Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9563149 www.bgdnes.bg

Българка плете мартеници в Гваделупа

Хубавото е, че пак се обединяваме зад граница по примера на Ботев, казва Гергана Янкулова

Българка оплете мартеници в далечна Гваделупа! Гергана Янкулова твори в ателие с представители на румънска асоциация, а в изработването на червено-белите символи на пролетта са вложени зърна от екзотични растения от острова вместо мъниста! Мартениците ще бъдат изложени в туристическия офис в столицата Бас Тер, разказа пред "България Днес" Гергана.

Реклама

Тя се включва в традиционните ритуали и тропва хоро, като танцуващите са облечени в бяло и червено като Пижо и Пенда. Първомартенските образи, изработени от прежда, също не липсват сред красивите произведения. Гери е единствената нашенка, която взима участие в инициативата на румънската асоциация за популяризиране на културата в Антилите. "Хубавото е, че пак се обединяваме зад граница по примера на Христо Ботев и другите наши национални герои", коментира българката. Тя припомня, че северните ни съседи също имат обичая с мартениците - на румънски марцишор, но с тях се кичат основно жените и малките деца.

Невероятен е житейският път на Гергана Янкулова, който я отвежда в един от най-красивите острови в Карибско море. Тя е от Долна баня, завършва столичното 81-во СОУ "Виктор Юго", след което заминава за Франция. Докато учи в университет в Париж и работи и като детегледачка, съдбата я среща с французина Беноа Алеманд. Като директор в голяма френска компания, той е командирован в Берлин. Там Гери и Беноа стават родители на две момичета. След това сключват брак и правят кръщене в родния град на нашенката. На тържеството са спазени българските традиции, а френските сватове смело се включват в хорото. Нова командировка праща Беноа и семейството му във френската колония Гваделупа, но Гери е категорична, че в което и кътче на света да се намира, винаги ще тачи и прославя българските обичаи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама