Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9542590 www.bgdnes.bg

Анна Николова, председател на фондация "SOS - семейства в риск": Бум на убийства на жени в коронакризата

Причините са изолацията, алкохолът и липсата на работа и доходи

КОЯ Е ТЯ

Анна Николова е заместник-председател на Алианса за защита от насилие, основано на пола. Той обединява неправителствени организации, които работят активно в сферата на превенцията и защитата от домашно насилие. Тя е управител и на фондация "SOS - семейства в риск". Над 20 години организацията се занимава със защита на пострадали от домашно насилие жени и деца. Фондацията организира кризисен център за настаняване на жертви с капацитет от 10 места, кризисен център за деца с 20 места, консултативни услуги и специализирани програми за извършителите на домашно насилие. Организацията управлява и един от държавните приюти за временно настаняване на жертви на трафик на хора с принципал Националната комисия за борба с трафика на хора.

- Увеличиха ли се случаите на домашно насилие по време на коронакризата и домашната изолация, г-жо Николова?

Реклама

- Нашият опит през 2020 г. показа затишие на сигналите за домашно насилие по време на рестриктивните мерки в извънредната епидемиологична ситуация, но в същото време има ръст на убийствата на жени, извършени от техни близки, нерядко от техния партньор. След отпадане на някои от мерките отчетохме бум на сигналите за домашно насилие. Това беше истинска вълна от случаи, докладвани по телефонните линии и в центровете за подкрепа на пострадали. Организациите на Алианса за защита от насилие, основано на пола, са работили по над 3000 случая през изминалата година. 250 са били настаняванията в кризисни центрове, а сигналите, получени на денонощната телефонна линия за пострадали от домашно насилие, са над 800.

- Как си го обяснявате?

- На първо място е изолацията. Живот в дома, ограничен между четирите стени на жилището в условията на екзистенциални страхове и икономическа криза. Тук следва да добавим и факта, че достъпът до услугите за подкрепа на пострадалите малко или повече беше ограничен, въпреки че те продължиха да съществуват в дистанционна форма. Много е трудно да се сигнализира за домашно насилие, когато си в ежедневен контакт с извършителя и близо до него. Оставането без работа вкъщи, обикновено свързано и с употребата на алкохол, много често води до ескалация на агресивните прояви в семейството. Така че, от една страна, е изолацията, а от друга, социално-икономическият фактор. Така се запази тенденцията през 2020 г. за висок брой убийства, извършени от близките на жени - настоящ или бивш партньор, като някои от тях с изключителна жестокост. Но вече са факт предложенията за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие.

- Какви са те?

- Законопроектът акцентира върху нови мерки за защита. Една от тях е забрана на извършителя да контактува с жертвата под каквато и да е форма, включително по телефон, социални, мрежи, имейл, вайбър, месинджър и други. Практиката показва, че тази форма на психически тормоз ескалира в последните години и че дори когато съдът е забранил на извършителя да доближава пострадалото лице, в много случаи той продължава да тормози психически и емоционално жертвата чрез тези средства. И към момента реално липсва механизъм, по който пострадалото лице да бъде защитено от такъв вид тормоз. Именно тази липса ще бъде компенсирана от въпросната мярка.

Друго предложение е задължаване на извършителя да посещава програми за лечение на зависимости в случаите, когато е установено, че употребява наркотични вещества, алкохол или други упойващи вещества. Всеизвестен факт е, че много хора стават агресивни към околните, когато са под тяхно въздействие.

И още една изключително важна мярка - отнемане на разрешението за придобиване и съхранение на оръжие, боеприпаси, взривни вещества. Известни са много случаи, при които извършителите на домашно насилие стигат до убийство с притежаваното от тях оръжие. Тази мярка е абсолютно необходима предвид динамиката на насилието и невъзможността да се предвиди дали извършителят на домашно насилие ще използва оръжието в един момент срещу своята жертва. Тук бих допълнила като илюстрация един от трагичните инциденти, който се случи във Варна на 13 януари 2020 г. Тогава насилникът организира и извърши взрив в жилищния блок, в който живее. Вследствие на това загинаха той и две невинни жертви.

Реклама

- Как ще се контролират тези мерки?

- От изключителна полза за закона би било създаването на един национален орган, който да координира изпълнението на държавната политика по превенция и защита от домашното насилие. Такъв се предвижда в законопроекта, защото до момента няма. Липсва и статистика, която да е представителна. Има данни, подавани от МВР, но това не е изчерпателност на случаите. Голяма част от пострадалите не се обръщат към полицията. Както и не всички пострадали търсят помощта на неправителствени организации. Така че създаването на такъв регистър би било изключително полезно и ефективно.

Последната мярка е да се акцентира върху услугите за пострадалите лица, като се регламентират горещи денонощни телефонни линии за 24-часова подкрепа, консултативни центрове за психологическа, социална и правна помощ на жертвите, посткризисни услуги, защитени места за настаняване - в които ще е възможно по-дълго да се пребивава, след като са напуснали кризисен център, който е краткосрочна услуга. Предвидени са програми за деца, жертви и свидетели на домашно насилие.

- Кой работи по изготвяне на предложенията?

- Те идват от междуведомствена работна група в Министерството на правосъдието под ръководството на министър Ахладова и с участието на много неправителствени организация. Сред тях е и Алиансът за защита от насилие, основано на пола, който е дал голяма част от предложенията. Надявам се в този му вид законопроектът да се приеме. Това би гарантирало много по-ефективна защита в борбата с домашното насилие.

Реклама
Реклама
Реклама