Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9620279 www.bgdnes.bg

Фолкмашината Снежина: На ръба на оцеляването съм!

Започнах работа в цех за сандвичи, колеги певци станаха брокери и таксиметрови шофьори

"Обезверена съм от новото затваряне, което се готви. На ръба на оцеляването съм, но не само аз. Всеки познат и приятел с бизнес се пита какво ще се прави. Започнах работа в цех за сандвичи при мои приятели. Вече месец съм там и се пренастроих от досегашната нощна работа на труд през деня."
С тези думи започва своята история пред "България Днес" фолкмашината Снежина. Легендата на балканските ритми работи едва две седмици в механа в столичния квартал "Гевгелийски" след отварянето на заведенията в началото на март, когато научава, че отново катинарът на заведението ще хлопне заради новото разрастване на ковид кризата. Неприятната новина рефлектира върху всички нейни колеги в бранша.


"Почти всички мои колеги са се хванали на друга работа. Много певици колежки станаха брокерки, помагат за счетоводство, повече от 60-70% от колегите са таксиметрови шофьори. Никой не е отишъл да проси пари. Какво да се прави, не може да се чака. Накъде да поемеш в такъв момент, като цял живот си се занимавал с музика? Чакаш месец, два, три, година стана. Накрая трябва да се спасяваш. Колкото и да си спестявал, имаш разходи, трябва да изкарваш пари и те да се въртят", споделя пред вестника изпълнителката на непреходния хит "Леле, мале".
Важна помощ в труден момент се оказва смяната на микрофона с правенето и пакетирането на сандвичи, които намират търговия в множество обекти, училища и болници в столицата.
"Работила съм винаги нощно време и сега трябва да се пренастроя за дневна работа. Сандвичът се украсява, прави се внимателно, пакетира се. Много е специфична и интересна работата. Попаднах в среда, в която никога не съм си помисляла, че ще бъда. Но ето, че условията го налагат. Не можеш да стоиш като затворник вкъщи. Всеки човек има разходи. Поставиха ни на колене", категорична е фолкизпълнителката, пяла на Георги Илиев и цялата плеяда от групировките в бурните времена на 90-те години.
Трудна е ситуацията и с предстоящите сватби и балове през 2021 година.
"Нито аз искам да взимам капаро, нито хората са готови да дават. Виждаме какви са времената. Толкова съжалявам, че останах в България. Лятото беше много куцо, пяла съм на балове само в Северозападна България. Един софийски бал не съм имала миналата година. Съборите отмениха, сватбите също. Изобщо - много тежка е ситуацията", разкрива Снежина.
Певицата е категорична, че никога в живота си няма да се ваксинира. Дори ако се налага никъде да не може да пътува.
"Няма да мръдна оттук, но няма да се ваксинирам! Хващат ни за опитни мишки. Според мен ни заразяват по химичен начин. Това не е Божа работа. Имам много приятели и роднини в цял свят. Държавата ги е обезпечила по някакъв начин. Даже много българи са се върнали от Германия, Англия и други страни и тук си получават тези помощи. У нас какво се случва? Възмутена съм, че отидоха Рут Колева, Ицо Хазарта и Орлин Павлов да си искат пари. Какво означава това, че трябва да са внасяни данъци? Аз съм работила винаги по заведения на върха на славата си, а 12 години съм била в ресторант "Кошарите". Никога не съм водена на трудов стаж. Единствено сега в една механа имах трудов договор. Ами това, че имам девет албума, които са регистрирани в Министерство на културата? Какви права да търся? Хайде някой да стои една година без никакви ангажименти да видя как ще живее! Това е бич! Особено ресторантьорският бизнес. Мислех да взема заведение, направо Господ ми помогна да не правя глупости. Просто банкрутираш! Живеем във време разделно в България", не крие разочарованието си легендата на попфолка.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама