Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9579194 www.bgdnes.bg

Д-р Фарида Калбахани, хирудотерапевт: Лечението с пиявици прави чудеса!

Методът помага при високо кръвно, артрит, сърдечно-съдови заболявания, исхемия и други болести

Коя е тя

Д-р Фарида Калбахани е от Казахстан, но живее и работи в България. Казва, че дължи живота си на пиявиците. На пръв поглед звучи абсурдно. Но този тип лечение се провежда от векове. Д-р Калбахани е педиатър инфекционист. Била е прикована на легло повече от три месеца и нищо не помагало. Накрая решава да опита лечение с пиявици и те я вдигат на крака. После изучава този метод, който прилага и у нас. Председател е на Международната асоциация на хирудотерапевтите и хирудолозите.

Реклама

- Д-р Калбахани, как започнахте да лекувате с нетрадиционна медицина?

- Аз съм от Алмати, Казахстан. Живяла съм и в Китай, Русия, Азербайджан. Дойдох в България заради семейството. Работих дълги години в болници, детски реанимации. Детски инфекцонист съм, преподавах в университет. Бях доцент и не вярвах в нетрадиционната медицина. Когато бях на 36 г., един ден усетих болка в гръбнака, мазах се с какво ли не. Имах ишиас, биеха ми инжекции, но всичко без резултат. Не можех да ходя. Мъжът ми ме носеше до тоалетната. Започна атрофия на мускулите, включително и на крака. Казаха ми, че имам три дискови хернии и е нужно да се оперирам. Обърнах се към моята приятелка Лиляна, която отдавна се занимаваше с пиявици, като последен шанс. Тя постави по гърба ми 25 пиявици от биоферма, а те трябва да са 10. Когато започнаха да пият в болното ми място, виках от болка, накрая заспах. Почти три месеца не бях спала от болки. После можех да се движа, след това ми слагаше по 10 пиявици на седмица и се спасих без операция. Сега нямам болки, но правя упражнения. Тогава отидох в Москва да уча хирудотерапия и след това започнах да съчетавам терапиите с медицината.

- Кой може да практикува това лечение?

- В Европа е огромно количеството на специалисти, които лекуват с пиявици. Най-добре този метод е развит в Германия, там дори здравната каса плаща за лечението. В Германия има две биоферми за отглеждане на пиявици, във Франция също има такава, в Полша почти всеки микрохирург използва пиявици след операция, в Англия също е узаконен този метод. В България съм само аз, както и в много държави в Източна Европа. Пробвах да запозная българските лекари, както и да направя курс за обучение, но не се прояви интерес.

- Има ли опасност пиявиците да навредят на хората?

- Разбира се! Само от биоферми трябва да се използват за лечение. Спазват се определени правила за поставянето на пиявиците, които само лекари могат да го правят. Няма такива в България освен мен. На всеки няколко години имаме и специализации по 180 часа, в които научаваме новини в областта на хирудотерапията. Защото ако не се използва както трябва, пиявицата може да навреди. Самата тя не, но ако се взима от блато може да зарази човека с хепатит, със СПИН, ако са неправилно поставени, ако не се спазва определената схема за лечение. За това няма книжки или учебници.

- По колко кръв смуче една пиявица?

- Пиявицата има 300 зъба, които забива под кожата на 0,5 мм, и докато не се напие, не е готова, не пада. При нужда се вади само със спирт. Но тя може да изпие не повече от 3 милилитра. Пиявицата има 2 сърца, мъжки и женски полови органи, 8 мозъка, 10 очи и обоняние, с което на половин километър метър намира кръв. Белтъкът хирудин, който произвежда, лекува образуване на кръвни съсиреци, 100 пъти по-силна е от хепарина, създаден от медицината. Има разлика в действието на двете. Хепаринът разрежда кръвта, която още не е налепена по стените на съдовете. Пиявицата взема тромбите от стените и ги разрежда, разрежда и холестероловите плаки. Само тя може да изчисти съда от тези натрупвания. Ние сме програмирани да образуваме тромби. Само тромб може да е причина за онкологи, инсулт, инфаркт, тромбоемболия.

- Какви заболявания се лекуват по този начин?

- Има хора, на които не може да се използват пиявици. Ако човекът е с анемия, с онкология, бременни жени, автоимунни, хормонални заболявания, не взимам такива хора за лечение. Иначе пиявиците помагат при всички проблеми, свързани с кръвообращението, преди и след инсулт, както и при възпалителни заболявания, дископатии, както и при безплодие, ако то е свързано със срастване. Помагат и на деца след различни травми. Пиявиците помагат и при подмладяване. В Австрия има клиника, в която холивудски звезди като Мадона, Лейди Гага, Дженифър Лопес ходят, но първо трябва да бъдат здрави. Първо решаваме проблемите им с тялото. Не може човек със заболяване да има хубава кожа и да няма бръчки.

- Помагат ли при лечение на коронавирус?

- В Русия е приета схема за лечение след коронавирус и преди. Тъй като се доказа, че при всички смъртни случаи от коронавирус основата е тромбиране на съдове. А пиявиците точно от това предпазват, не дават кръвта да прави тромби. Аз работя с преболедували коронавирус, които са получили тромбози или при проблеми с белите дробове, тогава помагам. Самата аз слагам от 1996 г. два пъти в годината на себе си и на майка ми, която е на 83 г. пиявици, чувстваме се отлично.

- Кой е най-големият ви успех в тази сфера?

- Преди години родители доведоха дъщеря си, която беше със 100% слепота заради две отлепени ретини от диабет и четири операции. Инжектираше си инсулин. Родителите й не работиха, грижиха се за нея. След като сложих пиявиците на очите й, след първата сесия момичето само отиде до тоалетната. Помислих, че е научила пътя дотам. Но видях, че кърпата виси отдясно, а този път е отляво, тя взе и си изтри ръцете. Казах, че вижда сенки. Следващата седмица дойде и каза: "Вие имате оранжева котка". Учудването ми беше огромно. След няколко сеанса момичето прогледна, а беше абсолютно сляпо три години. Инсулинът започнал да спада и ендокринологът й намали дозата за инжектиране. Сега, след 10 години профилактивни сеанси при мен, тя вижда добре, работи, няма инвалидност. Това беше истинско чудо! Имала съм и други случаи, но помня един с бездетност. При мен дойде 20-годишен фитнес треньор, който продаваше тестостерон и поставяше инжекции и на себе си. От това собствените му тестиси прекратяват образуването на тестостерон и той почва да се превръща в жена. При мен дойде двуметров мъж, с глас на момиченце. Казах първоначално, че не мога да помогна, после решихме да пробваме. Написа заявление, че няма претенции, ако лечението не даде резултат, и всичко започна да се случва много бързо. При първия курс му поставих общо 200 пиявици, защото беше 200 кг. След терапията почива 6 месеца и отново дойде. След втория курс му казах да дойде отново след шест месеца, но той не дойде. А след година и половина се появи с красива жена и дете. След втория сеанс беше отишъл да работи в Гърция. Срещнал гъркиня, която му родила дете, и дойде с цветя да покаже детето си. Ето такива случаи ме правят щастлива!

Реклама
Реклама
Реклама