Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9526934 www.bgdnes.bg

Тежковъоръжена охрана пази Панагюрското съкровище

За гостуването му в Балчик 

Златните предмети са застраховани за сериозна сума 

Тежковъоръжена охрана от барети, бронирани автомобили и специален трезор ще пазят Панагюрското златно съкровище при транспортирането му от София до Балчик.

Уникалната златна находка е планирано да гостува в морския град от 1 август до 30 септември тази година. Деветте съда ще бъдат изложени в Каменната зала на Двореца.

Реклама

"Ще бъдат взети най-високи мерки за сигурност, но не мога да разкривам детайли, защото има много хора от престъпния свят, които нямат добри намерения. В момента точно договаряме охраната на съкровището, защото това е най-важният въпрос, както и застраховането му, което е нормална практика в такива гостувания. Няма да посочвам цифри, но със сигурност не са верни появилите се твърдения, че е застраховано за 50 милиона евро - това е твърде голяма сума", разказа пред "България Днес" Жени Михайлова, директор на Архитектурно-парков комплекс "Двореца". Тя уточни, че за пръв път ще види на живо съкровището и ще се запознае детайлно с него.

Ако пандемията продължи и през лятото, експозицията ще бъде разглеждана и при строги здравни мерки - в залата ще бъдат пускани само по няколко човека, които задължително трябва да носят маски и да спазват необходимата дистанция. "Надеждата ми е, че не само българи, но и много чужденци ще дойдат и ще видят нещо, с което имаме право да се гордеем. Като изключим миналата година, белязана от коронавируса, средно ни посещават по 270 00 души годишно, което е сериозен успех", добави Михайлова.

Ценните предмети ще имат и друго гостуване, което в момента се уговаря.

"Водим преговори да пристигне в Панагюрище, но е рано да посочвам дата, тъй като предстои уточняване на детайли. Но традиционно ще ни гостува, както и друг път се е случвало", обяви пред "България Днес" доц. д-р Атанас Шопов, директор на историческия музей в Панагюрище.

Състои се от 9 предмета 

Панагюрското златно съкровище е тракийски античен златен комплект съдове, състоящ се от девет съда с общо тегло 6,164 кг. Открито е на 8 декември 1949 г. на 2 км от Панагюрище от Павел, Михаил и Петко Георгиеви Дейкови.

Смята се, че комплектът е принадлежал на владетел(и) на племето одриси от края на IV и началото на III в. пр.н.е. и е бил използван за религиозни церемонии. В стила и украсата му се съчетават тракийски и елински влияния.

Състои се от 9 златни предмета - една фигона и осем ритона. Подобни съдове от благороден метал са символи на социален статут и са използвани при ритуални действия на тракийските жреци.

Реклама
Реклама
Реклама