Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9534478 www.bgdnes.bg

Спасителят на щъркели яхна снегорин

Сафет Халид доброволно чисти пътища в Силистренско 

С трактор, ръчно превърнат в снегорин, спасителят на щъркели почиства пътища в Силистренско.

Сафет Халид от силистренското село Зарица напълно доброволно разбутва натрупания сняг по пътните отсечки, за да могат линейки и бусове с хляб да достигат до населените места в региона.

Реклама

Мъжът разчуства България през зимата на 2018 година, когато прибра в дома си щъркели с лед по крилата. Той спаси 6 екземпляра, а постъпката му беше последвана от десетки хора из цялата страна, които спасиха други бедстващи птици. Тогава Сафет хранеше щъркелите с риба, а когато пернатите събраха сили, ги пусна на свобода. След това мъжът започна да изгражда гнезда за щъркели, а при още няколко случая спаси обгорени птици и такива, които са закъснели да отлетят за топлите страни.

Жителите на Зарица са силно признателни на Сафет за доброволния му труд. "Благодарение на него ние зима не усещаме. Нямаме забавяне на хляб и лекарства, защото превозните средства винаги стигат до нашето село. Добре че е той. Жив и здрав да е още дълги години", казаха пред "България Днес" жители на силистренското село.

Халид е оборудвал трактора си и с камера, която предава в реално време как разрива снега по пътищата, а клиповете му събират хиляди гледания.

Спасителят на щъркели е готов и сега да приютява птици, но не е попадал на драматични случаи, затова отделя повече време на домашните си животни и задължения.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама