Първата българска актриса, стъпила в Кан - Гинка Станчева: Обожавах Апостол Карамитев, но не бяхме интимни

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Първата българска актриса, стъпила в Кан - Гинка Станчева: Обожавах Апостол Карамитев, но не бяхме интимни

В Кан спях в стая до Федерико Фелини

Коя е тя

Гинка Станчева е родена на 15 юни 1932 г. През 1956 г. завършва ВИТИЗ в класа на проф. Стефан Сърчаджиев и започва да играе в Благоевградския театър, а след това в Младежкия театър в София, на който остава вярна 35 години. В киното участва във филма "Земя", с Апостол Карамитев в "Хайдушка клетва", "Любимец 13" и "Специалист по всичко". Тя е главната героиня в първия български филм, допуснат в конкурсната програма на Кан. Като изгледал прожекцията на "Земя" през 1957 г., големият писател Андре Мороа, председател на журито, възкликнал: "Никога няма да забравя очите на вашата Цвета!". По-късно Станчева е сред пионерите на театър "Барбуков" и "Искри и сезони".

- Г-жо Станчева, бяхте ли сред артистите, които се ваксинираха тези дни?

- Още в понеделник го направих и вече съм свободна да гледам хората в очите. Радвам се на тези ваксини, искам да кажа на всички възрастни хора - ваксинирайте се, вярвайте в науката. Ето това й казвам и на моята най-добра приятелка Емилия Радева, но тя предпочита да изчака.

- Тази година ставате на 89 г., а само преди две се явихте на кастинг за последния си филм, не спирате да работите.

- Ами, такива са правилата. Едно време го наричаха прослушване. Защо да се дърпам сега и да се отказвам? Това беше такава интересна възможност. Екипът на филма "Рая на Данте" беше великолепен. Играх майката на главния герой, учителката по италиански Анна, която страда от деменция, повече е на легло. Но има и светли дни, когато става, издокарва се, пак се чувства красива. За героинята ми се грижи синът й Данте, в ролята Владо Пенев. По стечение на театралните случайности за втори път играя негова майка. Първият път се случи в Младежкия театър в пиесата на Питър Шафър "Упражнения за пет пръста". Владо е истинско съкровище. Великолепен. Чудесен. Много се сближихме и с прекрасната Радина Боршош, която във филма има интересна задача. Тя провокира главния герой да разнищи миналото си, а историята стига чак до лагера в Белене. А аз, без грим, безпомощна старица, се старая, много се старая. За мен снимките бяха свързани с много емоция и хубави дни. За съжаление, после дойде пандемията и това беше.

- Но вие продължавате да сте желана на сцената, играете и в "А помните ли" под режисурата на Никола Петков заедно с ваши колеги със "сребро в косите".

- Да, макар че и това представление спря заради пандемията.

- Вярно ли е, че Григорий Чухрай ви е поканил за негов филм, когато за първи път стъпвате в Кан?

- Да, аз излязох много несериозна. Помислих си: как ще оставя театъра и ще хукна да снимам в Съветския съюз. На младини човек прави много грешки, но късно ги осъзнава. Но пък да, наистина съм първата българска актриса, стъпила в Кан. Там срещнах Бриджит Бардо, Лиз Тейлър, Марина Влади. Невероятни жени.

- Постигате този успех със "Земя" на Захари Жандов. Какво бе усещането да преминеш по червения килим тогава?

- Когато човек е млад, всичко му се струва нормално, обикновено. Въобще не съм се замисляла червен ли е килимът или друг и дали е някакво голямо преимущество да минеш по него. Просто ме извикаха от Благоевградския театър и директорът ми съобщи, че трябва да замина за Кан. А аз казвам: "Това не може да стане! Как ще замина? Та аз съм на турне, в никакъв случай." И тогава всяка от трите големи актриси - Ирина Тасева, Маргарита Дупаринова и Мила Павлова, се съгласи да дойде в Благоевградския театър и да продължи турнето, което беше голям жест. В Кан бяхме настанени в един от най-хубавите хотели - "Мартинес", а до моята стая в съседния апартамент бяха Федерико Фелини и Джулиета Мазина. Всяка сутрин си казвахме "Добро утро", Лиз Тейлър до тях. Тогава мисленето на младите хора бе съвсем различно, аз си мислех за моята си България, за моята си публика. Захари Жандов беше изключителна личност, той пътуваше с неговата съпруга, която много помогна да се появя с българска носия и да направя с това силно впечатление на тази изискана публика. И всички станаха на крака, целият салон в Кан да ти ръкопляска - това е нещо незабравимо.

