Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9455892 www.bgdnes.bg

Художникът Иван Милев: Смешни са оправданията за кражбата

Никой не ми се е обадил да ми се извини, казва творецът, чиито мотиви се появиха в картини с Бойко Борисов

"Смешни са оправданията за кражбата на мотивите ми. Как може да си се подписал долу като автор и да не знаеш кой е правил фона? Аз добре виждам, че си е сложил подписа. Може ли да дава такива обяснения?!".

Реклама

Това заяви пред "България Днес" художникът Иван Милев по повод обясненията на колегата му Симеон Кръстев, че не е знаел, че в картините му има чужди елементи.

Както "България Днес" ви разказа, в арт средите се развихри скандал с поредицата картини на премиера Бойко Борисов, сръбския президент Александър Вучич и газопровода "Балкански поток". Милев обвини автора на творбите Кръстев, че е откраднал мотиви от неговото произведение "Терени" за фон. Кръстев отрича да е правил подобно нещо, но уточнява, че не той е рисувал фона, а друг художник - проф. Божидар Йонов. От своя страна Йонов твърди, че няма нищо общо с картините.

"В рисуването няма такава практика - някой да ти прави фона, а ти да правиш останалото. Когато рисувам картина, си я правя лично аз - никой не идва да ми прави фона. И затова най-отговорно долу си слагам подписа. Някой му бил направил фона или небето - това са смешни неща. Доста е наивно да се вярва. Не мога да приема такива обяснения, защото са несериозни", коментира пред вестника Милев.

По повод предложението на Кръстев да му ползва личния фонд като вид помирение, Милев отговори: "Много е смешно това, дори не виждам смисъл да го коментирам. Никой не ми се обадил да ми се извини".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама