Д-р Фарида Калбахани, хирудотерапевт: Лечението с пиявици прави чудеса!

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Д-р Фарида Калбахани, хирудотерапевт: Лечението с пиявици прави чудеса!

Методът помага при високо кръвно, артрит, сърдечно-съдови заболявания, исхемия и други болести

Коя е тя

Д-р Фарида Калбахани е от Казахстан, но живее и работи в България. Казва, че дължи живота си на пиявиците. На пръв поглед звучи абсурдно. Но този тип лечение се провежда от векове. Д-р Калбахани е педиатър инфекционист. Била е прикована на легло повече от три месеца и нищо не помагало. Накрая решава да опита лечение с пиявици и те я вдигат на крака. После изучава този метод, който прилага и у нас. Председател е на Международната асоциация на хирудотерапевтите и хирудолозите.

- Д-р Калбахани, как започнахте да лекувате с нетрадиционна медицина?

- Аз съм от Алмати, Казахстан. Живяла съм и в Китай, Русия, Азербайджан. Дойдох в България заради семейството. Работих дълги години в болници, детски реанимации. Детски инфекцонист съм, преподавах в университет. Бях доцент и не вярвах в нетрадиционната медицина. Когато бях на 36 г., един ден усетих болка в гръбнака, мазах се с какво ли не. Имах ишиас, биеха ми инжекции, но всичко без резултат. Не можех да ходя. Мъжът ми ме носеше до тоалетната. Започна атрофия на мускулите, включително и на крака. Казаха ми, че имам три дискови хернии и е нужно да се оперирам. Обърнах се към моята приятелка Лиляна, която отдавна се занимаваше с пиявици, като последен шанс. Тя постави по гърба ми 25 пиявици от биоферма, а те трябва да са 10. Когато започнаха да пият в болното ми място, виках от болка, накрая заспах. Почти три месеца не бях спала от болки. После можех да се движа, след това ми слагаше по 10 пиявици на седмица и се спасих без операция. Сега нямам болки, но правя упражнения. Тогава отидох в Москва да уча хирудотерапия и след това започнах да съчетавам терапиите с медицината.

- Кой може да практикува това лечение?

- В Европа е огромно количеството на специалисти, които лекуват с пиявици. Най-добре този метод е развит в Германия, там дори здравната каса плаща за лечението. В Германия има две биоферми за отглеждане на пиявици, във Франция също има такава, в Полша почти всеки микрохирург използва пиявици след операция, в Англия също е узаконен този метод. В България съм само аз, както и в много държави в Източна Европа. Пробвах да запозная българските лекари, както и да направя курс за обучение, но не се прояви интерес.

- Има ли опасност пиявиците да навредят на хората?

- Разбира се! Само от биоферми трябва да се използват за лечение. Спазват се определени правила за поставянето на пиявиците, които само лекари могат да го правят. Няма такива в България освен мен. На всеки няколко години имаме и специализации по 180 часа, в които научаваме новини в областта на хирудотерапията. Защото ако не се използва както трябва, пиявицата може да навреди. Самата тя не, но ако се взима от блато може да зарази човека с хепатит, със СПИН, ако са неправилно поставени, ако не се спазва определената схема за лечение. За това няма книжки или учебници.

- По колко кръв смуче една пиявица?

- Пиявицата има 300 зъба, които забива под кожата на 0,5 мм, и докато не се напие, не е готова, не пада. При нужда се вади само със спирт. Но тя може да изпие не повече от 3 милилитра. Пиявицата има 2 сърца, мъжки и женски полови органи, 8 мозъка, 10 очи и обоняние, с което на половин километър метър намира кръв. Белтъкът хирудин, който произвежда, лекува образуване на кръвни съсиреци, 100 пъти по-силна е от хепарина, създаден от медицината. Има разлика в действието на двете. Хепаринът разрежда кръвта, която още не е налепена по стените на съдовете. Пиявицата взема тромбите от стените и ги разрежда, разрежда и холестероловите плаки. Само тя може да изчисти съда от тези натрупвания. Ние сме програмирани да образуваме тромби. Само тромб може да е причина за онкологи, инсулт, инфаркт, тромбоемболия.

- Какви заболявания се лекуват по този начин?

- Има хора, на които не може да се използват пиявици. Ако човекът е с анемия, с онкология, бременни жени, автоимунни, хормонални заболявания, не взимам такива хора за лечение. Иначе пиявиците помагат при всички проблеми, свързани с кръвообращението, преди и след инсулт, както и при възпалителни заболявания, дископатии, както и при безплодие, ако то е свързано със срастване. Помагат и на деца след различни травми. Пиявиците помагат и при подмладяване. В Австрия има клиника, в която холивудски звезди като Мадона, Лейди Гага, Дженифър Лопес ходят, но първо трябва да бъдат здрави. Първо решаваме проблемите им с тялото. Не може човек със заболяване да има хубава кожа и да няма бръчки.

- Помагат ли при лечение на коронавирус?

- В Русия е приета схема за лечение след коронавирус и преди. Тъй като се доказа, че при всички смъртни случаи от коронавирус основата е тромбиране на съдове. А пиявиците точно от това предпазват, не дават кръвта да прави тромби. Аз работя с преболедували коронавирус, които са получили тромбози или при проблеми с белите дробове, тогава помагам. Самата аз слагам от 1996 г. два пъти в годината на себе си и на майка ми, която е на 83 г. пиявици, чувстваме се отлично.

- Кой е най-големият ви успех в тази сфера?

- Преди години родители доведоха дъщеря си, която беше със 100% слепота заради две отлепени ретини от диабет и четири операции. Инжектираше си инсулин. Родителите й не работиха, грижиха се за нея. След като сложих пиявиците на очите й, след първата сесия момичето само отиде до тоалетната. Помислих, че е научила пътя дотам. Но видях, че кърпата виси отдясно, а този път е отляво, тя взе и си изтри ръцете. Казах, че вижда сенки. Следващата седмица дойде и каза: "Вие имате оранжева котка". Учудването ми беше огромно. След няколко сеанса момичето прогледна, а беше абсолютно сляпо три години. Инсулинът започнал да спада и ендокринологът й намали дозата за инжектиране. Сега, след 10 години профилактивни сеанси при мен, тя вижда добре, работи, няма инвалидност. Това беше истинско чудо! Имала съм и други случаи, но помня един с бездетност. При мен дойде 20-годишен фитнес треньор, който продаваше тестостерон и поставяше инжекции и на себе си. От това собствените му тестиси прекратяват образуването на тестостерон и той почва да се превръща в жена. При мен дойде двуметров мъж, с глас на момиченце. Казах първоначално, че не мога да помогна, после решихме да пробваме. Написа заявление, че няма претенции, ако лечението не даде резултат, и всичко започна да се случва много бързо. При първия курс му поставих общо 200 пиявици, защото беше 200 кг. След терапията почива 6 месеца и отново дойде. След втория курс му казах да дойде отново след шест месеца, но той не дойде. А след година и половина се появи с красива жена и дете. След втория сеанс беше отишъл да работи в Гърция. Срещнал гъркиня, която му родила дете, и дойде с цветя да покаже детето си. Ето такива случаи ме правят щастлива!

Крисковица: Гладна и дебела съм!

Крисковица: Гладна и дебела съм!

Трудности в борбата с излишните килца среща любимата на Криско - Цвети. Тя признава, че след второто раждане й е много трудно да стегне отново коремните мускули и възстановяването върви бавно. Красавицата през смях казва, че е "гладна и дебела", но вече се е върнала във фитнеса и няма да спре, докато не постигне желаната форма

Издирваният българин в Англия е загинал

Издирваният българин в Англия е загинал

Полицията в английското графство Девон, която издирва безследно изчезналия български тийнейджър Пламен Гандев, съобщи, че е открила тяло край крайбрежни скали, което отговаря на описанието за него. Интернет изданието Devon Live пише, че тялото е открито в подножието на стръмни скали край град Торки. На място са пристигнали служители на Бърза помощ

Паметник почита загинали мотористи

Паметник почита загинали мотористи

Готов е напълно паметникът във Варна, който ще отдаде почит към загинали на пътя мотористи. Инициативата да се издигне монумент е на архитект Стефан Коев и мотоклубове в цялата страна. Конструкцията бе изградена на хълм в "Аспарухово" с дарения на съмишленици, а официалното откриване ще е на 6 юни. "Скулптурата представлява геометрична фигура

Мария Бакалова говори за емоциите си около "Оскар" в "Добро утро, Америка" (Видео)

Мария Бакалова говори за емоциите си около "Оскар" в "Добро утро, Америка" (Видео)

Актрисата Мария Бакалова бе специален гост в сутрешния блок на ABC – "Добро утро, Америка". В интервюто българката говори за емоциите си около номинацията за "Оскар". Споделя и за участието си в новия филм на Джъд Апатоу – "Балонът". Българката очаква да разбере дали ще бъде отличена с "Оскар" за ролята си в "Борат 2"

Най-четени

Антъни Иванов скъса с гаджето

Антъни Иванов скъса с гаджето

Най-добрият български плувец Антъни Иванов се раздели с ученическата си любов. Той е скъсал с гаджето си Габриела Димитрова преди няколко месеца, научи "България Днес". Оттогава е сам и няма нова любима до себе си. "Приятелка нямам - сподели един от най-популярните ни спортисти. - Предпочитам да не коментирам нещата между нас

Отварачката мята голям боклук

Отварачката мята голям боклук

Сама си изхвърля боклука фолкпевицата Мария, видя "България Днес". Миньончето чинно занесе до контейнера торбата със смет, която беше със сериозни за нея размери. След като освободи място в колата си, Мария запълни багажника с торбички с покупки. Браво! Снимки: "България

Тошко Йорданов яхна звяр за 80 бона

Тошко Йорданов яхна звяр за 80 бона

Сценаристът не ползва шофьор и охрана  Заместникът на Слави обожава немските возила Черен лъскав звяр за около 80 бона яхна дясната ръка на Слави Трифонов - сценаристът и официално признат от електората депутат Тошко Йорданов, изловиха го да форсира двигателя из столицата топпапараците на "България Днес"

Фронтменът на група "Сигнал" Йордан Караджов: Обиден съм на статуквото

Фронтменът на група "Сигнал" Йордан Караджов: Обиден съм на статуквото

Каквито и албуми да правиш, щом не ги въртят, се губи смисълът КОЙ Е ТОЙ Йордан Караджов е роден в София на 20 януари 1952 г. Баща му Петър е бивш боксьор от отбора на "Славия", но също така е пеел в хор "Кавал". Данчо учи в 36-о основно училище "Максим Горки", където е и първата му сценична изява, след това продължава образованието си в Техникума

Толумов и Сладкото се редуват да изнасилват Руждие

Толумов и Сладкото се редуват да изнасилват Руждие

Кървава трагедия край село Бяла река Убиват приятеля й Севгин, нея наръгват с нож 8 пъти, но тя оживява Двамата бивши затворници Людвиг Толумов и Иван Серафимов-Сладкото нападат безпомощна влюбена двойка в мрака. Убиват Севгин Мюмюнов, а приятелката му Руждие Зекирия изнасилват, наръгват и захвърлят полумъртва

Нора се разголи

Нора се разголи

Половинката на вратарят Тим Хауърд - Нора Сегура, се завърна в социалните мрежи след кратка почивка. Направи го запомнящо се. Моделката, която не се свени да се съблича, отново се поразголи. Тя позира по прозрачен халат, облегнала се на прозореца. Тоалетът й не скрива нищо от изваяните й форми. Интересно е

Нелина, която се върна от Занзибар: РЗИ не ме провери за 10 дни под карантина

Нелина, която се върна от Занзибар: РЗИ не ме провери за 10 дни под карантина

Преродих се за седмица в африканската държава, казва певицата Изненадана се оказа фолкпевицата Нелина, която е сред стотиците българи, които наводниха Занзибар наскоро, и се наложило след връщането си да изкара 10-дневна карантина. Нито веднъж обаче от здравните власти не са проверили дали тя спазва задължителната изолация

Д-р Ненков не пуска спринцовката

Д-р Ненков не пуска спринцовката

Анестезиолог с празни ръце не може. Така уловиха топпапараците на "България Днес" бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков, който въпреки сухото време тези дни не пуска чадъра от ръцете си. Ненков, който е анестезиолог по професия, явно не търпи да не държи нещо подобно на спринцовка в ръка, побутваха се столичани

Градските врабчета се стопиха

Градските врабчета се стопиха

За десетилетие една трета от популацията изчезна  Шум и мръсен въздух ги прогониха, полските им братя се увеличават  Градските врабчета продължават да изчезват! Това алармират от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). По думи на експертите популацията на домашното врабче в България като цяло се стабилизира

Джорджина по бански

Джорджина по бански

Половинката на Кристиано Роналдо - Джорджина Родригес, показа поредния секси кадър. Този път тя позира по бански костюм. Плажното облекло е изключително ефектно. Самата Джорджина изглежда зашеметяващо. Това бе оценено подобаващо от феновете й. За по-малко от денонощие тя натрупа над 1,6 млн. харесвания на снимката

Най-коментирани

Крисковица: Гладна и дебела съм!

