Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9539052 www.bgdnes.bg

Бари, върни се!

Три месеца не могат да хванат псето, изминало стотици километри 

Кучето се появява като фантом край блокове, детски площадки и селски мегдани 

Куче фантом от 3 месеца кръстосва Софийското поле.

Неуловимият Бари един ден е в село край столицата, а на следващия ден се появява сигнал, че е забелязан в жилищен комплекс в града. Малкият рошльо е виждан край блокове, детски площадки и селски мегдани. Многократно е заснеман от улични камери и с телефони на случайни хора, но така и не може да бъде заловен.

Реклама

В началото на декември миналата година Бари е настанен в приемно семейство в софийското село Макоцево - на 44 километра от жълтите павета. Четириногото вероятно не харесва новия си дом, защото успява да избяга и започва кръстоносни походи между столицата и околните села, като до средата на февруари успява да навърти стотици километри.

"Мъжки е, с червена ушна марка и куца със задно краче. Страхлив е, не дава да се доближи. От седмица някъде получаваме сигнали за него, че е в жк "Младост". Ако все пак някой успее да го хване и да ни го върне, даваме голямо възнаграждение", заявява стопанката му Катя Иванова.

Хора свидетелстват, че многократно са го засичали, но на опитите да го заловят той или е започвал да лае, или е избягвал бързо. Фотографиран е в няколко квартала, като очевидци разказват, че са видели да го нападат бездомни песове, което допълнително го е стресирало.

Придвижването на Бари, който вероятно търси стопанката си, изглежда фантастично, но според експертите има научно обяснение. Кучетата имат близо 220 милиона обонятелни клетки на площ от приблизително площта на носна кърпичка (сравнено с 5 милиона на площ от пощенска марка при хората). Съществува възможност по миризмите четириногото да се опитва да се прибере и няма да е изненада, ако накрая успее да го направи сам. Проучвания показват, че едно куче достига интелигентността на двегодишно дете.

Домашен любимец измина 4000 км 

Двегодишното коли Боби изминава 4000 километра, за да се прибере вкъщи. През 1923 г. той пътува със своите пазители от Орегон до Индиана (САЩ) и се губи там. След шест месеца той се завръща в родния си град Силвъртън.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама