светска раздяла разтърси хайлайф средите. Сашо Кадиев и майката на дъщеря му Таня вече не са заедно. Новината гръмна преди дни, но истината е, че раздялата им е факт от месеци. Достоверен източник, пожелал анонимност, потвърди пред "България Днес"

Васко Найденов в Гърция при голямата си любов

Васко Найденов в Гърция при голямата си любов

Приятели сме, тя е съседка на Ивайло в къщата му там Топизпълнителят Васил Найденов и до момента се вижда с голямата си любов Ани Върбанова, научи "България Днес". Това се случва всяко лято, когато изпълнителят на "Болката отляво" успее да открадне няколко дни и да плажува в Гърция. "Така е, приятели сме с Ани Върбанова и се виждаме на морето

Предателства и болести прекършват Ваня Костова

Предателства и болести прекършват Ваня Костова

Милата ми майчица, още не мога да повярвам! - плаче синът й Боян Михайлов Преодолян рак, диабет и проблеми с гръбнака мъчеха приживе певицата "Милата ми майчица, още не мога да повярвам. Болката е огромна, душата ми плаче." С тези думи синът на легендата на "Тоника" Ваня Костова - Боян Михайлов, изплака мъката си от загубата на най-популярнатата

Дева Мария се яви в пещера

Дева Мария се яви в пещера

Природен феномен във Венеца  Скално образувание е копие на Божията майка  Дева Мария се яви в българска пещера! Божията майка стои величествено като скално образувание в пещера Венеца край видинското село Орешец. Природният феномен е висок няколко метра и изобразява Богородица със сведена глава, приела поза на смирение

Шок! Българка разведе Касияс

Шок! Българка разведе Касияс

Българка е причината за развода между легендарния вратар Икер Касияс и журналистката Сара Карбонеро, гръмнаха медиите в Испания. 29-годишната Надя Александрова имала връзка с бившия страж на "Реал" (Мадрид) още от 2019 г. Новината обяви тв предаването "Салваме". Оттам научили за авантюрата между двамата от бившия приятел на българката

Оле Солскяер спасява българина Манчестър

Оле Солскяер спасява българина Манчестър

Мениджърът лично прати писмо до свищовлията Любовта към футболния клуб ме крепи към живота, ще нося името му до края си, отговори трогнатият фен Историята на българина Манчестър Юнайтед Здравков Левиджов трогна мениджъра на едноименния британски колос Оле Гунар Солскяер. Запалянкото призна в тъжна изповед пред "България Днес"

Сузанита друса кючек

Сузанита друса кючек

Мазен гьобек под ритмите на барабанчета друсна Сузанита. Щерката на Орхан Мурад отиде отново на дискотека след шестмесечна пауза. Сузи се разби на макс. Младата певачка накара целия оркестър да й свири на уше, за да може да се развихри на дансинга. И да покаже как може да върти дупето си на хитови мелодии

Бакърджиев помага на Флори да паркира

Бакърджиев помага на Флори да паркира

Спортната водеща на bTV Флорина Иванова прибегна до помощ от колега. Симпатичната репортерка имаше проблеми с паркирането в близост до работното си място до НДК. На помощ й се притече Петър Бакърджиев. Опитният журналист седна зад волана и паркира возилото на Флори. След което получи огромна усмивка и куп благодарности

Колоездачка се съблече

Колоездачка се съблече

Бившата колоездачка Лучия Яворчекова не спира да радва последователите си в социалните мрежи с предизвикателни снимки. Този път тя захвърли всички задръжки. Изявяващата се като модел мадама позира както майка я е родила. Все пак Лучия е полегнала по корем и така феновете й могат да се насладят само на вирнатото й дупе

Стотици се прощават с Джеки (Снимки и видео)

Стотици се прощават с Джеки (Снимки и видео)

Започна поклонението пред починалия капитан на националния отбор и ЦСКА Георги Димитров. Стотици се наредиха пред стадион "Васил Левски", за си вземат последно сбогом с легендата на българския футбол. Поклонението започна в 12,00 часа. Сред първите, които дойдоха бяха Димитър Пенев, Георги Велинов и Валентин Михов

Най-коментирани

Червен участник в "Игри на волята"

