Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9562994 www.bgdnes.bg

Самобръсначка заковава Манолза коката в Студентски град

Двамата подсъдими мълчат като риби за дрогата

По ДНК следи разследващите доказват, че тополовградчанинът е живеел в депото

Самобръсначка и четка за зъби заковават мъж за 325 кила кокаин! По ДНК следи разследващите доказват, че 44-годишният Манол Николов е обитателят на ателието в Студентски град, и го обвиняват за държане на наркотици в особено големи размери. Това става ясно от обвинителния акт по делото, научи "България Днес".

Реклама

При тараша на наркодепото криминалистите се натъкват на тетрадка. В нея са изписани цифри, знаци и текст. Назначената графологична експертиза показва, че почеркът е именно на Манол Николов.

До проблемите му с правосъдието се стига, след като навръх 24 май м.г. ченгетата залавят 32-годишния Николай Петров. Униформени решават да го проверят, докато стои зад волана на паркиран мерцедес. Младият мъж им се струва подозрителен, защото започва да се притеснява и да се държи неадекватно. Той признава, че къта кокаин в багажника. При претърсването служителите на реда откриват 40 килограма кокаин, разфасовани в пакети от по кило. Дрогата е оценена на 9,3 млн. лева. Белезници щракват на ръцете на Николай.

Два дни по-късно криминалистите установяват, че в последно време задържаният ползвал ателие в блок в Студентски град, близо до който е закопчан. При тараша полицаите се натъкват на още по-сериозна находка. Оказва се, че жилището е използвано като склад и гара разпределителна за кокаина. Пакети с бял прах са намерени в гардероба и в двукрилен шкаф в трапезарията. Общото количество е 325 килограма, а стойността на откритото се изчислява на над 78 млн. лева. В гардероба са намерени чифт ръкавици и раница, по които също има ДНК следи от Манол. Там е и протезата на левия му крак, който загубил преди време в катастрофа.

След ареста на Николай Манол напуска ателието, но оставя там вещите си. Разследващи подозират, че той се е притеснявал полицията да не го надуши. Приятел го отвежда в склад в Горни Богров, където Манол остава близо седмица. На 2 юни униформените влизат в склада и го арестуват. На място са открити много вещи, сред които бидони с течност и щампи с формата на меча лапа и пламък.

По щампите има следи от кокаин, сочи трасологична експертиза. Освен това те са същите като щампите върху пакетите кока, открити в Студентски град. Повечето от пакетите са маркирани със знак асо спатия. Разследващите предполагат, че двамата задържани са склададжия и разпределител, но удрят на камък с опитите да разбият целия наркоканал.

И до днес Николай и Манол мълчат като риби и отказват да дадат обяснения за коката и босовете си. В наркодепото са открити отпечатъци на двамата, но разследващите така и не могат да стигнат до по-едри риби. Не е ясно и какво свързва Николай, който е от село Златия до Вълчедръм, с Манол, който е от Тополовград. Родното място на Манол поражда версии, че наркоаферата може да е свързана с "Кокаиновия крал" Евелин Банев-Брендо, които е осъждан в три държави заради дрога. Доказателства обаче не са открити.

Реклама

Коката е с голяма чистота, показва физико-химичната експертиза. Наркотик със същото качество като този изплува в спасителни жилетки край Шабла и Варна през 2019 г. Заради високата чистота печалбата за дилърите расте, тъй като те слагат примеси. Според разследващите малка част от дрогата била за нашия пазар, а повечето трябвало да се изнесе в чужбина - към Русия и Западна Европа. Пандемията от COVID проваля плановете заради затегнатите мерки по границите.

В края на януари Софийската градска прокуратура приключва разследването и внася обвинителния акт в съда. Пред Темида са изправени единствено Николай и Манол. Те са погнати само за държане на кокаин за общо 88 милиона лева. Нямат обвинения за трафик или разпространение. Тъй като са с чисти досиета, двамата вероятно ще се измъкнат с минимални наказания. По закон ги грозят между 3 и 12 години затвор.

Погват трима за наркокашони

Темида погва трима мъже за импрегниран в кашони кокаин. Дрогата е импрегнирана в картонени кутии с лайм и ананаси.

Тя тръгнала от Колумбия през Гърция към България. Стоката е заловена на зеленчуковата борса в столичния кв. "Слатина" и в камион в складова база в Ихтиман. Оказва се, че в 6600-те кашона с плодове са импрегнирани 550 кг кокаин за 19 млн. евро по цени на едро. Кокаинът щял да бъде извлечен от лаборатория на българска територия. За целта у нас трябвало да пристигнат химици от Колумбия, които да организират процеса. След това планът бил стоката да се транспортира до Испания и да се разпредели за пазара в цяла Европа.

Реклама
Реклама
Реклама