Крисковица: Гладна и дебела съм!

Трудности в борбата с излишните килца среща любимата на Криско - Цвети. Тя признава, че след второто раждане й е много трудно да стегне отново коремните мускули и възстановяването върви бавно. Красавицата през смях казва, че е "гладна и дебела", но вече се е върнала във фитнеса и няма да спре, докато не постигне желаната форма

Лешояди търсят осиновители

Лешояди търсят осиновители

Две пухкави бебета лешояди търсят своите осиновители. Кампанията е подета от Спасителен център за диви животни, които се надяват добри хора да поемат първите няколко месеца от грижите за лешоядчетата, които по-късно ще се завърнат в естествената си среда. "В природата е изключителна рядкост да се излюпят две малки

Дортмунд бесни на съдията

Дортмунд бесни на съдията

Треньорът на "Борусия" Един Терзич остана доста ядосан от отсъдената дузпа, с която "Манчестър Сити" изравни резултата в Дортмунд след почивката, а впоследствие стигна и до успеха. Емре Джан опита да изчисти топката с глава, но я докосна и с ръката си, а испанският съдия Карлос дел Серо Гранде посочи бялата точка

Издирваният българин в Англия е загинал

Издирваният българин в Англия е загинал

Полицията в английското графство Девон, която издирва безследно изчезналия български тийнейджър Пламен Гандев, съобщи, че е открила тяло край крайбрежни скали, което отговаря на описанието за него. Интернет изданието Devon Live пише, че тялото е открито в подножието на стръмни скали край град Торки. На място са пристигнали служители на Бърза помощ

Паметник почита загинали мотористи

Паметник почита загинали мотористи

Готов е напълно паметникът във Варна, който ще отдаде почит към загинали на пътя мотористи. Инициативата да се издигне монумент е на архитект Стефан Коев и мотоклубове в цялата страна. Конструкцията бе изградена на хълм в "Аспарухово" с дарения на съмишленици, а официалното откриване ще е на 6 юни. "Скулптурата представлява геометрична фигура

Мария Бакалова говори за емоциите си около "Оскар" в "Добро утро, Америка" (Видео)

Мария Бакалова говори за емоциите си около "Оскар" в "Добро утро, Америка" (Видео)

Актрисата Мария Бакалова бе специален гост в сутрешния блок на ABC – "Добро утро, Америка". В интервюто българката говори за емоциите си около номинацията за "Оскар". Споделя и за участието си в новия филм на Джъд Апатоу – "Балонът". Българката очаква да разбере дали ще бъде отличена с "Оскар" за ролята си в "Борат 2"

Гуардиола пише история

Гуардиола пише история

За втори път на полуфинал в Шампионската лига ще играе "Манчестър Сити", след като изхвърли "Борусия" (Д) с втора победа с 2:1. Това постижение е историческо според мениджъра на "гражданите" Хосеп Гуардиола. "Радвам се изключително за клуба, ръководството, феновете, футболистите. Отборът няма особено богата история на този етап

Магда се маха от "Пайнер"

Магда се маха от "Пайнер"

Още една певица напуска "Пайнер". Поредното име, което си тръгва от компанията, е Магда. Бившата на Красьо Черния прекара над 17 години в "Пайнер", но пътищата им се разделят. "През последните седмици всички се вълнувате от един голям въпрос, а именно в коя музикална компания съм. Тук е моментът да сложим край на всички спекулации

Бойко Василев стана млад татко

Бойко Василев стана млад татко

Бойко Василев, водещият на "Панорама", стана млад татко, след като съпругата му Албена Колчакова - продуцент на сутрешния блок на БНТ, го дари със син на 14 април. Часове след раждането тя оповести радостната новина на приятелите си във фейсбук, като написа: "Двамата с Бойко сме щастливи да споделим, че се роди Георги - смел и горд

Гери-Никол яде злато в Дубай

Гери-Никол яде злато в Дубай

Певицата на семейна лукс почивка, крие новия Луксът е най-голямото изкушение на Гери-Никол. Певицата не жали средства, когато иска да разпусне, и избира само най-доброто. Последните няколко дъждовни у нас дни изпълнителката прекарва на почивка в Дубай. Герито е там в компанията на семейството си, разкри певицата

Мария Бакалова говори за емоциите си около "Оскар" в "Добро утро, Америка" (Видео)

Мария Бакалова говори за емоциите си около "Оскар" в "Добро утро, Америка" (Видео)