Червен участник в "Игри на волята"

Фен на ЦСКА или БСП явно е участникът в "Игри на волята" и ММА боец Вайс Сайфи. Младежът обиколи из София, барнат от горе до долу в червено, докато сладко си похапваше и пийваше кафенце. снимки: "България

Почина сестрата на Красимир Каракачанов

Почина сестрата на Красимир Каракачанов

Внезапно почина Светлана Каракачанова - Немска, сестра на лидера на ВМРО и доскорошен вицепремиер и военен министър Красимир Каракачанов, разказаха негови близки. Тя беше шеф на правната дирекция в Националната здравно-осигурителна каса. Новината съобщи първо dir.bg. Трагедията с 49-годишната Светлана се е случила в края на април

Поп звездата Поли Генова: Инатът стои зад успеха ми

Поп звездата Поли Генова: Инатът стои зад успеха ми

Скандали и пошлост не са ми присъщи  Коя е тя Поли Генова е сред най-известните поп изпълнителки у нас. Музикалната й кариера започва, когато е едва 4-годишна. През 1995 г. става член на току-що сформираната детска вокална група "Бон-бон". В продължение на шест години е водеща на детското шоу. От 30 години насам животът й е обвързан с музика и е

"Мадам Тюсо" отдели Хари и Меган от кралските фигури

"Мадам Тюсо" отдели Хари и Меган от кралските фигури

От прочутия музей "Мадам Тюсо" решиха, че восъчните фигури на принц Хари и съпругата му Меган Маркъл няма защо повече да стоят при другите фигури от кралското семейство. Това се случва почти една година, след като Хари и Меган обявиха, че се оттеглят от кралските си задължения. Решението им бе обяснено с това

Селото на служебния премиер го кани на събор

Селото на служебния премиер го кани на събор

Народни танци и музика на площада  Очакват Стефан Янев в Поповица за веселба през юни  Селото на служебния премиер Стефан Янев го покани на събор! Жителите на Поповица пожелаха временният министър-председател да се включи в народните веселия, които традиционно се провеждат през юни. "Горди сме с него, защото е много добър и честен човек

Забравена мистерия

Забравена мистерия

"В тъмното всички сме еднакви" (ИК "Сиела") ни предлага две истории в едно. Или по-точно две свързани истории. Те са за изчезнало преди години момиче от провинциално градче и друго такова, появило се ранено и нямо, за да повдигне отново въпроса за старата трагедия. С разрешаването на въпроса се заема местна полицейска началничка

Набедена актриса: Не съм развела Касияс!

Набедена актриса: Не съм развела Касияс!

Актрисата Лара Дибилдос отрече да е имала връзка с легендарния вратар Икер Касияс и да е причина за развода му със Сара Карбонеро. В разстояние на седмица тя е втората жена, спрягана за любовница на бившия страж. Преди нея за такава бе обявена българката Надя Александрова. Това вбеси Касияс и той се закани да съди всеки

Габи е 100% сляпа и костите й се чупят

Габи е 100% сляпа и костите й се чупят

Два пъти е с фрактури на краката Оперирана е веднъж неуспешно, но руска клиника дава лъч надежда Габи е само на 3 годинки, но е напълно сляпа. И костите й са толкова крехки, че дори от най-малкото движение се чупят. "Когато беше на 5 месеца, ни направи впечатление, че си криви очите. Лекари ни обясниха

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

Габриела Колева с интерес научи, че слънчогледите могат да отстраняват токсини като олово, арсен и уран от замърсена почва. Те са естествен дезактиватор на почвите и са използвани за почистването им при някои от най-големите екологични катастрофи в света, включително Чернобил и Фукушима. Слънчогледовото масло е опаковано с калций и желязо и

506 са новозаразените с COVID-19 - 4,5% от тестваните. 2853 са излекувани

506 са новозаразените с COVID-19 - 4,5% от тестваните. 2853 са излекувани

506 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 11 247 теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 413 320, от които активни са 36 124. 2853 са излекуваните през последното денонощие

