Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9588915 www.bgdnes.bg

Шампионката по "Бикини фитнес" Ирен Русева: Тренировките са по-ефективни от скалпела

Импланти трябва да слагаме заради себе си, не заради чуждо мнение

КОЯ Е ТЯ

Ирен Русева е родена през 1999 г. в гр. Кубрат. В момента завършва специалност "Медицинска козметика" в Медицинския колеж - Варна. Турнир "Xеброс" през август 2020 г. е първото й състезание, на което дебютира, и веднага печели бронзов медал в категория "Бикини фитнес" до 166 см. Месец по-късно участва на Републиканско първенство, където завоюва първо място. Каква е цената на успеха и каква е тайната на перфектното тяло, Ирен разказа за "България Днес".

Надя Панкова

- Г-це Русева, станахте републикански шампион по бодибилдинг на България в категория "Бикини фитнес". Какви усилия стоят зад такъв успех?

Реклама

- Успехът не е само мой, но и на моя треньор Велислав Велев, благодарение на неговата безусловната подкрепа и професионализъм постигнах целта си, заобичах този спорт и продължавам да се развивам. Добре изградената физика е като символ на състоянието на човека, която отразява, че сте работили здраво за нея, и няма как да я задържите без постоянна работа и търпение. Трябва да сте целеустремени и да опитате да намерите своето "защо" и причината, поради която искате да го постигнете.

- Лишавате ли се от нещо в името на визията си - напитки, храна, време със семейството, социален живот?

- По време на подготовката спазвах стриктен режим и изключих доста храни от менюто си като сладко, тестено и всичко консервирано. Впоследствие това се превърна в начин на живот, а не нещо временно, затова не бих го нарекла лишения, защото не изпитвам нуждата да консумирам вредни храни и напитки. Семейството ми също има добра култура на хранене и вкъщи не се готви вредна и пържена храна. Дали съм се лишавала от социален живот, може би само в началото, защото малко хора разбират през какво преминаваш, но впоследствие започнах да подбирам повече хората, с които се събирам, и открих такива, с които споделяме еднакви интереси и преследваме една и съща цел.

- Разкажете повече за режима си на хранене и тренировки преди състезание.

- В менюто на един състезател задължително трябва да присъства всеки един от макронутриентите - протеини, мазнини и въглехидрати, особено протеин. Именно този елемент помага за бързото натрупване на мускулна маса. Храните, които включвам в моето ежедневие, са месо, яйца, пълнозърнести храни, ориз, картофи, ядки, зеленчуци и плодове, разпределени на 5 хранения. Тренировките ми бяха рано сутрин, след което веднага отивах на работа и се прибирах чак вечерта, затова е много важно храната да е подготвена предварително. Когато човек е гладен и няма приготвена храна, често се хвърля на каквото намери, което най-често са вредни пакетирани храни без хранителна стойност, които не засищат.

- Подходящо ли е нетрениран организъм да спазва подобен режим?

- На първо място човек трябва да направи реална и обективна преценка за себе си дали наистина иска да започне, защото повечето очакват резултати веднага, но само търпеливите стигат до финала. Ако сте последователни и асимилиращи здравословното хранене като начин на живот, то вашите действия ще доведат до едно добро физическо състояние, както и до удовлетворение от самите вас. Преди да се стартира такава подготовка, е много важно да се започне постепенно, гладът е най-свирепият враг психически и не трябва да се правят резки промени, защото след това се стига до хранително разстройство (най-често при жените), когато стресираш организма, той веднага иска да навакса изгубеното и да се върне в началното си положение. Също така е нужен и стажът в залата, опитът с тренировките и базата мускулна маса, трябва да се тренират всички мускулни групи. Все пак целта на нашия спорт е да се развият всички мускули и да се направят пропорциите на тялото идеални и симетрични. Но всичко това е строго индивидуално, всеки моделира своята тренировъчна програма според изискванията и генетичните заложби на своето тяло.

