Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9579233 www.bgdnes.bg

Кукерите се завръщат, гонят COVID-19

Над 50 души борят злото в Кабиле

Кукерите се завръщат, за да прогонят всички бедствия, злини и нещастия и да възтържествува доброто! Наред с всички вековни наричания срещу мрачните сили енергията на участващите тази година в единствения маскараден фестивал у нас, който се провежда без прекъсване от 22 години "Кукерландия" в общините Ямбол и Тунджа, ще бъде насочена и срещу коронавируса.

Около 50 души ще се съберат следващата събота (13 март) в тунджанското село Кабиле, за да прогонят злите сили, болести и страшни демони, като повечето от тях ще бъдат деца. Те ще дефилират по една от главните улици, съобщи пред "България Днес" кметът Георги Динев.

Реклама

"Традиционно ще бъдат изиграни заораване, засяване и врачувка. Ще прогонваме отново всички злини, за да се възцари доброто, а най-голямата беда в момента е коронавирусът. Дано успеем всички заедно да се преборим с нея", сподели пред вестника Динев.

Маскарадният фестивал "Кукерландия" в Ямбол и селата от община Тунджа ще се проведе от 12 до 14 март. В рамките на фестивала ще се състои и Националният кукерски празник "Кукериада" Тунджа, Долината на кукерите". Мотото е актуално: "Да пазим традициите, да пазим себе си и другите, за да пребъде "КУКЕРЛАНДИЯ"!

Събитието ще се проведе при строго съблюдаване на противоепидемичните мерки. По препоръка на РЗИ няма да има гостуващи групи, а всяка кукерска дружина ще дефилира единствено в населеното място, което представя.

"Целта е да се съберат по-малко хора, но да няма прекъсване на традицията. Ще има кукерски игри в 13 наши села по график през един час. Който желае, може да ги наблюдава по центровете на селата. Ентусиазирани са хората, никакъв вирус не може да ги спре в това отношение, защото е вековна традиция. Ще има наричания за здраве и плодородие и всичко се вписва в настоящата ситуация", добави пред "България Днес" кметът на община Тунджа Георги Георгиев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама