От първо лице със Сунай Ремзи: Северин ми призна, че е убил Виктория

Приятел
Автор: България Днес

От първо лице със Сунай Ремзи: Северин ми призна, че е убил Виктория

Една година бях в килия с него, аз написах молбата му за съкратен процес

Името ми е Сунай Ремзи и съм на 42 години. През 2003 г. спечелих първа награда на Балканска фондация "Делта" за най-перспективна млада личност. През 2005 г. спечелих първа награда отново на Балканска фондация "Делта" за най-добър млад политик. На 26 март 2007 г. след неприятен инцидент в моя град Силистра, довел до смъртен случай, бях осъден на 20 години лишаване от свобода. На 4 февруари 2021 г. бях освободен от затвора Белене условно предсрочно с остатък на присъдата ми 2 години, 8 месеца и 12 дни. След като изядох много шамари и удари под кръста от уроците, които ми поднесе животът, се изградих като мотиватор и иноватор. Именно тези мои познания и опит бих искал да споделя на страниците на "България Днес", разказвайки моите истории от един необикновен живот. Живот като на кино...

Помните ли ужасното убийство на Виктория от Русе? Помните ли убиеца й Северин? Аз лежах с него в една килия!
На 6 октомври 2018 г. между 10 и 11 часа зверски беше убита русенската журналистка Виктория Маринова. Зловещото престъпление потресе не само цяла България, но получи и отзвук в Европа. За съжаление ,много български сайтове и наши политици избързаха да изразят тези, че е извършено поръчково убийство на разследващ журналист. Даже бяха набелязани за платени килъри трима румънски граждани, които бяха задържани, разпитани и после освободени. Тръгнаха много спекулации, но в крайна сметка през 2019 г. русенецът Северин Красимиров беше осъден на 30 години лишаване от свобода от Окръжен съд - Русе. Присъдата влезе в сила, защото не беше обжалвана от нито една от горните инстанции и страните.


Съмнения по този случай останаха у много хора. Обвинението обаче беше категорично, че Северин е единственият виновник за случилото се. Няма поръчка, няма отмъщение, няма случайности, няма съучастници. Бившият съпруг на Виктория - Свилен Максимов, също беше обвинен от обществото, но скоро стана ясно, че той няма нищо общо със случая.
Убиецът на Виктория Маринова се казва Северин Красимиров. Откъде знам? Знам, защото аз бях човекът, който собственоръчно написа молбата от негово име до Окръжен съд - Русе. В съдебно заседание делото се гледа по глава 27 от НПК, или съкратено съдебно производство. Описах, че Северин се признава за виновен по така повдигнатото обвинение; признава обвинителният акт за достоверен; не посочва други обстоятелства и факти по делото. Не ангажира нови писмени и гласни доказателства. Изразява съжаление и разкаяние от деянието, което е извършил.


Всичко това направих, изпълнявайки служебните си задължения като кмет на затвора, или председател на Съвета на затворническия колектив и лидер на проекта Затворническа лига - България. В един етап от изтърпяването на присъдата си, от 4 юни 2019 г. до 10 юни 2020 г., бях легло до легло в една килия със Северин. След това бях преместен в затворническото общежитие.
Северин пристигна в затвора Белене през зимните месеци на 2019 г. Преди това беше в следствения арест в Русе и в психиатричната клиника към затвора в Ловеч. Когато дойде, времето беше хубаво, нищо, че беше зима. Момчетата от III РЦ група (рецидивисти) играеха футбол на стадиона на затвора, а в приемното отделение, където Северин щеше да бъде настанен, бяха на каре, тоест престой на открито. Втора ученическа група, които са в една сграда с приемното отделение, провеждаха свои следобедни занимания и също трябваше да излязат на престой на открито.


Мълвата, че Северин е в затвора, вдигна всички накрак. Аз имах няколко предварително проведени разговора с главни надзиратели и социални работници с цел той като дойде, да го поема и да го пазя максимално добре. Докато Северин минаваше покрай стадиона по пътя за приемното отделение, колегите, лишени от свобода от III група, го псуваха и обиждаха. Остави си багажа и излезе веднага на каре. Приближих се много близо зад него и му казах: "Тук, в затвора Белене, трябва да се пазиш дори от сянката си". Представих му се, обясних му подробно как стоят нещата и правилата в затвора и колко сложна и деликатна е ситуацията с неговото пребиваване.
Бързо се сближихме. Целта беше да го пазим от лишените от свобода от VI група, съставена предимно от русенци, лишени от свобода, които за първи път изтърпяват своето наказание, и III РЦ група, отново населена с много русенци. Всеки ден се виждахме и говорехме само двамата със Северин по 1-2 часа. Той усети, че го закрилям и че от мен няма да получи някакъв удар в гърба. Още в първата седмица мина разпределителна комисия, той беше преместен в VIII следствена група и там дочака делото си. Тогава говорих с моя приятел бригадир Петър Василев Станев да го закриля и да гледа никой да не го тормози. Никой не му се караше в тази група.
Един ден, няколко седмици преди неговото дело, Северин ми изпрати съобщение, че петима от възможните 6-има адвокати са му отказали да го представляват. А шестият е приел насила, тъй като е нямал право да отказва, и е станал негов служебен защитник. Но Северин не му вярваше. Искаше помощ от Затворническа лига – България, и аз изпълних своите задължения като неин лидер. Написах и впоследствие изпратих молбата му делото да се гледа по съкратеното производство. Страните уважиха молбата и той получи 30 години лишаване от свобода.
След бързото влизане в сила на присъдата му Северин беше преместен от VIII в IV група. В нея бяха лишените от свобода с най-тежките присъди - доживотни без замяна, 6 души с доживотни със замяна и момчета с 20, 30 години. Тогава помолих бригадира на групата Сунай Яшар Сали да го пази да не прави глупости и никой да не го тормози.
След няколко седмици обаче, изненадващо за целия затвор и за мен също, получих 2 дисциплинарни наказания и бях преместен от II ученическа група в IV група. Настаниха ме в 308 килия с общо четирима лишени от свобода: аз, Северин, музикантът Илиян и доживотният убиец Салят. Впоследствие Салят беше заменен с Мирчо. И така, в този състав ние изкарахме цяла година.
Най-много на моето идване в групата се зарадва Северин. Той се беше затворил в себе си, не говореше с никого. По цял ден спеше. Дърпаше си паравана и тайно си плачеше, стремеше се да не го виждаме. Трудно ставаше за храна и проверки. Надзирателите все му се караха за това поведение. Живееше в собствен свят. Но когато отидох в групата, и по-точно в килията, той живна. Започна да общува и да се движи с мен.
От него разбрах, че родният му баща е бил също затворник, и то известен. Казвал се е Рамо. Починал от инфаркт във Врачанския затвор. Майка му го е гледала сама, като се омъжвала още два пъти. Били многолюдно семейство, даже един от братята му е бил в дом и Северин искаше да го намерим. Освен майка му и жена му, с която живееше до този момент, ежемесечно пари му пращаше и най-малката му леля от Германия, която стопанисваше кафене. След около месец Северин сам без причина заряза жена си. Между другото, той разказваше много комични истории как се е женил 3-4 пъти по неговите традиции. От него знам, че е тренирал малко бокс, но никога през живота си не е имал официално боксова среща. Това проличаваше и когато тренирах с него.
Още първата седмица го помолих да ми разкаже за деянието, което е извършил, и 95% от неговия разказ се припокриваше с обвинителния акт на Русенската окръжна прокуратура. На 5-и срещу 6-и вечерта Северин отива на купон на приятели, където поема много голямо количество алкохол и наркотици. Сбива се с хората, които организират веселбата, защото им дава собствените си колони да ги ползват, а те са ги заложили за пари.
Когато минава през пристанището, Северин няма никакъв умисъл и предварителен план да извърши престъпление срещу Виктория. Двамата се разминават, блъскат се, тя вика и казва, че ще се обади в полицията. Той се уплашва и я удря с десен прав с отскок. Ударът е страшно силен и попада в лицето на Виктория между носа и устата. Тя пада на земята. Северин започва да я влачи до храстите, като я дърпа силно за косата. Виктория е още жива, но при дърпането се разкъсват дрехите й. Северин се възбужда и за съжаление, я изнасилва два пъти.
Ако Северин се беше обадил на Спешна помощ, Виктория щеше да оцелее. Ако я беше обърнал настрани, кръвта щеше да изтече. Северин обаче бяга, казва на жена си какво е направил. Негов приятел, извършващ превози до Германия, го закарва там. На него Северин също казва какво е направил. Именно жена му и шофьорът на микробуса съдействат на полицията. Северин е локализиран и заловен в дома на майка си в Германия. След 12 дни е екстрадиран обратно в България.
В затвора Белене Северин участваше в мероприятията, които провеждах: "Реинтеграционна програма за правонарушители", "Фитнес мания", "Красиво и хармонично тяло", "Съхраняване и запазване на семейните ценности". Участваше даже в правния ми курс. Интересно, че участваше заедно с мен при изработването на празнични табла по случай националните празници и възпоменателни дати - 3 март, 19 февруари, Великден. За 24 май двамата с него направихме много големи табла за двете азбуки глаголица и кирилица. Беше в един кръжок заедно с мен и работихме в един екип по изграждане на футболно игрище, на египетски пирамиди, на черкви, кораби и т.н. Два пъти полагаше труд, докато бях там, и двата пъти като строител. Въпреки че го назначаваха "общак" (общ работник), той беше фаянсаджия и вършеше много работа. При съвместния ни престой имаше наложено само едно дисциплинарно наказание, имаше и една награда. Никой от колегите, лишени от свобода, не го е тормозил и не го е насилвал.

Укроти звяра в себе си

Бих искал всеки път, когато разказвам за преживяванията си в затвора, да завършвам с уроците, които съм си взел от пребиваването си и срещите си там. Този път урокът е, че всеки човек носи звяра в себе си. Някои успяват да го укротят, а други го пускат нарочно да прави пакости. Но тези, които го пускат, не си дават сметка, че звярът може да изяде самите тях. И резултатът е един провален човешки живот... Кой от вас, скъпи приятели, иска да има провален живот?... Той е само един! Никой не се е върнал от другия свят, за да ни каже, че има и втори.

Деси Цонева с кучешки ЧРД

Деси Цонева с кучешки ЧРД

Деси Цонева е луда по кученцата си! В чест на рождения ден на френското булдогче Пепър тя организира истински кучешки купон с малка торта, на която пише "Честит рожден ден" и в която е забучена свещичка във формата на цифрата 1. Отстрани има и бутилки шампанско, както и бонбони, балони и всички други пособия за луд купон

Роксана е добрата фея

Роксана е добрата фея

В добрата фея от приказката за Пепеляшка се превръща фолкзвездата Роксана. Певицата ще подари приказен бал на едно момче и едно момиче тази пролет. Рокля, костюм, обувки, грим и всичко друго, което е нужно за визията на абитуриента, но и което струва доста пари. Кои да са двамата щастливци, Роксана ще избере сред всички социално слаби деца

Крисковица: Гладна и дебела съм!

Крисковица: Гладна и дебела съм!

Трудности в борбата с излишните килца среща любимата на Криско - Цвети. Тя признава, че след второто раждане й е много трудно да стегне отново коремните мускули и възстановяването върви бавно. Красавицата през смях казва, че е "гладна и дебела", но вече се е върнала във фитнеса и няма да спре, докато не постигне желаната форма

Лешояди търсят осиновители

Лешояди търсят осиновители

Две пухкави бебета лешояди търсят своите осиновители. Кампанията е подета от Спасителен център за диви животни, които се надяват добри хора да поемат първите няколко месеца от грижите за лешоядчетата, които по-късно ще се завърнат в естествената си среда. "В природата е изключителна рядкост да се излюпят две малки

Най-четени

Антъни Иванов скъса с гаджето

Антъни Иванов скъса с гаджето

Най-добрият български плувец Антъни Иванов се раздели с ученическата си любов. Той е скъсал с гаджето си Габриела Димитрова преди няколко месеца, научи "България Днес". Оттогава е сам и няма нова любима до себе си. "Приятелка нямам - сподели един от най-популярните ни спортисти. - Предпочитам да не коментирам нещата между нас

Отварачката мята голям боклук

Отварачката мята голям боклук

Сама си изхвърля боклука фолкпевицата Мария, видя "България Днес". Миньончето чинно занесе до контейнера торбата със смет, която беше със сериозни за нея размери. След като освободи място в колата си, Мария запълни багажника с торбички с покупки. Браво! Снимки: "България

Тошко Йорданов яхна звяр за 80 бона

Тошко Йорданов яхна звяр за 80 бона

Сценаристът не ползва шофьор и охрана  Заместникът на Слави обожава немските возила Черен лъскав звяр за около 80 бона яхна дясната ръка на Слави Трифонов - сценаристът и официално признат от електората депутат Тошко Йорданов, изловиха го да форсира двигателя из столицата топпапараците на "България Днес"

Фронтменът на група "Сигнал" Йордан Караджов: Обиден съм на статуквото

Фронтменът на група "Сигнал" Йордан Караджов: Обиден съм на статуквото

Каквито и албуми да правиш, щом не ги въртят, се губи смисълът КОЙ Е ТОЙ Йордан Караджов е роден в София на 20 януари 1952 г. Баща му Петър е бивш боксьор от отбора на "Славия", но също така е пеел в хор "Кавал". Данчо учи в 36-о основно училище "Максим Горки", където е и първата му сценична изява, след това продължава образованието си в Техникума

Толумов и Сладкото се редуват да изнасилват Руждие

Толумов и Сладкото се редуват да изнасилват Руждие

Кървава трагедия край село Бяла река Убиват приятеля й Севгин, нея наръгват с нож 8 пъти, но тя оживява Двамата бивши затворници Людвиг Толумов и Иван Серафимов-Сладкото нападат безпомощна влюбена двойка в мрака. Убиват Севгин Мюмюнов, а приятелката му Руждие Зекирия изнасилват, наръгват и захвърлят полумъртва

Нора се разголи

Нора се разголи

Половинката на вратарят Тим Хауърд - Нора Сегура, се завърна в социалните мрежи след кратка почивка. Направи го запомнящо се. Моделката, която не се свени да се съблича, отново се поразголи. Тя позира по прозрачен халат, облегнала се на прозореца. Тоалетът й не скрива нищо от изваяните й форми. Интересно е

Нелина, която се върна от Занзибар: РЗИ не ме провери за 10 дни под карантина

Нелина, която се върна от Занзибар: РЗИ не ме провери за 10 дни под карантина

Преродих се за седмица в африканската държава, казва певицата Изненадана се оказа фолкпевицата Нелина, която е сред стотиците българи, които наводниха Занзибар наскоро, и се наложило след връщането си да изкара 10-дневна карантина. Нито веднъж обаче от здравните власти не са проверили дали тя спазва задължителната изолация

Д-р Ненков не пуска спринцовката

Д-р Ненков не пуска спринцовката

Анестезиолог с празни ръце не може. Така уловиха топпапараците на "България Днес" бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков, който въпреки сухото време тези дни не пуска чадъра от ръцете си. Ненков, който е анестезиолог по професия, явно не търпи да не държи нещо подобно на спринцовка в ръка, побутваха се столичани

Градските врабчета се стопиха

Градските врабчета се стопиха

За десетилетие една трета от популацията изчезна  Шум и мръсен въздух ги прогониха, полските им братя се увеличават  Градските врабчета продължават да изчезват! Това алармират от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). По думи на експертите популацията на домашното врабче в България като цяло се стабилизира

Джорджина по бански

Джорджина по бански

Половинката на Кристиано Роналдо - Джорджина Родригес, показа поредния секси кадър. Този път тя позира по бански костюм. Плажното облекло е изключително ефектно. Самата Джорджина изглежда зашеметяващо. Това бе оценено подобаващо от феновете й. За по-малко от денонощие тя натрупа над 1,6 млн. харесвания на снимката

Най-коментирани

Деси Цонева с кучешки ЧРД

Деси Цонева с кучешки ЧРД

Деси Цонева е луда по кученцата си! В чест на рождения ден на френското булдогче Пепър тя организира истински кучешки купон с малка торта, на която пише "Честит рожден ден" и в която е забучена свещичка във формата на цифрата 1. Отстрани има и бутилки шампанско, както и бонбони, балони и всички други пособия за луд купон

"Червените" купонясват

"Червените" купонясват

Футболистите и треньорите на ЦСКА вдигнаха купон в съблекалнята на стадиона в Разград. "Червените" пееха и танцуваха след убедителната победа. Сред най-активните бе авторът на втория гол Георги Йомов. Той получи специални поздрави и от гаджето си - фолкпевицата Ариа. "Моето момче", написа тя в социалните мрежи

Арабаджиева: Не съм бременна!

