Шампионката по "Бикини фитнес" Ирен Русева: Тренировките са по-ефективни от скалпела

Приятел
Автор: България Днес

Шампионката по "Бикини фитнес" Ирен Русева: Тренировките са по-ефективни от скалпела

Импланти трябва да слагаме заради себе си, не заради чуждо мнение

КОЯ Е ТЯ

Ирен Русева е родена през 1999 г. в гр. Кубрат. В момента завършва специалност "Медицинска козметика" в Медицинския колеж - Варна. Турнир "Xеброс" през август 2020 г. е първото й състезание, на което дебютира, и веднага печели бронзов медал в категория "Бикини фитнес" до 166 см. Месец по-късно участва на Републиканско първенство, където завоюва първо място. Каква е цената на успеха и каква е тайната на перфектното тяло, Ирен разказа за "България Днес".

Надя Панкова

- Г-це Русева, станахте републикански шампион по бодибилдинг на България в категория "Бикини фитнес". Какви усилия стоят зад такъв успех?

- Успехът не е само мой, но и на моя треньор Велислав Велев, благодарение на неговата безусловната подкрепа и професионализъм постигнах целта си, заобичах този спорт и продължавам да се развивам. Добре изградената физика е като символ на състоянието на човека, която отразява, че сте работили здраво за нея, и няма как да я задържите без постоянна работа и търпение. Трябва да сте целеустремени и да опитате да намерите своето "защо" и причината, поради която искате да го постигнете.

- Лишавате ли се от нещо в името на визията си - напитки, храна, време със семейството, социален живот?

- По време на подготовката спазвах стриктен режим и изключих доста храни от менюто си като сладко, тестено и всичко консервирано. Впоследствие това се превърна в начин на живот, а не нещо временно, затова не бих го нарекла лишения, защото не изпитвам нуждата да консумирам вредни храни и напитки. Семейството ми също има добра култура на хранене и вкъщи не се готви вредна и пържена храна. Дали съм се лишавала от социален живот, може би само в началото, защото малко хора разбират през какво преминаваш, но впоследствие започнах да подбирам повече хората, с които се събирам, и открих такива, с които споделяме еднакви интереси и преследваме една и съща цел.

- Разкажете повече за режима си на хранене и тренировки преди състезание.

- В менюто на един състезател задължително трябва да присъства всеки един от макронутриентите - протеини, мазнини и въглехидрати, особено протеин. Именно този елемент помага за бързото натрупване на мускулна маса. Храните, които включвам в моето ежедневие, са месо, яйца, пълнозърнести храни, ориз, картофи, ядки, зеленчуци и плодове, разпределени на 5 хранения. Тренировките ми бяха рано сутрин, след което веднага отивах на работа и се прибирах чак вечерта, затова е много важно храната да е подготвена предварително. Когато човек е гладен и няма приготвена храна, често се хвърля на каквото намери, което най-често са вредни пакетирани храни без хранителна стойност, които не засищат.

- Подходящо ли е нетрениран организъм да спазва подобен режим?

- На първо място човек трябва да направи реална и обективна преценка за себе си дали наистина иска да започне, защото повечето очакват резултати веднага, но само търпеливите стигат до финала. Ако сте последователни и асимилиращи здравословното хранене като начин на живот, то вашите действия ще доведат до едно добро физическо състояние, както и до удовлетворение от самите вас. Преди да се стартира такава подготовка, е много важно да се започне постепенно, гладът е най-свирепият враг психически и не трябва да се правят резки промени, защото след това се стига до хранително разстройство (най-често при жените), когато стресираш организма, той веднага иска да навакса изгубеното и да се върне в началното си положение. Също така е нужен и стажът в залата, опитът с тренировките и базата мускулна маса, трябва да се тренират всички мускулни групи. Все пак целта на нашия спорт е да се развият всички мускули и да се направят пропорциите на тялото идеални и симетрични. Но всичко това е строго индивидуално, всеки моделира своята тренировъчна програма според изискванията и генетичните заложби на своето тяло.

- Защо се запалихте по бодибилдинга и какво мислите за употребата на стероиди?

- Бодибилдингът не е просто вид спорт, това е изкуството да придаваш на тялото си красиви форми. Исках да се видя в най-добрата си форма, да развия здраво и силно тяло и да надградя себе си. Относно стероидите съм абсолютно против, категорията "Бикини фитнес" е най-фината категория в бодибилдинга, в която състезателките могат да се подготвят съвсем натурално. Търсят се женствени извивки, нежност, симетрия и красиво сценично поведение, а стероидите, освен че влияят много на хормоните, загрубяват и женската физика.