- После следва "Хайдушка клетва", в който играете с незабравимия Апостол Карамитев, след него "Любимец 13", "Специалист по всичко". Не припламнаха ли при вас някакви искри? След тези филми хората ви свързваха все заедно с Апостол...

- Всъщност първото ми участие беше като студентка в академията и се казваше "Празникът" - телевизионна новела заедно с голямата Олга Кирчева. След това участвах в "Точка първа" на Боян Дановски, после "Ребро Адамово" с Емилия Радева, дойде "Земя" и вече "Хайдушка клетва". Когато ме пробваха за този филм, аз бях първа година в Благоевградския театър, съпругът ми беше вече там. Бяхме младо семейство, ожених се още в академията, да не изпусна, и не съжалявам. Когато отидох на пробни снимки, бях си глътнала езика, защото обожавах Апостол Карамитев. Той беше изключителен човек, да не говорим какъв невероятен актьор бе. След това се заредиха "Специалист по всичко", "Любимец 13". Когато бях в Благоевградския театър и обикаляхме този прекрасен Пирински край, отидохме в Петрич, а аз отидох на баня.

И касиерката ми казва: "Ама вие с Апостол, нали?" "Е, какво с Апостол - отговарям аз. - Ние сме прекрасни колеги, приятели." Хората сигурно са си мислили за нас като за двойка, защото играехме любовни роли. Но не, никога не сме били близки в интимен план с Апостол.

- Вашата дъщеря работи в Италия, внукът ви също е там, кой се грижи за вас сега?

- Помага ми жена, която поддържа хигиената в кооперацията ми. Иначе ям всичко. От близките магазинчета сама си купувам храна. Никога не съм спазвала диети, но сега се чувствам напълняла с това обездвижване. Цяла година ми беше много трудно да оцелея да гледам само през прозореца - празните рейсове, празните улици. Дано сега с ваксинацията нещата тръгнат отново.

- Пенсията ви болна тема ли е за вас? Вие сте "народна артистка", а имате и орден "Стара планина".

- Взимам колкото другите. Голяма част ми отива за лекарства. Дъщеря ми ми помага. Но още ми е болно, че в началото на 90-те цялото ми поколение бе пенсионирано изведнъж заради тогавашната театрална реформа, а всъщност за почти всяка постановка има нужда от по-възрастни артисти, нека да играят, вместо младите да се мъчат да се правят на старци.

- Близките ви наричат "желязната лейди". Излизали ли сте на сцената болна?

- Да, с 42 градуса веднъж. Тогава беше немислимо да се отлага представление заради болест на актьор. Играх Мина във "В полите на Витоша" и цялата горях. Издържах, а в антракта ме чакаше лекар, сложи ми инжекция и отново излязох на сцената. Човек трябва да се отнася много сериозно към това, което върши, длъжен е да бъде взискателен към себе си. Освен това, когато си публична личност, трябва да си за пример на другите, а не да ги разочароваш.

Арабаджиева: Не съм бременна!

Арабаджиева: Не съм бременна!

"Не съм бременна." Така Алекс Арабаджиева отрече слуховете, че ще става майка за втори път. Според мълвата щерката на Ветко и Маринела чака дете от младото си гадже - 21-годишния Венцислав Изов. "Мили приятели, няма да ставам майка отново. Явно просто съм дебела, щом според пресата трудно мога да скрия наедрялото си коремче", шегува се Арабаджиева

Учени нищят смъртта на пчелите

Учени нищят смъртта на пчелите

Учени и експерти ще предложат конкретни действия, анализи и мерки за ограничаване на повишената смъртност при пчелните семейства. Това стана ясно по време на сформирана работна група между министъра на земеделието Десислава Танева и научните експерти. До 14 май 2021 г. групата ще трябва да предложи конкретни действия

Роксана е добрата фея

Роксана е добрата фея

В добрата фея от приказката за Пепеляшка се превръща фолкзвездата Роксана. Певицата ще подари приказен бал на едно момче и едно момиче тази пролет. Рокля, костюм, обувки, грим и всичко друго, което е нужно за визията на абитуриента, но и което струва доста пари. Кои да са двамата щастливци, Роксана ще избере сред всички социално слаби деца

