Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9455907 www.bgdnes.bg

Пострадалият от Хитрино Кольо Цачев: Едва ли ще дочакам 60 000-те лв. обезщетение

След взрива единият ми крак е по-къс с 12 см, получих и други болести, дано не се заразя от COVID, казва още мъжът

"Чакам 60 000 лв. обезщетение. Едва ли ще ги получа, но надеждата все пак умира последна. Целият бях потрошен при взрива, а съседи едва ме измъкнаха под руините. Смениха ми тазобедрената става, левият ми крак сега е по-къс с 10-12 см, едва стигам с бастуна до магазина за хляб, ребрата ми бяха почупени. В окаяно състояние съм."

Реклама


С тези думи започва тежката си изповед пред "България Днес" Кольо Цачев от Хитрино. 68-годишният мъж е един от тежко пострадалите при взрива на цистерните на 10 декември 2016 г. Повече от 5 години по-късно той все още очаква справедливост - и за виновниците за жестоката трагедия, при която седем души загинаха, а 29 бяха тежко ранено, и за обезщетенията както на близките на жертвите, така и за оцелелите, много от които ще носят доживот белезите на кървавия инцидент.


Поводът бай Кольо да не е обнадежден за развръзката по делото "Хитрино" в отлагането на процеса в понеделник. Тогава варненският апелативен съд го насрочи за след месец. Причината е, че според съдиите са необходими още писмени доказателства, защото има съмнения за пристрастност на част от вещите лица по делото.


Магистратите приеха да бъде направена повторна експертиза на релсите на гарата. Това поиска защита на двамата обвиняеми - машинистите на влака, чиито цистерни експлодираха. От своя страна прокуратурата поиска максимално наказание за тях - по 20 години затвор.


Цачев е категоричен, че най-големият виновник за трагедията е фирмата превозвач, след това е БДЖ, а най-накрая са машинистите. Мъжът недоумява: "Как прокуратурата е позволила дни след трагичния инцидент от дружеството, чиито цистерни се взривиха в центъра на Хитрино, да изтеглят парите от банковите си сметки".


"Години наред бях горски служител. А сега се налага да плащам на местни момчета да ми нарежат и нацепят дървата. С бастуна се придвижвам бавно и ходя до магазина, за да си взема хляб. Това ми е движението - за 100-200 метра и обратно. Сега искат да изкарат, че релсовият път е виновен. Подозирам, че има покровителство над тази фирма. Още повече че само техни композиции продължават да летят с висока скорост през Хитрино, а другите минават нормално", споделя още пострадалият мъж.


Кольо Цачев е един от новодомците, който се сдоби с чисто нова къща след взрива. Остава му да чака обезщетението от 60 000 лв. Не прави планове как би ги изхарчил. "Защото получах астма и тремор след случая. И съм оголен по този начин пред коронавируса, дано не ме пипне. Ако ги взема някой ден, ще решавам тогава какво да ги правя", категоричен е Цачев.

Реклама
Реклама
Реклама