- Мислили ли сте да се откажете, защото ви е било трудно?

- Не, въпреки че всеки има моменти на разочарования, но именно те те изграждат като човек. Тогава е хубаво да си припомниш защо си започнал и колко път си извървял, за да стигнеш дотук. Мотивацията е до време и ако разчиташ само на нея, няма да стигнеш далеч, а дисциплината и изграденият навик са това, което ще ви доведе до крайната цел. Прекалено много хора искат всичко сега и веднага и всеки търси "тайната" как лесно и бързо да успее, но истината е, че най-бързият начин да постигнеш това, което искаш, е да му се отдадеш и да го правиш с желание, постоянно да искаш да се развиваш и да надграждаш. А моята тайна е всеотдайност, силна воля и стриктна дисциплина. Всичко, което си струва, изисква усилия и дисциплина, ако беше толкова лесно, накрая нямаше да изпитвате удовлетворение от самите себе си.

- Смятате ли да продължите да се развивате в тази насока?

- Да, фитнесът е неизменна част от живота ми и тепърва започвам да се развивам. След победата се чувствам още по-уверена в себе си и нямам намерение да се отказвам, но за момента съм си дала почивка от състезанията. Ако човек иска да прогресира и да гради мускулна маса, това няма как да се случи, ако се състезава постоянно.

- Извън тренировките какви са вашите интереси?

- В момента завършвам специалност "Медицинска козметика" в Медицинския колеж - Варна. Но всичко се върти около здравословния начин на живот. Ние като естетици се фокусираме върху лечение на проблеми, свързани с кожата, признаци на стареене и др. Затова и медицинската козметика е тясно свързана с тренировките и храната. Всичко, което приемаме отвътре като храна, избива навън и след това козметиците се грижат за състоянието на кожата на лицето, а тренировките помагат за стегнатия й вид. Независимо дали ще се занимавам с козметика, или ще се насоча изцяло към спорта, обичам да помагам на хората да изглеждат и да се чувстват добре. Другото, което ме зарежда и обичам да правя през свободното време, е да пея. Благодарение на майка ми съм развила певчески умения и музиката е станала част от живота ми, чрез нея мога да изразя всяка една емоция.

- Смятате ли естетичните корекции за необходимост, както повечето млади жени, и бихте ли "поправили" нещо с помощта на скалпел?

- Не, не смятам, че са необходимост, но и не съм против, стига да е естетически красиво и с мярка. Няма нищо лошо в такива интервенции, ако ги правим лично за нас, а не за да впечатляваме другите, но повечето стигат до крайности и в един момент вече загубват идентичността си. За мен е важното да имаш реална преценка за себе си и ако имаш някакъв комплекс, да работиш върху себеприемането, защото не го ли постигнеш, ти винаги ще си недоволен и няма да се харесваш, а самочувствието идва отвътре. Трябва да се обичаме, независимо дали сме с корекции или без. Съветвам момичетата първо да се погрижат за себе си и да тренират и чак тогава да преценят дали искат да се подложат на такива операции. Доста често се случва да сме далеч от най-добрата си форма и да смятаме, че имплантите ще заменят всичко онова, което зависи от нас. Фитнесът е много по-дълготраен вариант, за да изглеждате добре и да премахнете целулита и излишните килограми.

Габи е 100% сляпа и костите й се чупят

Габи е 100% сляпа и костите й се чупят

Два пъти е с фрактури на краката Оперирана е веднъж неуспешно, но руска клиника дава лъч надежда Габи е само на 3 годинки, но е напълно сляпа. И костите й са толкова крехки, че дори от най-малкото движение се чупят. "Когато беше на 5 месеца, ни направи впечатление, че си криви очите. Лекари ни обясниха

Мари на Гала се изруси

Мари на Гала се изруси

С нова визия блесна дъщерята на Гала - Мари. Тя смени рязко стила си, като от брюнетка стана блондинка. Дали промяната е свързана и с емоциите в живота й, не става ясно. Мари сподели, че се е влюбила в новия цвят на косата си, който досущ наподобява този на известната й

Нина Николина с нова песен

Нина Николина с нова песен

Дългоочакваната песен на Нина Николина вече е готова, заснето е и видеото към нея. Нина загатна, че в клипа участва Галя от балет "Сатен". Тя се включи и в най-хитовото парче на Нина Николина "Ти", което през 2003 г. изстреля певицата на върха на