Хилда на турне

Хилда на турне

Хубав май месец се очертава за певицата Хилда Казасян. След като отпуснаха мерките, тя, Васил Петров, Теодосий Спасов и още музиканти ще радват публиката у нас. "Толкова съм щастлива да ви поканя на "Да послушаме кино" през май! Чакаме ви на 13 май в Хасково, на 14-и в Сливен, 19-и в Пловдив и на 21-ви в Смолян!Заповядайте

Най-четени

Антъни Иванов скъса с гаджето

Антъни Иванов скъса с гаджето

Най-добрият български плувец Антъни Иванов се раздели с ученическата си любов. Той е скъсал с гаджето си Габриела Димитрова преди няколко месеца, научи "България Днес". Оттогава е сам и няма нова любима до себе си. "Приятелка нямам - сподели един от най-популярните ни спортисти. - Предпочитам да не коментирам нещата между нас

Отварачката мята голям боклук

Отварачката мята голям боклук

Сама си изхвърля боклука фолкпевицата Мария, видя "България Днес". Миньончето чинно занесе до контейнера торбата със смет, която беше със сериозни за нея размери. След като освободи място в колата си, Мария запълни багажника с торбички с покупки. Браво! Снимки: "България

Тошко Йорданов яхна звяр за 80 бона

Тошко Йорданов яхна звяр за 80 бона

Сценаристът не ползва шофьор и охрана  Заместникът на Слави обожава немските возила Черен лъскав звяр за около 80 бона яхна дясната ръка на Слави Трифонов - сценаристът и официално признат от електората депутат Тошко Йорданов, изловиха го да форсира двигателя из столицата топпапараците на "България Днес"

Фронтменът на група "Сигнал" Йордан Караджов: Обиден съм на статуквото

Фронтменът на група "Сигнал" Йордан Караджов: Обиден съм на статуквото

Каквито и албуми да правиш, щом не ги въртят, се губи смисълът КОЙ Е ТОЙ Йордан Караджов е роден в София на 20 януари 1952 г. Баща му Петър е бивш боксьор от отбора на "Славия", но също така е пеел в хор "Кавал". Данчо учи в 36-о основно училище "Максим Горки", където е и първата му сценична изява, след това продължава образованието си в Техникума

Толумов и Сладкото се редуват да изнасилват Руждие

Толумов и Сладкото се редуват да изнасилват Руждие

Кървава трагедия край село Бяла река Убиват приятеля й Севгин, нея наръгват с нож 8 пъти, но тя оживява Двамата бивши затворници Людвиг Толумов и Иван Серафимов-Сладкото нападат безпомощна влюбена двойка в мрака. Убиват Севгин Мюмюнов, а приятелката му Руждие Зекирия изнасилват, наръгват и захвърлят полумъртва

Нора се разголи

Нора се разголи

Половинката на вратарят Тим Хауърд - Нора Сегура, се завърна в социалните мрежи след кратка почивка. Направи го запомнящо се. Моделката, която не се свени да се съблича, отново се поразголи. Тя позира по прозрачен халат, облегнала се на прозореца. Тоалетът й не скрива нищо от изваяните й форми. Интересно е

Нелина, която се върна от Занзибар: РЗИ не ме провери за 10 дни под карантина

Нелина, която се върна от Занзибар: РЗИ не ме провери за 10 дни под карантина

Преродих се за седмица в африканската държава, казва певицата Изненадана се оказа фолкпевицата Нелина, която е сред стотиците българи, които наводниха Занзибар наскоро, и се наложило след връщането си да изкара 10-дневна карантина. Нито веднъж обаче от здравните власти не са проверили дали тя спазва задължителната изолация

Д-р Ненков не пуска спринцовката

Д-р Ненков не пуска спринцовката

Анестезиолог с празни ръце не може. Така уловиха топпапараците на "България Днес" бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков, който въпреки сухото време тези дни не пуска чадъра от ръцете си. Ненков, който е анестезиолог по професия, явно не търпи да не държи нещо подобно на спринцовка в ръка, побутваха се столичани

Градските врабчета се стопиха

Градските врабчета се стопиха

За десетилетие една трета от популацията изчезна  Шум и мръсен въздух ги прогониха, полските им братя се увеличават  Градските врабчета продължават да изчезват! Това алармират от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). По думи на експертите популацията на домашното врабче в България като цяло се стабилизира

Джорджина по бански

Джорджина по бански

Половинката на Кристиано Роналдо - Джорджина Родригес, показа поредния секси кадър. Този път тя позира по бански костюм. Плажното облекло е изключително ефектно. Самата Джорджина изглежда зашеметяващо. Това бе оценено подобаващо от феновете й. За по-малко от денонощие тя натрупа над 1,6 млн. харесвания на снимката

Най-коментирани

Арабаджиева: Не съм бременна!

Арабаджиева: Не съм бременна!

"Не съм бременна." Така Алекс Арабаджиева отрече слуховете, че ще става майка за втори път. Според мълвата щерката на Ветко и Маринела чака дете от младото си гадже - 21-годишния Венцислав Изов. "Мили приятели, няма да ставам майка отново. Явно просто съм дебела, щом според пресата трудно мога да скрия наедрялото си коремче", шегува се Арабаджиева

Учени нищят смъртта на пчелите

Учени нищят смъртта на пчелите

Учени и експерти ще предложат конкретни действия, анализи и мерки за ограничаване на повишената смъртност при пчелните семейства. Това стана ясно по време на сформирана работна група между министъра на земеделието Десислава Танева и научните експерти. До 14 май 2021 г. групата ще трябва да предложи конкретни действия

Майкъла: Много слаб треньор

Майкъла: Много слаб треньор

Валдас Дамбраускас е сред най-слабите треньори в българското първенство, смята бившият футболист и директор в ЦСКА Георги Илиев. Според Майкъла в последните 10 години "Лудогорец" не е имал по-посредствен отбор. "Той е един от много слабите треньори в България - заяви Илиев пред "Диема". - Кой го е взел там

Роксана е добрата фея

Роксана е добрата фея

В добрата фея от приказката за Пепеляшка се превръща фолкзвездата Роксана. Певицата ще подари приказен бал на едно момче и едно момиче тази пролет. Рокля, костюм, обувки, грим и всичко друго, което е нужно за визията на абитуриента, но и което струва доста пари. Кои да са двамата щастливци, Роксана ще избере сред всички социално слаби деца

Хилда на турне

Хилда на турне

Хубав май месец се очертава за певицата Хилда Казасян. След като отпуснаха мерките, тя, Васил Петров, Теодосий Спасов и още музиканти ще радват публиката у нас. "Толкова съм щастлива да ви поканя на "Да послушаме кино" през май! Чакаме ви на 13 май в Хасково, на 14-и в Сливен, 19-и в Пловдив и на 21-ви в Смолян!Заповядайте

Треньорът на "Лудогорец" остава засега

Треньорът на "Лудогорец" остава засега

Шефовете все още не са обсъждали бъдещето на Дамбраускас Треньорът на "Лудогорец" Валдас Дамбраускас ще продължи да води тима. Той получи подкрепа от футболисти и клубното ръководство въпреки отпадането от полуфинала за Купата на България. "Орлите" бяха победени у дома с 2:1 от ЦСКА-София. Първият мач в София завърши 1:1

Крисковица: Гладна и дебела съм!

Крисковица: Гладна и дебела съм!

Трудности в борбата с излишните килца среща любимата на Криско - Цвети. Тя признава, че след второто раждане й е много трудно да стегне отново коремните мускули и възстановяването върви бавно. Красавицата през смях казва, че е "гладна и дебела", но вече се е върнала във фитнеса и няма да спре, докато не постигне желаната форма

Лешояди търсят осиновители

Лешояди търсят осиновители

Две пухкави бебета лешояди търсят своите осиновители. Кампанията е подета от Спасителен център за диви животни, които се надяват добри хора да поемат първите няколко месеца от грижите за лешоядчетата, които по-късно ще се завърнат в естествената си среда. "В природата е изключителна рядкост да се излюпят две малки

Дортмунд бесни на съдията

Дортмунд бесни на съдията

Треньорът на "Борусия" Един Терзич остана доста ядосан от отсъдената дузпа, с която "Манчестър Сити" изравни резултата в Дортмунд след почивката, а впоследствие стигна и до успеха. Емре Джан опита да изчисти топката с глава, но я докосна и с ръката си, а испанският съдия Карлос дел Серо Гранде посочи бялата точка

Издирваният българин в Англия е загинал

Издирваният българин в Англия е загинал

Полицията в английското графство Девон, която издирва безследно изчезналия български тийнейджър Пламен Гандев, съобщи, че е открила тяло край крайбрежни скали, което отговаря на описанието за него. Интернет изданието Devon Live пише, че тялото е открито в подножието на стръмни скали край град Торки. На място са пристигнали служители на Бърза помощ

Мария Бакалова говори за емоциите си около "Оскар" в "Добро утро, Америка" (Видео)

Мария Бакалова говори за емоциите си около "Оскар" в "Добро утро, Америка" (Видео)

Актрисата Мария Бакалова бе специален гост в сутрешния блок на ABC – "Добро утро, Америка". В интервюто българката говори за емоциите си около номинацията за "Оскар". Споделя и за участието си в новия филм на Джъд Апатоу – "Балонът". Българката очаква да разбере дали ще бъде отличена с "Оскар" за ролята си в "Борат 2"

Бойко Василев стана млад татко

Бойко Василев стана млад татко

Бойко Василев, водещият на "Панорама", стана млад татко, след като съпругата му Албена Колчакова - продуцент на сутрешния блок на БНТ, го дари със син на 14 април. Часове след раждането тя оповести радостната новина на приятелите си във фейсбук, като написа: "Двамата с Бойко сме щастливи да споделим, че се роди Георги - смел и горд

Баровеца и квартет "Славей" с нова песен

Баровеца и квартет "Славей" с нова песен

Илиян Михов-Баровеца пуска нова песен с квартет "Славей". "Залюбил е Георги" е песен в ритъма на дайчово хоро. Автор на текста, музиката и аранжимента е самия Баровеца. Записа, миксинга и мастеринга е осъществен в неговото студио. Участието на квартет "Славей" обогатява и придава блясък на звучността

2517 новозаразени с COVID-19 - 16,5% от тестваните, излекувани са 3647

2517 новозаразени с COVID-19 - 16,5% от тестваните, излекувани са 3647

2517, с 427 случая по-малко от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. Това са 16,5% от тестваните. За последното денонощие са направени общо 15 297 теста, oт които 8072 са PCR, а 7225 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система

Певецът на "Ей Си/Ди Си" Брайън Джонсън пише мемоари

Певецът на "Ей Си/Ди Си" Брайън Джонсън пише мемоари

Легендарният певец на групата "Ей Си / Ди Си" Брайън Джонсън обяви излизането на неговите мемоари, озаглавени "Животите на Брайън", които ще видят бял свят на 26 октомври, пише Контактмюзик. Издателят ще бъде "Пенгуин Рандъм хаус" и в автобиографията авторът ще проследи житието си на музикант и като певец на една от най-големите рок групи в света

2944 новозаразени с COVID-19 - 16,8% от тестваните, излекувани са 2890

2944 новозаразени с COVID-19 - 16,8% от тестваните, излекувани са 2890

2944, със 178 случая по-малко от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. Това са 16,8% от тестваните. За последното денонощие са направени общо 16 242 теста, oт които 9892 са PCR, а 7073 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система

Съпругата на президента Румен Радев с аневризми* в мозъка, може да са усложнения след COVID

Съпругата на президента Румен Радев с аневризми* в мозъка, може да са усложнения след COVID

Десислава Радева е в болница, лекари твърдят, че засега състоянието ѝ е сериозно, но стабилно Съпругата на президента Десислава Радева е приета в тежко състояние в столичната болница “Св. Иван Рилски” с аневризма, съобщи ПИК. Източник на  от болницата потвърди новината, но каза, че се правят скенер и ядрено-магнитен резонанс

Почина проф. Мирослава Кортенска

Почина проф. Мирослава Кортенска

Днес в 18 ч. почина професор Мирослава Кортенска. Това съобщи във фейсбук дъщеря й Веселина Господинова.  Проф. д-р Мирослава Кортенска - театрален критик, културолог и медиен експерт, преподавател в катедра „Кино, телевизия и театър“ в Югозападния университет в Благоевград (от 2000 г.), бе в кома в Първа градска болница в София

Григор започна с победа в Монте Карло

Григор започна с победа в Монте Карло

Григор Димитров започна с победа сезона на червени кортове. В първия кръг на турнира от категорията "Мастърс 1000" в Монте Карло българската звезда в тениса отстрани 6:3, 6:4 германския гигант Ян-Ленард Щруф. Димитров изоставаше 1:3 в първия сет, но направи серия от 5 поредни гейма.  В следващия кръг Григор ще играе с Жереми Шарди (Фр)

Ангелов даде 2 варианта за ваксиниралите се с “АстраЗенека”

Ангелов даде 2 варианта за ваксиниралите се с “АстраЗенека”

Днешната доставка на ремдесивир ще задоволи потребностите в страната Току-що разпределихме 8000 дози ремдесивир, в склада има 15 хил. Благодарение на нашата доставка нямаме никакви притеснения. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред журналисти. В БулБио-НЦЗПБ представители на регионални здравни инспекции в страната