Комунистите изгарят енциклопедията на здравето на Лечителя на Левски

Приятел
Автор: Кристиан Иванов и Борислав Радославов

Комунистите изгарят енциклопедията на здравето на Лечителя на Левски

Йеромонах Неофит Калчев лекува хиляди българи с рецепти от народната медицина

Лечителят на Левски Неофит Калчев също като Апостола на свободата има важна мисия в българската история, но неговият огромен принос дълги години е премълчаван. А истината е, че тихият герой от Преображенския манастир не само помага на Дякона да излекува незарастваща рана, която е застрашавала живота му. Нещо повече - след Освобождението отец Неофит събира и издава първата енциклопедия на народната медицина у нас. Не е преувеличено да се каже, че в онези години книгата на йеромонах Неофит Калчев живее във всеки български дом. Рецептите, събрани в нея, са излекували мнозина и той се превръща в герой на своето време. Неофит си отива от този свят през 1928 г. на 80-годишна възраст. Дълги години след това на гроба му в Преображенския манастир идват признателни хора да оставят цвете и да се помолят.


Енциклопедията на здравето, която Калчев събира, е преиздавана много пъти, но след преврата на 9 септември 1944 г. за комунистическата власт книгата става неудобна. Социалистическата идеология се стреми да изкорени всичко, което не се вмества в доктрината на официалната медицина. Допълнително натежава и това, че човекът, събрал рецептите, е духовник. Защото религията също е враг на комунистите. На няколко пъти в Преображенския манастир се правят срамни аутодофета. Горят се книги, от които режимът се бои. Сред тях е и енциклопедията на народната медицина, събрана от Неофит Калчев.


Сега в светата обител няма нито един екземпляр от старите издания на тази антикварна рядкост. Въпреки всичко в пожълтелите архиви все още се намират данни за делото на дядо Неофит. Знае се, че в годините около Освобождението и след това духовникът е лечител с голяма популярност.
"Към Преображенския манастир се стичат болни, недъгави, клетници, нещастници. Всеки с надежда за изцеление. А към света Търновска митрополия летят писма от противници и завистници. Всякакви има сред тях. На дипломираните лекари - на медицината - пречел с невежеството си, поповете били недоволни, че малко погребения отслужват в енориите, духовниците - че миряните тичали да се мажат с мехлеми, а не се сещат за изповед и причастие. Полицаите - както и сега не обичат много народ на едно място да се събира, че знае ли се какво ще стане. Разбойниците - ясно е, че пари търсят и с рязане къс по къс заплашват." Това пише в предговора на едно от по-късните издания на "Народен домашен лекар".
Въпреки всичко Неофит Калчев не се отказва от мисията си. Знае, че притежава огромно духовно богатство, което иска да остави след себе си. Медицинските си познания наследява от баба си Мария и от майка си Теодора. И двете са народни лечителки. Както пише Илия Пехливанов в книгата си "Преображения Матееви", в Преображенския манастир йеромонах Неофит се сближава със знаменития калугер Матей Петров. Известен е още като Преображенски и като Миткалато. Отец Матей е прекарал осем години в св. Атонска гора. Там освен гръцки език научава и гръцката народна фармакопея. След завръщането си в България ходи от град на град и от село на село. Не само буни народа, но и го лекува - духовно и телесно.
Става учител и на младия тогава Неофит. От Матей Преображенски йеромонах Калчев научава дози и рецепти, които сам ще препоръчва. Учи се и от знаменития отец Хрисант. Хрисант е живял дълги години в руския Императорски манастир в Йерусалим. Грижил се е за болните в лечебницата на светата обител. Връща се в България, за да намери тялото му покой в Капиновския манастир. От отец Хрисант Неофит научава тайните на руските врачове и арабските хекими. Така българската народна медицина се слива с гръцката, турската, арабската и руската. Отец Неофит събира цялото това богатство в своята книга, която незаслужено потъва в забвение през последните десетилетия. Поредицата на "България Днес" "Златни рецепти от Лечителя на Левски" ще върне на хората съкровищата, събрани приживе от йеромонах Неофит Калчев.

 Мисията на учителя

Отец Матей - монахът изобретател

Най-кратката визитка за отец Матей е тази: скитащ монах, силно увлечен в техниката. Освен моделите за водна помпа, създавана в село Михалци край река Росица, дървени модели за пушка, осъществени от търновския майстор Георги Тюфекчийчето, "морската мелница", строена на брега на Бяло море и разсипана от завистливите монаси, най-силно Матей е бил обладан от идеята да построи "вечен двигател". Сведенията за техническата мисия на Матей Преображенски са събрани и издадени още през 1981 г. в книгата "Преображения Матееви" на изследователя, журналист и общественик Илия Пехливанов.


Бележити физици от миналото също са смятали концепцията за "вечен двигател" за възможна. Отец Матей потрошава 8000 гроша за тази цел, подарени от умиращия игумен на Хилендар, като изгражда край река Янтра, между Велико Търново и Самоводене, голямо здание за тайни опити. Прави модели и по време на престоя си в Батошевския манастир. Говори за изобретяването му и на революционно събрание в село Мусина пред бъдещи въстаници от четата на Бачо Киро и Поп Харитон.
Тук е моментът да се прибавят и сведенията за чертеж на дървен топ. Така стигаме до най-ярката представа за духа на нашето Възраждане, когато дедите ни са превръщали невъзможното във възможно. Може ли с черешова артилерия да се свали вековна империя наистина?! И все пак те са се опитали да го сторят, разказва Пехливанов.
Може би затова едно черешово топче, измайсторено преди три десетилетия в град Златица от Стоян Шиеков, потомък на възрожденски майстори, намери място в световния музей на оръжията - лондонския Тауър, като единствен по рода си образец на оръжие, предизвикващ удивление.
Както сам пише в автобиографията си, отец Матей прекарва в манастирите на Света гора около десет години, като ходи там на два пъти. А в светогорските библиотеки не е имало само религиозни книги. Като цяло Атон съперничи на средновековните европейски университети. Един необичайно любознателен момък с пъргава мисъл и безгранично въображение покрай молитвите улавя с ровене в разни светогорски книги технически идеи, тревожили немалко будни умове от миналото.
Една от тях е възможността за използване на морските приливи и отливи като източник на енергия. Само че по онова време днешните приливни електростанции не са били възможни поради това, че не е бил намерен начин произведената енергия да се кондензира по някакъв начин. Днес такива електростанции има вече в Ламанша и край северния руски град Мурманск. А "морската мелница" на отец Матей, строена преди двеста години, е техен далечен предшественик.

Рецепти:

Главоболие

Нервна мозъчна болест, възпаление на нервите

А. Взема се каменна сол, счуква се на прах, пресява се със сито. Взема се малко с масурче, вдъхва се с носа или се разтопява с 1 лъжица оцет и се смърка през носа веднъж или дваж на ден.
Б. Главоболие (мигрена, челобол). Възварява се вода, натапя се дебела кърпа във врялата вода, отцежда се и се налага много пъти на челото.
В. За главоболие (мигрена). Вземи една чаена лъжичка сол. Смеси я със 150 г студена вода и я изпий. Същата болест кара човек да повръща храната. Тази болест е периодическа, идва и си отива. Лимонената сол (лимонтозу) се взема малко, разтапя се със 150 г студена вода. Взема се много пъти и от нея минава.
Г. Вземи едно калъпче сапун (фабричен, тоалетен). Настържи го на дребно, смеси го с белтъка от две яйца и 150 г силна ракия. Раздроби го на пихтия. Сложи го върху кърпа и наложи върху челото и на слепите очи. Това ще слагаш, като усетиш, че ще дойде главоболие и ще полегнеш да заспиш. Да не се нервираш, да имаш спокоен живот без тревога.
Д. Вземи 4 глави червен лук (арпаджик). Главите трябва да са по-големи. Счукай с една лъжица каменна сол, смеси със 100 г дървено масло и налагай на челото и на слепите очи при лягане. Повтори много пъти.
Е. Вземи една чаена лъжица сол, разтопи я в 100 г вода, намокри челото.
Задух
Нервна, белодробна, периодическа болест. Задушава децата и старите, най-вече в есенно и пролетно мъгливо време.
А. За пиене се препича квасник (хляб с квас) на филийки. Полива се с вода и се пие водата след вечеря. Това лекарство е изпитано от много години и доста помага в този случай. Забраняват се спиртни питиета.