Деси Цонева махна екстеншъните

Деси Цонева махна екстеншъните

И докато някои правят пролетно почистване (вж. дописката за Дара – бел. ред.), то други подхващат себе си за "тунинг". Деси Цонева обяви, че си е махнала екстеншъните от косата (изкуствените удължители), но освен това мисли за радикална промяна на имиджа. "Приятели, махнах екстеншъна и се чудя нещо - да се подстрижа ли на каре и да се изсветля ли

Най-четени

Бившата на Сашо Кадиев живее при Катето Евро

Бившата на Сашо Кадиев живее при Катето Евро

Въпреки раздялата Таня пази приятелството си с водещия и известната му майка Поредна светска раздяла разтърси хайлайф средите. Сашо Кадиев и майката на дъщеря му Таня вече не са заедно. Новината гръмна преди дни, но истината е, че раздялата им е факт от месеци. Достоверен източник, пожелал анонимност, потвърди пред "България Днес"

Васко Найденов в Гърция при голямата си любов

Васко Найденов в Гърция при голямата си любов

Приятели сме, тя е съседка на Ивайло в къщата му там Топизпълнителят Васил Найденов и до момента се вижда с голямата си любов Ани Върбанова, научи "България Днес". Това се случва всяко лято, когато изпълнителят на "Болката отляво" успее да открадне няколко дни и да плажува в Гърция. "Така е, приятели сме с Ани Върбанова и се виждаме на морето

Предателства и болести прекършват Ваня Костова

Предателства и болести прекършват Ваня Костова

Милата ми майчица, още не мога да повярвам! - плаче синът й Боян Михайлов Преодолян рак, диабет и проблеми с гръбнака мъчеха приживе певицата "Милата ми майчица, още не мога да повярвам. Болката е огромна, душата ми плаче." С тези думи синът на легендата на "Тоника" Ваня Костова - Боян Михайлов, изплака мъката си от загубата на най-популярнатата

Дева Мария се яви в пещера

Дева Мария се яви в пещера

Природен феномен във Венеца  Скално образувание е копие на Божията майка  Дева Мария се яви в българска пещера! Божията майка стои величествено като скално образувание в пещера Венеца край видинското село Орешец. Природният феномен е висок няколко метра и изобразява Богородица със сведена глава, приела поза на смирение

Шок! Българка разведе Касияс

Шок! Българка разведе Касияс

Българка е причината за развода между легендарния вратар Икер Касияс и журналистката Сара Карбонеро, гръмнаха медиите в Испания. 29-годишната Надя Александрова имала връзка с бившия страж на "Реал" (Мадрид) още от 2019 г. Новината обяви тв предаването "Салваме". Оттам научили за авантюрата между двамата от бившия приятел на българката

Оле Солскяер спасява българина Манчестър

Оле Солскяер спасява българина Манчестър

Мениджърът лично прати писмо до свищовлията Любовта към футболния клуб ме крепи към живота, ще нося името му до края си, отговори трогнатият фен Историята на българина Манчестър Юнайтед Здравков Левиджов трогна мениджъра на едноименния британски колос Оле Гунар Солскяер. Запалянкото призна в тъжна изповед пред "България Днес"

Сузанита друса кючек

Сузанита друса кючек

Мазен гьобек под ритмите на барабанчета друсна Сузанита. Щерката на Орхан Мурад отиде отново на дискотека след шестмесечна пауза. Сузи се разби на макс. Младата певачка накара целия оркестър да й свири на уше, за да може да се развихри на дансинга. И да покаже как може да върти дупето си на хитови мелодии

Бакърджиев помага на Флори да паркира

Бакърджиев помага на Флори да паркира

Спортната водеща на bTV Флорина Иванова прибегна до помощ от колега. Симпатичната репортерка имаше проблеми с паркирането в близост до работното си място до НДК. На помощ й се притече Петър Бакърджиев. Опитният журналист седна зад волана и паркира возилото на Флори. След което получи огромна усмивка и куп благодарности

Колоездачка се съблече

Колоездачка се съблече

Бившата колоездачка Лучия Яворчекова не спира да радва последователите си в социалните мрежи с предизвикателни снимки. Този път тя захвърли всички задръжки. Изявяващата се като модел мадама позира както майка я е родила. Все пак Лучия е полегнала по корем и така феновете й могат да се насладят само на вирнатото й дупе