Почина сестрата на Красимир Каракачанов

Почина сестрата на Красимир Каракачанов

Внезапно почина Светлана Каракачанова - Немска, сестра на лидера на ВМРО и доскорошен вицепремиер и военен министър Красимир Каракачанов, разказаха негови близки. Тя беше шеф на правната дирекция в Националната здравно-осигурителна каса. Новината съобщи първо dir.bg. Трагедията с 49-годишната Светлана се е случила в края на април

"Мадам Тюсо" отдели Хари и Меган от кралските фигури

"Мадам Тюсо" отдели Хари и Меган от кралските фигури

От прочутия музей "Мадам Тюсо" решиха, че восъчните фигури на принц Хари и съпругата му Меган Маркъл няма защо повече да стоят при другите фигури от кралското семейство. Това се случва почти една година, след като Хари и Меган обявиха, че се оттеглят от кралските си задължения. Решението им бе обяснено с това

Проф. Витанов: Индийският щам е на границите ни

Проф. Витанов: Индийският щам е на границите ни

"Третата вълна отмина, то се вижда, почти на 500 нови случая на ден сме. Това означава, че излизаме от зоната на турбулентността и влизаме в зоната на хаоса, където нещата са по-контролируеми. Прогнозите са добри, благоприятният сценарий, за разлика от миналата година не бе дестабилизиран по празниците." Това каза проф

506 са новозаразените с COVID-19 - 4,5% от тестваните. 2853 са излекувани

506 са новозаразените с COVID-19 - 4,5% от тестваните. 2853 са излекувани

506 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 11 247 теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 413 320, от които активни са 36 124. 2853 са излекуваните през последното денонощие

Близките на простреляната в метрото: Беше преследвана от неин колега

Близките на простреляната в метрото: Беше преследвана от неин колега

Обект на агресивно ухажване е била 56-годишната жена, която беше простреляна в метрото вчера. Съпругът й Богомил Павлов разказа пред бТВ, че Соня се оплаквала на дъщеря им, че е преследвана от човек, с когото работи. Пред мъжа си обаче тя премълчала за проблема. Двамата със стрелеца работили заедно в Австрия

Миро от втория сезон на Big Brother почина

Миро от втория сезон на Big Brother почина

"Гадно, ужасно и тъпо. Смъртта е отнеса и Миро от втория сезон на Big Brother. Оставя Давид и Катето сами! Сбогом, момчето!" Това написа във фейсбука си водещият Ники

Илон Мъск срина цената на биткойн с над 7%

Илон Мъск срина цената на биткойн с над 7%

Компанията Тесла е престанала да приема биткойни при продажбите на автомобилите си заради опасения за ефекта на криптовалутата върху климата, съобщи изпълнителният директор на Тесла Илон Мъск в Туитър, предаде Ройтерс. След съобщението на Мъск цената на биткойна спадна с повече от 7 процента до 52 669 долара

Стрелецът от метрото се самоубил с 3 куршума, не е съпруг на жената

Стрелецът от метрото се самоубил с 3 куршума, не е съпруг на жената

Цели 3 куршума са трябвали на 61-годишния мъж, стрелял вчера по жена в столичното метро до летище София, за да се самоубие. Двамата не са съпрузи, имат семейства. До момента се знае, че 61-годишният М. П. е работел като охранител в частна фирма. Имал законен личен пистолет "Макаров". Той се возел в метрото със С. П., на 55 г

Мъж и жена простреляни в метрото до летище "София"

Мъж и жена простреляни в метрото до летище "София"

Мъж и жена са открити в безпомощно състояние днес на метростанцията при летище "София", съобщиха от МВР. Сигналът е подаден около 14,15-14,20 ч. По неофициална информация преди това е имало стрелба. Предстои да се изясни кой кого е прострелял първи, преди да посегне на себе си. Засега не е ясна причината

Аплодисменти за сбогом с Налбантов (Снимки и видео)

Аплодисменти за сбогом с Налбантов (Снимки и видео)

Последно сбогом с Иван Налбантов си взеха голяма част от известните актьори у нас. Легендата на българското кино и театър бе изпратен с аплодисменти. Сред учениците му са Ненчо Илчев, Ваня Щерева и Стефания Колева. Всички те пристигнаха в Театъра на българската армия, за да си вземат последно сбогом със своя ментор