Арабаджиева: Не съм бременна!

"Не съм бременна." Така Алекс Арабаджиева отрече слуховете, че ще става майка за втори път. Според мълвата щерката на Ветко и Маринела чака дете от младото си гадже - 21-годишния Венцислав Изов. "Мили приятели, няма да ставам майка отново. Явно просто съм дебела, щом според пресата трудно мога да скрия наедрялото си коремче", шегува се Арабаджиева

Учени нищят смъртта на пчелите

Учени нищят смъртта на пчелите

Учени и експерти ще предложат конкретни действия, анализи и мерки за ограничаване на повишената смъртност при пчелните семейства. Това стана ясно по време на сформирана работна група между министъра на земеделието Десислава Танева и научните експерти. До 14 май 2021 г. групата ще трябва да предложи конкретни действия

Майкъла: Много слаб треньор

Майкъла: Много слаб треньор

Валдас Дамбраускас е сред най-слабите треньори в българското първенство, смята бившият футболист и директор в ЦСКА Георги Илиев. Според Майкъла в последните 10 години "Лудогорец" не е имал по-посредствен отбор. "Той е един от много слабите треньори в България - заяви Илиев пред "Диема". - Кой го е взел там

Роксана е добрата фея

Роксана е добрата фея

В добрата фея от приказката за Пепеляшка се превръща фолкзвездата Роксана. Певицата ще подари приказен бал на едно момче и едно момиче тази пролет. Рокля, костюм, обувки, грим и всичко друго, което е нужно за визията на абитуриента, но и което струва доста пари. Кои да са двамата щастливци, Роксана ще избере сред всички социално слаби деца

Хилда на турне

Хилда на турне

Хубав май месец се очертава за певицата Хилда Казасян. След като отпуснаха мерките, тя, Васил Петров, Теодосий Спасов и още музиканти ще радват публиката у нас. "Толкова съм щастлива да ви поканя на "Да послушаме кино" през май! Чакаме ви на 13 май в Хасково, на 14-и в Сливен, 19-и в Пловдив и на 21-ви в Смолян!Заповядайте

Треньорът на "Лудогорец" остава засега

Треньорът на "Лудогорец" остава засега

Шефовете все още не са обсъждали бъдещето на Дамбраускас Треньорът на "Лудогорец" Валдас Дамбраускас ще продължи да води тима. Той получи подкрепа от футболисти и клубното ръководство въпреки отпадането от полуфинала за Купата на България. "Орлите" бяха победени у дома с 2:1 от ЦСКА-София. Първият мач в София завърши 1:1

Крисковица: Гладна и дебела съм!

Крисковица: Гладна и дебела съм!

Трудности в борбата с излишните килца среща любимата на Криско - Цвети. Тя признава, че след второто раждане й е много трудно да стегне отново коремните мускули и възстановяването върви бавно. Красавицата през смях казва, че е "гладна и дебела", но вече се е върнала във фитнеса и няма да спре, докато не постигне желаната форма

Лешояди търсят осиновители

Лешояди търсят осиновители

Две пухкави бебета лешояди търсят своите осиновители. Кампанията е подета от Спасителен център за диви животни, които се надяват добри хора да поемат първите няколко месеца от грижите за лешоядчетата, които по-късно ще се завърнат в естествената си среда. "В природата е изключителна рядкост да се излюпят две малки

Дженифър Лопес и Алекс Родригес се разделиха

Дженифър Лопес и Алекс Родригес се разделиха

Джей Ло и Ей Род вече официално не са Джей Род, съобщи Асошиейтед прес. В съвместно изявление Дженифър Лопес и Алекс Родригес обявиха в шоуто "Днес", че отменят годежа си отпреди две години. "Осъзнахме, че се чувстваме по-добре като приятели и очакваме да си останем такива. Ще продължим да работим заедно и да се подкрепяме взаимно в общите ни