Стотици се прощават с Джеки (Снимки и видео)

Стотици се прощават с Джеки (Снимки и видео)

Започна поклонението пред починалия капитан на националния отбор и ЦСКА Георги Димитров. Стотици се наредиха пред стадион "Васил Левски", за си вземат последно сбогом с легендата на българския футбол. Поклонението започна в 12,00 часа. Сред първите, които дойдоха бяха Димитър Пенев, Георги Велинов и Валентин Михов

Най-коментирани

Червен участник в "Игри на волята"

Червен участник в "Игри на волята"

Фен на ЦСКА или БСП явно е участникът в "Игри на волята" и ММА боец Вайс Сайфи. Младежът обиколи из София, барнат от горе до долу в червено, докато сладко си похапваше и пийваше кафенце. снимки: "България

Почина сестрата на Красимир Каракачанов

Почина сестрата на Красимир Каракачанов

Внезапно почина Светлана Каракачанова - Немска, сестра на лидера на ВМРО и доскорошен вицепремиер и военен министър Красимир Каракачанов, разказаха негови близки. Тя беше шеф на правната дирекция в Националната здравно-осигурителна каса. Новината съобщи първо dir.bg. Трагедията с 49-годишната Светлана се е случила в края на април

Поп звездата Поли Генова: Инатът стои зад успеха ми

Поп звездата Поли Генова: Инатът стои зад успеха ми

Скандали и пошлост не са ми присъщи  Коя е тя Поли Генова е сред най-известните поп изпълнителки у нас. Музикалната й кариера започва, когато е едва 4-годишна. През 1995 г. става член на току-що сформираната детска вокална група "Бон-бон". В продължение на шест години е водеща на детското шоу. От 30 години насам животът й е обвързан с музика и е

"Мадам Тюсо" отдели Хари и Меган от кралските фигури

"Мадам Тюсо" отдели Хари и Меган от кралските фигури

От прочутия музей "Мадам Тюсо" решиха, че восъчните фигури на принц Хари и съпругата му Меган Маркъл няма защо повече да стоят при другите фигури от кралското семейство. Това се случва почти една година, след като Хари и Меган обявиха, че се оттеглят от кралските си задължения. Решението им бе обяснено с това

Селото на служебния премиер го кани на събор

Селото на служебния премиер го кани на събор

Народни танци и музика на площада  Очакват Стефан Янев в Поповица за веселба през юни  Селото на служебния премиер Стефан Янев го покани на събор! Жителите на Поповица пожелаха временният министър-председател да се включи в народните веселия, които традиционно се провеждат през юни. "Горди сме с него, защото е много добър и честен човек

Забравена мистерия

Забравена мистерия

"В тъмното всички сме еднакви" (ИК "Сиела") ни предлага две истории в едно. Или по-точно две свързани истории. Те са за изчезнало преди години момиче от провинциално градче и друго такова, появило се ранено и нямо, за да повдигне отново въпроса за старата трагедия. С разрешаването на въпроса се заема местна полицейска началничка

Набедена актриса: Не съм развела Касияс!

Набедена актриса: Не съм развела Касияс!

Актрисата Лара Дибилдос отрече да е имала връзка с легендарния вратар Икер Касияс и да е причина за развода му със Сара Карбонеро. В разстояние на седмица тя е втората жена, спрягана за любовница на бившия страж. Преди нея за такава бе обявена българката Надя Александрова. Това вбеси Касияс и той се закани да съди всеки

Габи е 100% сляпа и костите й се чупят

Габи е 100% сляпа и костите й се чупят

Два пъти е с фрактури на краката Оперирана е веднъж неуспешно, но руска клиника дава лъч надежда Габи е само на 3 годинки, но е напълно сляпа. И костите й са толкова крехки, че дори от най-малкото движение се чупят. "Когато беше на 5 месеца, ни направи впечатление, че си криви очите. Лекари ни обясниха

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

Габриела Колева с интерес научи, че слънчогледите могат да отстраняват токсини като олово, арсен и уран от замърсена почва. Те са естествен дезактиватор на почвите и са използвани за почистването им при някои от най-големите екологични катастрофи в света, включително Чернобил и Фукушима. Слънчогледовото масло е опаковано с калций и желязо и

506 са новозаразените с COVID-19 - 4,5% от тестваните. 2853 са излекувани

506 са новозаразените с COVID-19 - 4,5% от тестваните. 2853 са излекувани

506 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 11 247 теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 413 320, от които активни са 36 124. 2853 са излекуваните през последното денонощие

