Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9441323 www.bgdnes.bg

Вандали оскверниха гроба на Стоянка Мутафова

Откраднаха кръста, плаче дъщерята Мария Грубешлиева

"Оскверниха гроба на мама! Толкова ми е мъчно, че чак буца ми е застанала на гърлото. Взеха кръста! Страх от Бога нямат ли тия хора! Нищо свято не остана вече". Това сподели през сълзи дъщерята на легендарната актриса Стоянка Мутафова – Мария Грубешлиева.

Тя и мениджърът й Евгени Боянов през ден посещават гроба на Централните софийски гробища. Преди ден с ужас установяват, че месинговият кръст на Христос, монтиран на паметника до снимката на звездата и съпруга й Нейчо Попов, е откъртен и мястото около него стъпкано.

Реклама

„Не разбирам кой си позволи това? Не се свенят дори пред вечните жилища на покойниците крадците на метали! Сега се надяваме с Муки камерите да покажат лицата на тези крадци, дано успее полицията да ги идентифицира", каза Евгени Боянов.

"От общинско предприятие "Гробищни паркове" в такива случаи са длъжни да ни покрият щетите, тъй като те работят с охранителна фирма, която са наели да опазва вечния покой на софиянци. Но очевидно тя не успява да огрее навсякъде. Подготвили сме жалба до общинското предприятие, която предстои да бъде входирана в понеделник", съобщи мениджърът.

Двамата с Мария досега не са се сблъсквали с подобен казус и не знаят колко време ще е нужно, за да получат отговор, защото "Гробищни паркове" са затрупани с подобни оплаквания от потърпевши. Стоянка Мутафова обаче е публична личност, любимка на поколения българи и символ на радостта на народа, така че близките й очакват бърза реакция.

Надгробният паметник от черен гранит бе поставен в началото на зимата, след като се навърши година от смъртта на актрисата. Той е проектиран от скулптора Десислав Байчев, автор и на общата паметна плоча на Мутафова, Нейчо Попов и Георги Калоянчев пред входа на блока им.

Вандалският акт е в навечерието на 99-годишнината от рождението на великата комедиантка - на 2 февруари, напомня личният й мениджър.

Той продължава да работи и с Мария Грубешлиева по различни проекти, свързани с името на Стояна, и по лични проекти на дъщеря й.

Реклама

"Продължавам с Евгени да пиша книга за популярни актьори, с които съм живяла. Случи ми се и друго прекрасно нещо – поканиха ме от международна филмова компания продуценти да вляза в ролята на монахиня. Утре ще покажа уменията си", радва се Муки, без да уточнява името на филма и режисьорите.

"Копродукция е между няколко държави. Те ме намериха и ми предложиха ролята. Много съм щастлива. Така се случи и едно от последните предсказания на Стоянка за мен. Каза ми: "Ето сега като ме няма мен, няма вече да живееш в сянката ми. Ще започнат да те търсят да правиш разни неща – да пишеш, да играеш, заради теб самата". И вярно, така се случва. Мисля, че майка ми ми помага от небето. Винаги, когато ми е мъчно, сякаш някой ме погалва по главата и ми става по-леко. Вярвам, че това е Стоянка. Нашата връзка няма никога да си отиде. Майка не се прежалва никога", натъжава се отново Мария.

69-годишната бивша актриса от Младежкия театър може да похвали и с още една добра новина – вече е пенсионирана: "Дойде ми и на мен реда. Аз имам трудов стаж 18 години и, честно казано, не съм с минимална пенсия. От доста време трябваше да подам документите си за пенсия, но, слава Богу, вече всичко е факт. Тази година и аз ще имам юбилей, но не знам дали още ще го празнувам, тъй като спазвам всички противоепидемични мерки. И аз като други близки мои приятели все още не съм изкарала коронавируса", обясни още Мария Грубешлиева.

Следващата седмица тя и мениджърът Евгени Боянов заминават за Троян, където ще участват в документален филм за рода на Стоянка Мутафова, който се снима от БНТ. Вероятно той ще бъде излъчен в деня на 100-годишнината на великата актриса - 2 февруари.

Реклама
Реклама
Реклама