Реклама

- Защо се запалихте по бодибилдинга и какво мислите за употребата на стероиди?

- Бодибилдингът не е просто вид спорт, това е изкуството да придаваш на тялото си красиви форми. Исках да се видя в най-добрата си форма, да развия здраво и силно тяло и да надградя себе си. Относно стероидите съм абсолютно против, категорията "Бикини фитнес" е най-фината категория в бодибилдинга, в която състезателките могат да се подготвят съвсем натурално. Търсят се женствени извивки, нежност, симетрия и красиво сценично поведение, а стероидите, освен че влияят много на хормоните, загрубяват и женската физика.

- Мислили ли сте да се откажете, защото ви е било трудно?

- Не, въпреки че всеки има моменти на разочарования, но именно те те изграждат като човек. Тогава е хубаво да си припомниш защо си започнал и колко път си извървял, за да стигнеш дотук. Мотивацията е до време и ако разчиташ само на нея, няма да стигнеш далеч, а дисциплината и изграденият навик са това, което ще ви доведе до крайната цел. Прекалено много хора искат всичко сега и веднага и всеки търси "тайната" как лесно и бързо да успее, но истината е, че най-бързият начин да постигнеш това, което искаш, е да му се отдадеш и да го правиш с желание, постоянно да искаш да се развиваш и да надграждаш. А моята тайна е всеотдайност, силна воля и стриктна дисциплина. Всичко, което си струва, изисква усилия и дисциплина, ако беше толкова лесно, накрая нямаше да изпитвате удовлетворение от самите себе си.

- Смятате ли да продължите да се развивате в тази насока?

- Да, фитнесът е неизменна част от живота ми и тепърва започвам да се развивам. След победата се чувствам още по-уверена в себе си и нямам намерение да се отказвам, но за момента съм си дала почивка от състезанията. Ако човек иска да прогресира и да гради мускулна маса, това няма как да се случи, ако се състезава постоянно.

- Извън тренировките какви са вашите интереси?

- В момента завършвам специалност "Медицинска козметика" в Медицинския колеж - Варна. Но всичко се върти около здравословния начин на живот. Ние като естетици се фокусираме върху лечение на проблеми, свързани с кожата, признаци на стареене и др. Затова и медицинската козметика е тясно свързана с тренировките и храната. Всичко, което приемаме отвътре като храна, избива навън и след това козметиците се грижат за състоянието на кожата на лицето, а тренировките помагат за стегнатия й вид. Независимо дали ще се занимавам с козметика, или ще се насоча изцяло към спорта, обичам да помагам на хората да изглеждат и да се чувстват добре. Другото, което ме зарежда и обичам да правя през свободното време, е да пея. Благодарение на майка ми съм развила певчески умения и музиката е станала част от живота ми, чрез нея мога да изразя всяка една емоция.

- Смятате ли естетичните корекции за необходимост, както повечето млади жени, и бихте ли "поправили" нещо с помощта на скалпел?

- Не, не смятам, че са необходимост, но и не съм против, стига да е естетически красиво и с мярка. Няма нищо лошо в такива интервенции, ако ги правим лично за нас, а не за да впечатляваме другите, но повечето стигат до крайности и в един момент вече загубват идентичността си. За мен е важното да имаш реална преценка за себе си и ако имаш някакъв комплекс, да работиш върху себеприемането, защото не го ли постигнеш, ти винаги ще си недоволен и няма да се харесваш, а самочувствието идва отвътре. Трябва да се обичаме, независимо дали сме с корекции или без. Съветвам момичетата първо да се погрижат за себе си и да тренират и чак тогава да преценят дали искат да се подложат на такива операции. Доста често се случва да сме далеч от най-добрата си форма и да смятаме, че имплантите ще заменят всичко онова, което зависи от нас. Фитнесът е много по-дълготраен вариант, за да изглеждате добре и да премахнете целулита и излишните килограми.

Реклама
Реклама
Реклама