Почина сестрата на Красимир Каракачанов

Почина сестрата на Красимир Каракачанов

Внезапно почина Светлана Каракачанова - Немска, сестра на лидера на ВМРО и доскорошен вицепремиер и военен министър Красимир Каракачанов, разказаха негови близки. Тя беше шеф на правната дирекция в Националната здравно-осигурителна каса. Новината съобщи първо dir.bg. Трагедията с 49-годишната Светлана се е случила в края на април

"Мадам Тюсо" отдели Хари и Меган от кралските фигури

"Мадам Тюсо" отдели Хари и Меган от кралските фигури

От прочутия музей "Мадам Тюсо" решиха, че восъчните фигури на принц Хари и съпругата му Меган Маркъл няма защо повече да стоят при другите фигури от кралското семейство. Това се случва почти една година, след като Хари и Меган обявиха, че се оттеглят от кралските си задължения. Решението им бе обяснено с това

Проф. Витанов: Индийският щам е на границите ни

Проф. Витанов: Индийският щам е на границите ни

"Третата вълна отмина, то се вижда, почти на 500 нови случая на ден сме. Това означава, че излизаме от зоната на турбулентността и влизаме в зоната на хаоса, където нещата са по-контролируеми. Прогнозите са добри, благоприятният сценарий, за разлика от миналата година не бе дестабилизиран по празниците." Това каза проф

506 са новозаразените с COVID-19 - 4,5% от тестваните. 2853 са излекувани

506 са новозаразените с COVID-19 - 4,5% от тестваните. 2853 са излекувани

506 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 11 247 теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 413 320, от които активни са 36 124. 2853 са излекуваните през последното денонощие

Близките на простреляната в метрото: Беше преследвана от неин колега

Близките на простреляната в метрото: Беше преследвана от неин колега

Обект на агресивно ухажване е била 56-годишната жена, която беше простреляна в метрото вчера. Съпругът й Богомил Павлов разказа пред бТВ, че Соня се оплаквала на дъщеря им, че е преследвана от човек, с когото работи. Пред мъжа си обаче тя премълчала за проблема. Двамата със стрелеца работили заедно в Австрия

Миро от втория сезон на Big Brother почина

Миро от втория сезон на Big Brother почина

"Гадно, ужасно и тъпо. Смъртта е отнеса и Миро от втория сезон на Big Brother. Оставя Давид и Катето сами! Сбогом, момчето!" Това написа във фейсбука си водещият Ники

Илон Мъск срина цената на биткойн с над 7%

Илон Мъск срина цената на биткойн с над 7%

Компанията Тесла е престанала да приема биткойни при продажбите на автомобилите си заради опасения за ефекта на криптовалутата върху климата, съобщи изпълнителният директор на Тесла Илон Мъск в Туитър, предаде Ройтерс. След съобщението на Мъск цената на биткойна спадна с повече от 7 процента до 52 669 долара

Стрелецът от метрото се самоубил с 3 куршума, не е съпруг на жената

Стрелецът от метрото се самоубил с 3 куршума, не е съпруг на жената

Цели 3 куршума са трябвали на 61-годишния мъж, стрелял вчера по жена в столичното метро до летище София, за да се самоубие. Двамата не са съпрузи, имат семейства. До момента се знае, че 61-годишният М. П. е работел като охранител в частна фирма. Имал законен личен пистолет "Макаров". Той се возел в метрото със С. П., на 55 г

Мъж и жена простреляни в метрото до летище "София"

Мъж и жена простреляни в метрото до летище "София"

Мъж и жена са открити в безпомощно състояние днес на метростанцията при летище "София", съобщиха от МВР. Сигналът е подаден около 14,15-14,20 ч. По неофициална информация преди това е имало стрелба. Предстои да се изясни кой кого е прострелял първи, преди да посегне на себе си. Засега не е ясна причината

Аплодисменти за сбогом с Налбантов (Снимки и видео)

Аплодисменти за сбогом с Налбантов (Снимки и видео)

Последно сбогом с Иван Налбантов си взеха голяма част от известните актьори у нас. Легендата на българското кино и театър бе изпратен с аплодисменти. Сред учениците му са Ненчо Илчев, Ваня Щерева и Стефания Колева. Всички те пристигнаха в Театъра на българската армия, за да си вземат последно сбогом със своя ментор