Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9451807 www.bgdnes.bg

Скандал с картините на Бойко

Авторът обвинен, че плагиатствал от свой колега

Фонът на злополучните платна бил рисуван от трети човек, той отрича да има нещо общо

Чутовен скандал с поредицата картини на премиера Бойко Борисов, сръбския президент Александър Вучич и газопровода "Балкански поток" се завихри в арт средите.
Художникът Иван Милев обвини автора на творбите Симеон Кръстев, че е откраднал мотиви от неговото произведение "Терени" за фон. Самият Симеон Кръстев отрича да е правил подобно нещо, но уточнява, че не той е рисувал фона, а друг художник - проф. Божидар Йонов. От своя страна Йонов твърди, че няма нищо общо с картините.

Реклама


Факт е, че творбата на Иван Милев, която е рисувана през 2013-2014 г., поразително прилича на фона на новите картини. Миналата седмица стана ясно, че за изграждането на газопровода строителят е поръчал поредица от картини. На някои от творбите има тръби и природа, а на най-популярната са Борисов и Вучич, като е пресъздадено посещението на сръбския президент у нас през юни миналата година.


"Никак не е приятно да видиш, че нещо е взаимствано от теб. "Плагиатство" е много лека дума, когато те замесят в такава ситуация. За мен това си е абсолютна кражба! Не може да си изградиш картината върху чужда творба и отдолу гордо да се подпишеш с името си.

Моментално разпознах моите мотиви. Колегата дори не си е направил труда да промени много нещата, просто е обърнал посоката на картината и я е завъртял на 360 градуса. И си е продължил с фотошопа, като е променил тук-там нещо. За първи път ми се случва нещо подобно. Много пъти са ме обърквали с другия Иван Милев (художник, живял в началото на ХХ век, ликът му е върху банкнотата от 5 лева - б.а.). Вместо негови картини са пускали мои, което е смешно. Това означава, че хората не са добри професионалисти. Един професионалист не би си позволил нещо подобно", коментира пред "България Днес" Милев.


За сходствата между двете произведения сигнализира неговата съпруга Наташа Милева. "Инициативата за публикуването на тези сравнителни снимки е моя, защото мисля, че такова нагло плагиатство, наречено от закона кражба, не може да остане така в името на цялата гилдия", коментира пред вестника Милева.
Творецът разказа, че картината "Терени" създава по впечатленията си от лудогорските терени. Рисувана е 2013-2014 година и със сигурност не е нова творба. Участвала е в няколко изложби, среди които и самостоятелната експозиция в Кюстендил през 2016 г.
"Да ви кажа не ми се занимава с този човечец - наричам го така, защото за мен е точно такъв. Един човек не би си позволил да се нарече художник и да се подписва на всичкото отгоре. Това са морални качества и други неща, които всеки сам си ги носи. В началото бях много ядосан, но после размислих. Няма смисъл да се занимавам с него. Ситуацията е много неприятна, но това е положението. За съжаление, в подобен казус са изпадали и други хора. Нека да помисли какво е направил и ако има усещане, че е сгрешил, да се обади и да се извини. Това е най-малкото, което може да направи. И дано да си промени начина на мислене", заяви пред вестника Милев, който призна, че изпитва огромно разочарование от ситуацията.
"България Днес" потърси за коментар и автора на картината с тръбите Симеон Кръстев. Той категорично отрече да е взаимствал чужди мотиви.
"Е, как ще използвам чужд фон? Глупости! Аз съм творец от много години и никога не съм използвал чужди работи. Да ми прати неговата картина и да видя. Картината на Борисов и Вучич е взета от снимка, с която съм работил. Не го познавам този човек и не съм го виждал. Не знам такова нещо да е станало", отвърна на обвиненията Кръстев.
И добави за другите творби: "Колегата художник Божидар Йонов ме извика да работим заедно. Той беше направил фон и ми го подаде, за да продължим да работим върху него. Продължих да правя фигурите, хората и крановете. Оттук нататък ми е мъгла откъде го е правил този фон и откъде какво е взел. Върху фона съм рисувал отгоре и съм го преработил няколко пъти. Това е комбинация от двама художници. Ако се окаже, че е взето отнякъде, ще е много кофти. Какво можем да направим вече, нищо не можем... Ще кажа на художника (Иван Милев - б.а.) да ползва моя фон, нямам нищо напротив".
След уточнението на Кръстев, че фонът е изработен от Божидар Йонов, "България Днес" потърси и него за коментар. Професорът е известен като майстор на плаката. Автор е на многобройни художествени реализации в областта на пространствения и на графичния дизайн. В периода от 2003 до 2007 г. е ректор на Националната художествена галерия.


"Картината, която подариха на Борисов и Вучич, е лично негова на Кръстев и нямам общо с фона", заяви Йонов. На въпрос дали мотивите от "Терени", които присъстват в други творби, са предложени от него за фон, той отговори: "Не, това беше още в началото, когато изобщо имаха намерения да ги правят и му показах какво трябва да стане. Не мога да ви кажа какво точно е положението, нямам представа. Изобщо не знам".

Реклама
Реклама
Реклама