Мария Бакалова говори за емоциите си около "Оскар" в "Добро утро, Америка" (Видео)

Мария Бакалова говори за емоциите си около "Оскар" в "Добро утро, Америка" (Видео)

Актрисата Мария Бакалова бе специален гост в сутрешния блок на ABC – "Добро утро, Америка". В интервюто българката говори за емоциите си около номинацията за "Оскар". Споделя и за участието си в новия филм на Джъд Апатоу – "Балонът". Българката очаква да разбере дали ще бъде отличена с "Оскар" за ролята си в "Борат 2"

Бойко Василев стана млад татко

Бойко Василев стана млад татко

Бойко Василев, водещият на "Панорама", стана млад татко, след като съпругата му Албена Колчакова - продуцент на сутрешния блок на БНТ, го дари със син на 14 април. Часове след раждането тя оповести радостната новина на приятелите си във фейсбук, като написа: "Двамата с Бойко сме щастливи да споделим, че се роди Георги - смел и горд

Баровеца и квартет "Славей" с нова песен

Баровеца и квартет "Славей" с нова песен

Илиян Михов-Баровеца пуска нова песен с квартет "Славей". "Залюбил е Георги" е песен в ритъма на дайчово хоро. Автор на текста, музиката и аранжимента е самия Баровеца. Записа, миксинга и мастеринга е осъществен в неговото студио. Участието на квартет "Славей" обогатява и придава блясък на звучността

2517 новозаразени с COVID-19 - 16,5% от тестваните, излекувани са 3647

2517 новозаразени с COVID-19 - 16,5% от тестваните, излекувани са 3647

2517, с 427 случая по-малко от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. Това са 16,5% от тестваните. За последното денонощие са направени общо 15 297 теста, oт които 8072 са PCR, а 7225 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система

Певецът на "Ей Си/Ди Си" Брайън Джонсън пише мемоари

Певецът на "Ей Си/Ди Си" Брайън Джонсън пише мемоари

Легендарният певец на групата "Ей Си / Ди Си" Брайън Джонсън обяви излизането на неговите мемоари, озаглавени "Животите на Брайън", които ще видят бял свят на 26 октомври, пише Контактмюзик. Издателят ще бъде "Пенгуин Рандъм хаус" и в автобиографията авторът ще проследи житието си на музикант и като певец на една от най-големите рок групи в света

2944 новозаразени с COVID-19 - 16,8% от тестваните, излекувани са 2890

2944 новозаразени с COVID-19 - 16,8% от тестваните, излекувани са 2890

2944, със 178 случая по-малко от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. Това са 16,8% от тестваните. За последното денонощие са направени общо 16 242 теста, oт които 9892 са PCR, а 7073 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система

Съпругата на президента Румен Радев с аневризми* в мозъка, може да са усложнения след COVID

Съпругата на президента Румен Радев с аневризми* в мозъка, може да са усложнения след COVID

Десислава Радева е в болница, лекари твърдят, че засега състоянието ѝ е сериозно, но стабилно Съпругата на президента Десислава Радева е приета в тежко състояние в столичната болница “Св. Иван Рилски” с аневризма, съобщи ПИК. Източник на  от болницата потвърди новината, но каза, че се правят скенер и ядрено-магнитен резонанс

Почина проф. Мирослава Кортенска

Почина проф. Мирослава Кортенска

Днес в 18 ч. почина професор Мирослава Кортенска. Това съобщи във фейсбук дъщеря й Веселина Господинова.  Проф. д-р Мирослава Кортенска - театрален критик, културолог и медиен експерт, преподавател в катедра „Кино, телевизия и театър“ в Югозападния университет в Благоевград (от 2000 г.), бе в кома в Първа градска болница в София

Григор започна с победа в Монте Карло

Григор започна с победа в Монте Карло

Григор Димитров започна с победа сезона на червени кортове. В първия кръг на турнира от категорията "Мастърс 1000" в Монте Карло българската звезда в тениса отстрани 6:3, 6:4 германския гигант Ян-Ленард Щруф. Димитров изоставаше 1:3 в първия сет, но направи серия от 5 поредни гейма.  В следващия кръг Григор ще играе с Жереми Шарди (Фр)