ВНИМАНИЕ!
Преди да пробвате някоя от рецептите, задължително се консултирайте с лекар.

Учени нищят смъртта на пчелите

Учени нищят смъртта на пчелите

Учени и експерти ще предложат конкретни действия, анализи и мерки за ограничаване на повишената смъртност при пчелните семейства. Това стана ясно по време на сформирана работна група между министъра на земеделието Десислава Танева и научните експерти. До 14 май 2021 г. групата ще трябва да предложи конкретни действия

Роксана е добрата фея

Роксана е добрата фея

В добрата фея от приказката за Пепеляшка се превръща фолкзвездата Роксана. Певицата ще подари приказен бал на едно момче и едно момиче тази пролет. Рокля, костюм, обувки, грим и всичко друго, което е нужно за визията на абитуриента, но и което струва доста пари. Кои да са двамата щастливци, Роксана ще избере сред всички социално слаби деца

Хилда на турне

Хилда на турне

Хубав май месец се очертава за певицата Хилда Казасян. След като отпуснаха мерките, тя, Васил Петров, Теодосий Спасов и още музиканти ще радват публиката у нас. "Толкова съм щастлива да ви поканя на "Да послушаме кино" през май! Чакаме ви на 13 май в Хасково, на 14-и в Сливен, 19-и в Пловдив и на 21-ви в Смолян!Заповядайте

Крисковица: Гладна и дебела съм!

Крисковица: Гладна и дебела съм!

Трудности в борбата с излишните килца среща любимата на Криско - Цвети. Тя признава, че след второто раждане й е много трудно да стегне отново коремните мускули и възстановяването върви бавно. Красавицата през смях казва, че е "гладна и дебела", но вече се е върнала във фитнеса и няма да спре, докато не постигне желаната форма

Най-четени

Антъни Иванов скъса с гаджето

Антъни Иванов скъса с гаджето

Най-добрият български плувец Антъни Иванов се раздели с ученическата си любов. Той е скъсал с гаджето си Габриела Димитрова преди няколко месеца, научи "България Днес". Оттогава е сам и няма нова любима до себе си. "Приятелка нямам - сподели един от най-популярните ни спортисти. - Предпочитам да не коментирам нещата между нас

Отварачката мята голям боклук

Отварачката мята голям боклук

Сама си изхвърля боклука фолкпевицата Мария, видя "България Днес". Миньончето чинно занесе до контейнера торбата със смет, която беше със сериозни за нея размери. След като освободи място в колата си, Мария запълни багажника с торбички с покупки. Браво! Снимки: "България

Тошко Йорданов яхна звяр за 80 бона

Тошко Йорданов яхна звяр за 80 бона

Сценаристът не ползва шофьор и охрана  Заместникът на Слави обожава немските возила Черен лъскав звяр за около 80 бона яхна дясната ръка на Слави Трифонов - сценаристът и официално признат от електората депутат Тошко Йорданов, изловиха го да форсира двигателя из столицата топпапараците на "България Днес"

Фронтменът на група "Сигнал" Йордан Караджов: Обиден съм на статуквото

Фронтменът на група "Сигнал" Йордан Караджов: Обиден съм на статуквото

Каквито и албуми да правиш, щом не ги въртят, се губи смисълът КОЙ Е ТОЙ Йордан Караджов е роден в София на 20 януари 1952 г. Баща му Петър е бивш боксьор от отбора на "Славия", но също така е пеел в хор "Кавал". Данчо учи в 36-о основно училище "Максим Горки", където е и първата му сценична изява, след това продължава образованието си в Техникума

Толумов и Сладкото се редуват да изнасилват Руждие

Толумов и Сладкото се редуват да изнасилват Руждие

Кървава трагедия край село Бяла река Убиват приятеля й Севгин, нея наръгват с нож 8 пъти, но тя оживява Двамата бивши затворници Людвиг Толумов и Иван Серафимов-Сладкото нападат безпомощна влюбена двойка в мрака. Убиват Севгин Мюмюнов, а приятелката му Руждие Зекирия изнасилват, наръгват и захвърлят полумъртва

Нора се разголи

Нора се разголи

Половинката на вратарят Тим Хауърд - Нора Сегура, се завърна в социалните мрежи след кратка почивка. Направи го запомнящо се. Моделката, която не се свени да се съблича, отново се поразголи. Тя позира по прозрачен халат, облегнала се на прозореца. Тоалетът й не скрива нищо от изваяните й форми. Интересно е

Нелина, която се върна от Занзибар: РЗИ не ме провери за 10 дни под карантина

Нелина, която се върна от Занзибар: РЗИ не ме провери за 10 дни под карантина

Преродих се за седмица в африканската държава, казва певицата Изненадана се оказа фолкпевицата Нелина, която е сред стотиците българи, които наводниха Занзибар наскоро, и се наложило след връщането си да изкара 10-дневна карантина. Нито веднъж обаче от здравните власти не са проверили дали тя спазва задължителната изолация

Д-р Ненков не пуска спринцовката

Д-р Ненков не пуска спринцовката

Анестезиолог с празни ръце не може. Така уловиха топпапараците на "България Днес" бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков, който въпреки сухото време тези дни не пуска чадъра от ръцете си. Ненков, който е анестезиолог по професия, явно не търпи да не държи нещо подобно на спринцовка в ръка, побутваха се столичани

Градските врабчета се стопиха

Градските врабчета се стопиха

За десетилетие една трета от популацията изчезна  Шум и мръсен въздух ги прогониха, полските им братя се увеличават  Градските врабчета продължават да изчезват! Това алармират от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). По думи на експертите популацията на домашното врабче в България като цяло се стабилизира

Джорджина по бански

Джорджина по бански

Половинката на Кристиано Роналдо - Джорджина Родригес, показа поредния секси кадър. Този път тя позира по бански костюм. Плажното облекло е изключително ефектно. Самата Джорджина изглежда зашеметяващо. Това бе оценено подобаващо от феновете й. За по-малко от денонощие тя натрупа над 1,6 млн. харесвания на снимката

Най-коментирани

Учени нищят смъртта на пчелите

Учени нищят смъртта на пчелите

Учени и експерти ще предложат конкретни действия, анализи и мерки за ограничаване на повишената смъртност при пчелните семейства. Това стана ясно по време на сформирана работна група между министъра на земеделието Десислава Танева и научните експерти. До 14 май 2021 г. групата ще трябва да предложи конкретни действия

Майкъла: Много слаб треньор

Майкъла: Много слаб треньор

Валдас Дамбраускас е сред най-слабите треньори в българското първенство, смята бившият футболист и директор в ЦСКА Георги Илиев. Според Майкъла в последните 10 години "Лудогорец" не е имал по-посредствен отбор. "Той е един от много слабите треньори в България - заяви Илиев пред "Диема". - Кой го е взел там

Роксана е добрата фея

Роксана е добрата фея

В добрата фея от приказката за Пепеляшка се превръща фолкзвездата Роксана. Певицата ще подари приказен бал на едно момче и едно момиче тази пролет. Рокля, костюм, обувки, грим и всичко друго, което е нужно за визията на абитуриента, но и което струва доста пари. Кои да са двамата щастливци, Роксана ще избере сред всички социално слаби деца

Хилда на турне

Хилда на турне

Хубав май месец се очертава за певицата Хилда Казасян. След като отпуснаха мерките, тя, Васил Петров, Теодосий Спасов и още музиканти ще радват публиката у нас. "Толкова съм щастлива да ви поканя на "Да послушаме кино" през май! Чакаме ви на 13 май в Хасково, на 14-и в Сливен, 19-и в Пловдив и на 21-ви в Смолян!Заповядайте

Треньорът на "Лудогорец" остава засега

Треньорът на "Лудогорец" остава засега

Шефовете все още не са обсъждали бъдещето на Дамбраускас Треньорът на "Лудогорец" Валдас Дамбраускас ще продължи да води тима. Той получи подкрепа от футболисти и клубното ръководство въпреки отпадането от полуфинала за Купата на България. "Орлите" бяха победени у дома с 2:1 от ЦСКА-София. Първият мач в София завърши 1:1

Крисковица: Гладна и дебела съм!

Крисковица: Гладна и дебела съм!

Трудности в борбата с излишните килца среща любимата на Криско - Цвети. Тя признава, че след второто раждане й е много трудно да стегне отново коремните мускули и възстановяването върви бавно. Красавицата през смях казва, че е "гладна и дебела", но вече се е върнала във фитнеса и няма да спре, докато не постигне желаната форма

Лешояди търсят осиновители

Лешояди търсят осиновители

Две пухкави бебета лешояди търсят своите осиновители. Кампанията е подета от Спасителен център за диви животни, които се надяват добри хора да поемат първите няколко месеца от грижите за лешоядчетата, които по-късно ще се завърнат в естествената си среда. "В природата е изключителна рядкост да се излюпят две малки

Дортмунд бесни на съдията

Дортмунд бесни на съдията

Треньорът на "Борусия" Един Терзич остана доста ядосан от отсъдената дузпа, с която "Манчестър Сити" изравни резултата в Дортмунд след почивката, а впоследствие стигна и до успеха. Емре Джан опита да изчисти топката с глава, но я докосна и с ръката си, а испанският съдия Карлос дел Серо Гранде посочи бялата точка

Издирваният българин в Англия е загинал

Издирваният българин в Англия е загинал

Полицията в английското графство Девон, която издирва безследно изчезналия български тийнейджър Пламен Гандев, съобщи, че е открила тяло край крайбрежни скали, което отговаря на описанието за него. Интернет изданието Devon Live пише, че тялото е открито в подножието на стръмни скали край град Торки. На място са пристигнали служители на Бърза помощ

Паметник почита загинали мотористи

Паметник почита загинали мотористи

Готов е напълно паметникът във Варна, който ще отдаде почит към загинали на пътя мотористи. Инициативата да се издигне монумент е на архитект Стефан Коев и мотоклубове в цялата страна. Конструкцията бе изградена на хълм в "Аспарухово" с дарения на съмишленици, а официалното откриване ще е на 6 юни. "Скулптурата представлява геометрична фигура

Мария Бакалова говори за емоциите си около "Оскар" в "Добро утро, Америка" (Видео)

Мария Бакалова говори за емоциите си около "Оскар" в "Добро утро, Америка" (Видео)

Актрисата Мария Бакалова бе специален гост в сутрешния блок на ABC – "Добро утро, Америка". В интервюто българката говори за емоциите си около номинацията за "Оскар". Споделя и за участието си в новия филм на Джъд Апатоу – "Балонът". Българката очаква да разбере дали ще бъде отличена с "Оскар" за ролята си в "Борат 2"

Бойко Василев стана млад татко

Бойко Василев стана млад татко

Бойко Василев, водещият на "Панорама", стана млад татко, след като съпругата му Албена Колчакова - продуцент на сутрешния блок на БНТ, го дари със син на 14 април. Часове след раждането тя оповести радостната новина на приятелите си във фейсбук, като написа: "Двамата с Бойко сме щастливи да споделим, че се роди Георги - смел и горд

Баровеца и квартет "Славей" с нова песен

Баровеца и квартет "Славей" с нова песен

Илиян Михов-Баровеца пуска нова песен с квартет "Славей". "Залюбил е Георги" е песен в ритъма на дайчово хоро. Автор на текста, музиката и аранжимента е самия Баровеца. Записа, миксинга и мастеринга е осъществен в неговото студио. Участието на квартет "Славей" обогатява и придава блясък на звучността

2517 новозаразени с COVID-19 - 16,5% от тестваните, излекувани са 3647

2517 новозаразени с COVID-19 - 16,5% от тестваните, излекувани са 3647

2517, с 427 случая по-малко от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. Това са 16,5% от тестваните. За последното денонощие са направени общо 15 297 теста, oт които 8072 са PCR, а 7225 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система

Певецът на "Ей Си/Ди Си" Брайън Джонсън пише мемоари

Певецът на "Ей Си/Ди Си" Брайън Джонсън пише мемоари

Легендарният певец на групата "Ей Си / Ди Си" Брайън Джонсън обяви излизането на неговите мемоари, озаглавени "Животите на Брайън", които ще видят бял свят на 26 октомври, пише Контактмюзик. Издателят ще бъде "Пенгуин Рандъм хаус" и в автобиографията авторът ще проследи житието си на музикант и като певец на една от най-големите рок групи в света

2944 новозаразени с COVID-19 - 16,8% от тестваните, излекувани са 2890

2944 новозаразени с COVID-19 - 16,8% от тестваните, излекувани са 2890

2944, със 178 случая по-малко от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. Това са 16,8% от тестваните. За последното денонощие са направени общо 16 242 теста, oт които 9892 са PCR, а 7073 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система

Съпругата на президента Румен Радев с аневризми* в мозъка, може да са усложнения след COVID

Съпругата на президента Румен Радев с аневризми* в мозъка, може да са усложнения след COVID

Десислава Радева е в болница, лекари твърдят, че засега състоянието ѝ е сериозно, но стабилно Съпругата на президента Десислава Радева е приета в тежко състояние в столичната болница “Св. Иван Рилски” с аневризма, съобщи ПИК. Източник на  от болницата потвърди новината, но каза, че се правят скенер и ядрено-магнитен резонанс

Почина проф. Мирослава Кортенска

Почина проф. Мирослава Кортенска

Днес в 18 ч. почина професор Мирослава Кортенска. Това съобщи във фейсбук дъщеря й Веселина Господинова.  Проф. д-р Мирослава Кортенска - театрален критик, културолог и медиен експерт, преподавател в катедра „Кино, телевизия и театър“ в Югозападния университет в Благоевград (от 2000 г.), бе в кома в Първа градска болница в София

Григор започна с победа в Монте Карло

Григор започна с победа в Монте Карло

Григор Димитров започна с победа сезона на червени кортове. В първия кръг на турнира от категорията "Мастърс 1000" в Монте Карло българската звезда в тениса отстрани 6:3, 6:4 германския гигант Ян-Ленард Щруф. Димитров изоставаше 1:3 в първия сет, но направи серия от 5 поредни гейма.  В следващия кръг Григор ще играе с Жереми Шарди (Фр)

Ангелов даде 2 варианта за ваксиниралите се с “АстраЗенека”

Ангелов даде 2 варианта за ваксиниралите се с “АстраЗенека”

Днешната доставка на ремдесивир ще задоволи потребностите в страната Току-що разпределихме 8000 дози ремдесивир, в склада има 15 хил. Благодарение на нашата доставка нямаме никакви притеснения. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред журналисти. В БулБио-НЦЗПБ представители на регионални здравни инспекции в страната