Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9546472 www.bgdnes.bg

Обраха отец Иван

Кражба посред бял ден 

Отмъкнаха ми 35 овце и 27 кози, оставаме без месо и мляко, кахърен е свещеникът 

Обир посред бял ден преживя отец Иван.

Нагли апаши отмъкнаха от кошарата му 35 овце и 27 кози, като оставят без месо и мляко питомците от приюта му в монтанското село Якимово.

Реклама

"Овчарят е чакал животните да се приберат от паша, но те така и не се появяват. Започнахме да обикаляме района и горите, но не ги открихме. Изключено е толкова животни да са били изядени от диви хищници и да няма следи. Пастирът е видял паркиран близо до кошарата бус, в който е имало трима души. Когато ги е попитал кои са и какво правят там, те са избягали с мръсна газ", разказа пред "България Днес" отчето.

Овчарят е успял да запише номера на превозното средство и е предаден в полицията заедно със сигнала за кражбата. "Говорих с полицейския началник и той ми каза: "Спокойно, работим. Като има резултат, ще ти се обадя", но имам съмнения, че ще намерят животните. Вероятно вече са заклани и разфасовани", разсъждава дядо Иван.

Добрият старец посочи, че кражбата се случва в много неприятен момент - зима е, а в приюта му имат нужда от храна. Липсата на месо и мляко ще се отрази негативно на ситуация в Якимово. "Произведахме си сирене, а сега няма нищо. Част от животните съм ги купувал, а другите сме ги развъждали", призна с тъга пред вестника отец Иван.

Приютът в Якимово стана обект на крадци и през февруари 2015. Тогава апаши отмъкнаха двигателя на дробилката за клони, с която си режеха дърветата за отопление, и помпа от парното. Година по-рано наглеци задигнаха машина за правене на тесто за хляб и метални стелажи. По-късно те бяха открити на камара отпадъци в пункт за продажба на старо желязо в село Черни връх. Полицията хвана 18-годишния Николай Р., 19- годишния Тихомир С. и едва 16-годишния А. А. от същото село, които взели за помагач, че бил по-пъргав. Оказа се, че крадците имат богати криминални досиета.

"Вдигнал съм вече ръце от тези ромски набези", възнегодува още тогава духовникът, който помага на стотици души.

Реклама
Реклама
Реклама