Актрисата Мария Бакалова бе специален гост в сутрешния блок на ABC – "Добро утро, Америка". В интервюто българката говори за емоциите си около номинацията за "Оскар". Споделя и за участието си в новия филм на Джъд Апатоу – "Балонът". Българката очаква да разбере дали ще бъде отличена с "Оскар" за ролята си в "Борат 2"

Бойко Василев стана млад татко

Бойко Василев стана млад татко

Бойко Василев, водещият на "Панорама", стана млад татко, след като съпругата му Албена Колчакова - продуцент на сутрешния блок на БНТ, го дари със син на 14 април. Часове след раждането тя оповести радостната новина на приятелите си във фейсбук, като написа: "Двамата с Бойко сме щастливи да споделим, че се роди Георги - смел и горд

Баровеца и квартет "Славей" с нова песен

Баровеца и квартет "Славей" с нова песен

Илиян Михов-Баровеца пуска нова песен с квартет "Славей". "Залюбил е Георги" е песен в ритъма на дайчово хоро. Автор на текста, музиката и аранжимента е самия Баровеца. Записа, миксинга и мастеринга е осъществен в неговото студио. Участието на квартет "Славей" обогатява и придава блясък на звучността

2517 новозаразени с COVID-19 - 16,5% от тестваните, излекувани са 3647

2517 новозаразени с COVID-19 - 16,5% от тестваните, излекувани са 3647

2517, с 427 случая по-малко от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. Това са 16,5% от тестваните. За последното денонощие са направени общо 15 297 теста, oт които 8072 са PCR, а 7225 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система

Певецът на "Ей Си/Ди Си" Брайън Джонсън пише мемоари

Певецът на "Ей Си/Ди Си" Брайън Джонсън пише мемоари

Легендарният певец на групата "Ей Си / Ди Си" Брайън Джонсън обяви излизането на неговите мемоари, озаглавени "Животите на Брайън", които ще видят бял свят на 26 октомври, пише Контактмюзик. Издателят ще бъде "Пенгуин Рандъм хаус" и в автобиографията авторът ще проследи житието си на музикант и като певец на една от най-големите рок групи в света

2944 новозаразени с COVID-19 - 16,8% от тестваните, излекувани са 2890

2944 новозаразени с COVID-19 - 16,8% от тестваните, излекувани са 2890

2944, със 178 случая по-малко от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. Това са 16,8% от тестваните. За последното денонощие са направени общо 16 242 теста, oт които 9892 са PCR, а 7073 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система

Съпругата на президента Румен Радев с аневризми* в мозъка, може да са усложнения след COVID

Съпругата на президента Румен Радев с аневризми* в мозъка, може да са усложнения след COVID

Десислава Радева е в болница, лекари твърдят, че засега състоянието ѝ е сериозно, но стабилно Съпругата на президента Десислава Радева е приета в тежко състояние в столичната болница “Св. Иван Рилски” с аневризма, съобщи ПИК. Източник на  от болницата потвърди новината, но каза, че се правят скенер и ядрено-магнитен резонанс

Почина проф. Мирослава Кортенска

Почина проф. Мирослава Кортенска

Днес в 18 ч. почина професор Мирослава Кортенска. Това съобщи във фейсбук дъщеря й Веселина Господинова.  Проф. д-р Мирослава Кортенска - театрален критик, културолог и медиен експерт, преподавател в катедра „Кино, телевизия и театър“ в Югозападния университет в Благоевград (от 2000 г.), бе в кома в Първа градска болница в София

Григор започна с победа в Монте Карло

Григор започна с победа в Монте Карло

Григор Димитров започна с победа сезона на червени кортове. В първия кръг на турнира от категорията "Мастърс 1000" в Монте Карло българската звезда в тениса отстрани 6:3, 6:4 германския гигант Ян-Ленард Щруф. Димитров изоставаше 1:3 в първия сет, но направи серия от 5 поредни гейма.  В следващия кръг Григор ще играе с Жереми Шарди (Фр)

Ангелов даде 2 варианта за ваксиниралите се с “АстраЗенека”

Ангелов даде 2 варианта за ваксиниралите се с “АстраЗенека”

Днешната доставка на ремдесивир ще задоволи потребностите в страната Току-що разпределихме 8000 дози ремдесивир, в склада има 15 хил. Благодарение на нашата доставка нямаме никакви притеснения. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред журналисти. В БулБио-НЦЗПБ представители на регионални здравни инспекции в страната