Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9557058 www.bgdnes.bg

Кой отряза главата на Красен Терориста?

Висаджията започва с отвличане на самолет

Обезглавяването му е дело на близки, смятат разследващи

Четирима недоволни от социализма младежи отвличат самолет с идеята да избягат от комунистическия режим, но ги обезвреждат, след което единият от тях - Красен Гечев-Терориста, получава амнистия, трупа пари на гърба на ВИС и накрая намират главата му на Витоша. Кой я отсича все още не е ясно, макар от тогава да са минали 23 години.

Между 60-те и 80-те години на XX век в света набират сила отвличанията на самолети. Било то за бягство или като терористични актове за изпълнение на политически искания на някои въоръжени групировки. Подобни действия привличат огромно медийно внимание и дават възможност на похитителите да постигат сравнително лесно някои от основните си цели.

Реклама

В далечната 1983 година това вдъхновява четирима проблемни български младежи - Лъчезар Иванов, който тогава е на 19 години, Красен Гечев (22 г.), Ивайло Владимиров (17 г.) и Валентин Иванов (20 г.). Те се наговарят да избягат в Австрия от режима на Тодор Живков. Съставят план за отвличане на самолет, който да пренасочат към Виена. За целта се спират на полет София - Варна. Те набелязват по-малък самолет, тъй като на Красен не му понася летенето.

Качват се на борда и сядат на последните седалки, за да имат видимост към целия салон. В 18 часа машината излита за Варна. 15 минути по-късно похитителите се задействат. Валентин симулира повръщане и вика стюардесата. Тя се приближава, а той опира нож в гърлото й. В същото време Красен и Ивайло изваждат коланите си и ги увиват около вратовете на пътниците седящи пред тях. Лъчезар Иванов-Макарона излиза напред и заявява, че са излезли от панделата и няма да се спрат пред нищо. Макарона казва на пасажерите, че ако някой се опита да им попречи, ще пострада. Един от пътуващите е полковник. Той е натоварен със задачата да преговаря с похитителите и да съобщи исканията им на пилотите. Те получават инструкции да пренасочат самолета към Виена. Ако не се подчиняват, бандитите ще започнат да убиват пътници. Пилотите обясняват, че това е невъзможно, защото горивото не е достатъчно за полет до Австрия. Междувременно на земята вече знаят какво се случва на борда и изготвят план за действие. От службите успяват да кажат на пилотите да продължат курс към Варна, но че е важно нападателите да не разберат, че се намират в България. Пилотите започват да кръжат над страната в продължение на 1 час. В това време спецслужбите спират тока в цяла Варна. Осветено е само летището, за да не събуди подозрения у похитителите. Баретите намират двама служители, които говорят перфектно немски език, преобличат ги като австрийски летищни работници. Самолетът захожда за кацане откъм морето, все едно минава река Дунав. Лъчезар изразява съмнение, че това е море, а не река. Приземяват се, но понеже не говорят немски, карат стюардесата да превежда исканията им. През това време екипажът тайно пуска четирима командоси през багажното отделение. Докато реагират, баретите влизат и обезвреждат трима от похитителите. Валентин се крие в тоалетната със стюардесата. Командосите го застрелват на място точно преди да пререже гърлото й. Екипажът на самолета е награден с ордени, а бандитите са изпратени със самолет за София. Осъждат ги и влизат в панделата.

Красен Терориста получава амнистия и излиза от кауша през 1987 година. Започва да се занимава с коли, наркотици и проституция. Бързо забогатява и си купува имот в Горна баня. Започва да бъде уважаван в крими средите, където е познаван като Лори. Присъединява се към ВИС и бързо се издига. Прави схеми зад гърба на босовете и те се отдръпват от него. Надменен и арогантен, не се отчита на висаджиите. Впоследствие губи всичките си пари, имоти и коли. Босовете го намразват и той е брутално убит. Ченгетата намират главата му на Витоша през пролетта на 1998 година, а по-късно и тялото. Красен е застрелян между очите. Главата му е отрязана и захвърлена далече от тялото, за да не бъде разпознат. Предполага се, че са го екзекутирали някои от най-близките му авери. Над 20 години по-късно още не е ясно кой е отговорен за смъртта му въпреки многото заподозрени.

Макарона слага край на живота си

Лъчезар Иванов-Макарона се самоубива в колата си. Случаен минувач подава сигнал за забила се кола в дърво. На мястото се отзовават екипи на полицията и Бърза помощ. Те установяват смъртта на крими героя. Автомобилът е със запален двигател и заключени отвътре врати. Той е застрелян със законния си пистолет "Смит енд Уесън". Дръпва спусъка с дясната си ръка, а куршумът излиза през страничното стъкло на джипа. По неофициални данни Лъчо Макарона оставя предсмъртно писмо. В него едно от изреченията гласи - "Не искам да съм в тежест на никого". Няма доказателство, че е убит. Криминалистите стигат до заключението, че сам е приключил живота си, поради липса на доказателства за извършено престъпление.

Мая Илиева - вдовицата на Георги Илиев, изпраща Лъчо на погребението му в столичния храм "Св. Седмочисленици".

Реклама
Реклама
Реклама