Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9579142 www.bgdnes.bg

Миро напира за совалката на Илън Мъск

Всички искат в Космоса

Орлин Павлов също кандидатства за полет до Луната и обратно 

Има шанс още българи да полетят в Космоса! При това не професионални астронавти, а пеещи българи - Миро от бившия дует "Каризма" и Орлин Павлов!
Двамата са кандидатствали за безплатен билет за совалка на мултимилиардера и жива легенда Илън Мъск. Полетът ще продължи 11 дни и трябва да се проведе през 2023 г., живот и здраве.


"Споделената мечта е крайно "заразна" материя. Хората, с които мечтаем същите неща, не са толкова конкуренти, колкото естествени съмишленици. Тези дни обявиха, че търсят 8 човека екипаж за мисия до Луната. Това е лудо, опасно... и шансът е малък. Но има шанс. На въпроса "защо" не трябва да се отговаря дори със "защо не". Който знае защо, ще разбере. Успех, астронавти!", пише развълнуваният Миро и показва с илюстрация, че вече е кандидатствал да е част от екипажа. Същата картинка има и Орлин Павлов.

Реклама


Проектът се нарича "Драга Луна" и е част от идеята на Илън Мъск за туристически обиколки на Луната и завръщане на Земята. Инициативата осем човека от целия свят да получат безплатен билет за лунната обиколка всъщност идва от японски ексцентричен милиардер на име Юсаку Маедзава. Именно той изкупува всичките 8 пасажерски места за совалката на Илън Мъск и обявява конкурса за безплатния билет, в който се включват нашенците Миро и Орлин Павлов.


Първият етап на процеса по подбор на космическите туристи за кораба "Старшип" на "СпейсЕкс" ще приключи на 14 март, като след това избраните на първи етап отиват на сериозни медицински прегледи, защото излизането в Космоса не е шега работа - това ще са пионерите в междузвездния туризъм! След това тези, които са преминали успешно, ще се явят на интервю със самия Маедзава, за да може милиардерът сам да подбере компанията си за излизане в Космоса.


45-годишният милиардер се уповава напълно на Илън Мъск и компанията му, въпреки че два от прототипите на "Старшип" се взривиха в тестовия си период. Въпреки това през ноември Мъск влезе в историята, като успя да изведе 4 астронавти до Международната космическа станция с ракетата "Фалкон 9".


Цената, която японският бизнесмен плаща за всички билети на мисията през 2023 г., засега е засекретена - но милиардерът признава, че е по-висока от цената на картината на Жан-Мишел Баския, която купи през 2017 г. за 110,5 млн. долара. Страстен колекционер на изкуство, Юсаку притежава платна на Пикасо, Ричард Принс, Яйо Кусама, Джери Куунс и т.н.
Дали Миро и Орлин ще се класират за полета до Луната тепърва предстои да видим. Ако попаднат в първата подборка, те вероятно без проблеми ще покрият здравните критерии, защото и двамата са в добра форма. Вероятно точно по тази причина Миро е започнал яки тренировки в последните месеци. Самият изпълнител се похвали, че не излиза от залата, а резултатите са повече от видими. Орлин Павлов също е спортна натура и не би трябвало да има проблеми на здравния тест.
Ако не успеят да се класират за ракетата на Мъск, двамата изпълнители могат да кандидатстват по програмата на Европейския съюз, който в началото на тази седмица обяви, че търси астронавти за космически мисии.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама